ΗΠΑ - ΕΕ
Συνάντηση Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν στον Λευκό Οίκο

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η Λευκορωσία, οι αντιθέσεις ΕΕ - Βρετανίας και τα ανταγωνιστικά διεθνή σχέδια για τις υποδομές

Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021

Copyright 2021 The Associated

Η χτεσινή συνάντηση Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 (φωτ.)
Συνάντηση στον Λευκό Οίκο είχαν χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ διαπραγματεύονται ενίσχυση της ευρωατλαντικής συνεργασίας και συμβιβασμούς σε αντιθέσεις σε διάφορα μέτωπα, με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στην άνοδο της Κίνας.

Η νέα συνάντηση Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν ήρθε λίγες μέρες μετά τις συναντήσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Ρώμη και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκόβη για το κλίμα, όπου ξεκίνησαν «πολλές κοινές πρωτοβουλίες πάνω στην κλιματική αλλαγή, στο εμπόριο και σε άλλα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αυτήν τη φορά οι δύο πλευρές εστίασαν σε «πιεστικά διεθνή ζητήματα» και ιδιαίτερα στην ένταση στα σύνορα ΕΕ - Λευκορωσίας, με την φον ντερ Λάιεν να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για διμερές πρόβλημα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, αλλά για «μια πρόκληση για όλη την ΕΕ».

Ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για μια «μεταναστευτική κρίση», αλλά για την «προσπάθεια ενός αυταρχικού καθεστώτος να αποσταθεροποιήσει τους δημοκρατικούς γείτονές του», ένα «κυνικό παιχνίδι γεωπολιτικής εξουσίας». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το ίδιο έχει επιχειρηθεί και μέσω της προσπάθειας επιρροής των εκλογών σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ, μέσω κυβερνοεπιθέσεων κ.λπ., κατηγορίες που ΗΠΑ και ΕΕ απευθύνουν στη Ρωσία.

Σχετικά με την Ιρλανδία και τις αντιπαραθέσεις ΕΕ - Βρετανίας στο φόντο του Brexit, η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι «η συμφωνία που βρίσκεται στο Πρωτόκολλο και η Συμφωνία Αποχώρησης είναι σε ισχύ, διότι αποτελούν τη δυνατότητα να διατηρηθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδίας» και πρόσθεσε πως ο Μπάιντεν συμφωνεί με την ΕΕ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον δεν πρέπει να ανατρέψει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτέλεσε αντικείμενο βασικών διαπραγματεύσεων. «Και τώρα η Βόρεια Ιρλανδία έχει πρόσβαση και στις δύο αγορές, στη βρετανική ενιαία αγορά καθώς και στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά», ανέφερε.

Τέλος, Μπάιντεν και φον ντερ Λάιεν συζήτησαν για τις διεθνείς πρωτοβουλίες επενδύσεων στις υποδομές - «Build Back Better World» και «European Global Gateway» - που αλληλοενισχύονται, πάντα με το βλέμμα στην ενίσχυση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων και στην αντιμετώπιση της αντίστοιχης κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (BRI).

Στο Παρίσι η Χάρις

Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Παρίσι, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας ΗΠΑ - Γαλλίας, παρά τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις συμφερόντων, σε μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών για την «αναζωογόνηση των αμερικανογαλλικών δεσμών», μετά τη συγκρότηση της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) και τις σχετικές αντιπαραθέσεις που ανέκυψαν.

Ο Μακρόν υπενθύμισε ότι είχε μια «πολύ γόνιμη συνάντηση» με τον Μπάιντεν στη Ρώμη, στο περιθώριο του G20. «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και η συνεργασία μας είναι απολύτως κρίσιμη σε αυτήν», πρόσθεσε.

Η δε Χάρις υπογράμμισε ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια «νέα εποχή» και ότι ανυπομονεί να συζητήσει τομείς συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως η επιστημονική έρευνα, το Διάστημα, ο κυβερνοχώρος και η κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψής της στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα θα μιλήσει στο Φόρουμ Ειρήνης και αύριο θα παραστεί μαζί με άλλους ηγέτες στη διάσκεψη που οργανώνει η Γαλλία για τη Λιβύη.