ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Διεκδικούν αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από ασθένειες και επαγγελματικά ατυχήματα
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021

«Ασθένειες επαγγελματικές ή μη και ατυχήματα εν ώρα εργασίας. Δικαιώματα και διεκδικήσεις»: Με τον τίτλο αυτό οργανώνει ημερίδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), σε συνέχεια της διεκδικητικής δράσης που έχει αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών από την πρώτη μέρα, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος.

«Ηρθε η ώρα να αλλάξει ένα πάγιο ανάλγητο καθεστώς που ισχύει σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών κι εμπόρων, οι οποίοι δεν δικαιούνται την παραμικρή εισοδηματική ενίσχυση από τον ΕΦΚΑ σε περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος».

Τα παραπάνω τονίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΠΟΒΣΚΞ, Δ. Φλώκος, δίνοντας το στίγμα της μεθαυριανής πρωτοβουλίας που παίρνει η Ομοσπονδία, για ένα πρόβλημα που καίει τους βιοτέχνες του κλάδου.

«Στόχος μας είναι», λέει, «να οργανώσουμε σε ένα ενιαίο αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο το δίκαιο αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων για αναπλήρωση εισοδήματος σε περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα ο χώρος των αυτοαπασχολούμενων δεν είχε ποτέ».

Δεν έχουν δικαίωμα να ασθενήσουν...

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι στη χώρα μας ποτέ δεν δικαιούνται κάποιο επίδομα σε περίπτωση ασθενείας που τους κρατούσε μακριά από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος, αρχίζουν να λαμβάνουν επίδομα μετά τις 30 μέρες που θα βρεθούν εκτός εργασίας για ένα τετράμηνο και ίσο με το τριπλάσιο της εισφοράς που καταβάλλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Η κατάσταση αυτή έλαβε τραγικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κάθετης πτώσης τζίρου και εισοδήματος που γνώρισαν οι αυτοαπασχολούμενοι όπως και συνολικά τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, με αποτέλεσμα να τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους για το χρονικό διάστημα που δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ετσι, πολλοί αναγκάζονται να εργάζονται άρρωστοι ή ακόμη και με σοβαρούς τραυματισμούς αφού δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος και δεν λαμβάνουν κάποιο, μικρό έστω, επίδομα στήριξης.

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αυτοαπασχολούμενοι που νοσούν και μπαίνουν στην προβλεπόμενη καραντίνα των 14 ημερών, κάτι που σημαίνει προβλήματα ακόμα και επιβίωσης για πολλούς μικρούς βιοτέχνες. «Ηταν πολυάριθμες οι καταγγελίες που ήρθαν στην Ομοσπονδία από συναδέλφους σε όλη τη χώρα που αναγκάστηκαν να μείνουν σε καραντίνα αφού νόσησαν από Covid και δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη υποστήριξής τους», επισημαίνει ο Δ. Φλώκος, δίνοντας μια ακόμα διάσταση της αναμέτρησης που δίνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες για να μείνουν όρθιοι σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, Ενέργεια κ.λπ. τους τσακίζουν.

Χωρίς εισόδημα ακόμα και στην εγκυμοσύνη

Η έλλειψη μιας τέτοιας προνοιακής πολιτικής γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες λαμβάνουν μόνο 600 ευρώ συνολικό επίδομα εγκυμοσύνης, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για οικονομική στήριξη σε περίπτωση που επιπλοκές στην εγκυμοσύνη επιβάλλουν μακρόχρονη ανάπαυση ή ακινησία.

Οπως μας λέει επίσης ο Δ. Φλώκος, στην Ομοσπονδία γίνονται διαρκώς γνωστά περιστατικά αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι νοσούν με νεοπλασίες και αναγκάζονται να εργάζονται ενώ είναι σε πρόγραμμα λήψης χημειοθεραπείας ή ανοσοθεραπείας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες για την πρόκληση τραυματισμού τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Υπάρχουν επίσης και εκείνοι οι επαγγελματίες που έχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίοι βέβαια αποκλείονται αυτομάτως από τη λήψη ακόμη κι αυτού του πενιχρού επιδόματος που προβλέπεται για περιπτώσεις τραυματισμών και απουσίας από το επάγγελμα πάνω από τις 30 μέρες.

Συντονίζονται, οργανώνονται και διεκδικούν

«Η Ομοσπονδία μας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΒΣΚΞ, «από τον περασμένο Ιούνη προχώρησε σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματά μας, επιδιώκοντας να λάβει τέλος ένα χρόνιο καθεστώς αναλγησίας σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Γνωρίζουμε ότι οι ασαφείς υποσχέσεις που έχουμε λάβει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα εάν δεν κινητοποιηθούν μαζικά οι συνάδελφοι από όλους τους κλάδους. Επιδιώκουμε τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων με στόχο στις αρχές Δεκέμβρη να πραγματοποιηθούν κατά τόπους συγκεντρώσεις στην Αττική και στην επαρχία και ένα μεγάλο κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα».

Η ανταπόκριση που έχει αυτή η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και Ενώσεων που ανταποκρίνονται μέχρι στιγμής είναι σημαντική από όλη τη χώρα και πολλές τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν «παρών» στις διεκδικήσεις. «Επιδίωξή μας είναι, πρόσθεσε ο Δ. Φλώκος, να υπάρξει μια αγωνιστική συσπείρωση πρωτοβάθμιων σωματείων, αφού και σε αυτό το ζήτημα γνωρίζουμε ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν ενδιαφέρεται για τους αυτοαπασχολούμενους, τις ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού σταθερά είναι προσανατολισμένη στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του χώρου των ΕΒΕ».

«Πεποίθησή μας είναι - κατέληξε - ότι με συσπείρωση από τα κάτω κι αγώνα μπορούμε να κατακτήσουμε ένα αίτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους».