ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εξελίξεις μετά από «ισχυρά σήματα» από ΗΠΑ και ΕΕ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021

Αγνωστο παρέμενε μέχρι αργά χτες το βράδυ το αν θα ξεκινούσε η συνεδρίαση της Βουλής στη Βόρεια Μακεδονία, όπου είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πρόταση μομφής που κατέθεσε το VMRO - DPMNE (υποστηρίζοντας ότι έχει στήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης) ενάντια στον κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSF) του Ζόραν Ζάεφ.

Μέχρι το απόγευμα η έναρξη της συνεδρίασης είχε αναβληθεί τουλάχιστον δύο φορές, μετά από αίτημα του VMRO - DPMNE και ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα παραστούν στη συνεδρίαση ενώ στην αίθουσα βρίσκονταν μόνο τα 60 από τα συνολικά 120 μέλη του Σώματος.

Πριν από την ώρα έναρξης της συνεδρίασης, ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, από το μικρό αλβανικό κόμμα «BESA», σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «για το καλό των διαδικασιών και μετά από ισχυρά σήματα από τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, τα οποία έλαβα από υψηλόβαθμους διπλωμάτες, αποφάσισα να μην παραστώ στη συνεδρίαση». Πρόσθεσε ότι «η χώρα σε αυτήν τη σημαντική περίοδο δεν χρειάζεται μια πολιτική κρίση, αναταραχή και βύθιση σε αχαρτογράφητα νερά».

Σημειώνουμε ότι το «BESA» μέχρι πριν από λίγες βδομάδες στήριζε τον κυβερνητικό συνασπισμό του SDSF και όταν ο Ζάεφ ανακοίνωσε παραίτηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματός του, ο ηγέτης του «BESA», Μπ. Κασάμι, επέμεινε ότι «η παρούσα κυβέρνηση και το παρόν Κοινοβούλιο πρέπει να εξαντλήσουν την 4ετή θητεία τους», επιχειρηματολογώντας ότι πρέπει να διασωθεί ο «ευρωατλαντικός προσανατολισμός» της χώρας. Αφού κατέθεσε πρόταση μομφής το VMRO είπε ότι αυτή έχει τη στήριξη και του «BESA».

Μετά την ανάρτηση του Ρετζέπι, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Μουχάμεντ Ζεκίρι, ανάρτησε το μήνυμα «Το παιχνίδι άλλαξε», εκφράζοντας ολοφάνερη ικανοποίηση για τις δυσκολίες υπερψήφισης της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης.

Πάντως, ενδεικτικές των διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι οι διαφορετικές απόψεις που συνεχίζονται στο «BESA». Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αριανίτ Χόσα, κατηγόρησε τα κόμματα της κυβέρνησης για «απειλές, εκβιασμούς και άλλες μορφές επιρροής», υποστηρίζοντας ότι «η συνεργασία με την αντιπολίτευση θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη ευκαιρία ανατροπής αυτού του καθεστώτος».

Νωρίτερα, ο προερχόμενος από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, είχε δηλώσει και αυτός ότι δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και αποχώρησε και αυτός από τη συνεδρίαση.

Αλλωστε, χαρακτηριστική είναι και η απόφαση του Ζάεφ να αναβάλει τελικά την παραίτησή του, με το σκεπτικό ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τη χώρα να γυρίσει σε ένα παρελθόν που έχει αμαυρωθεί από διαμάχες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωατλαντική διαδικασία».