ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζει τον εμπαιγμό τους η κυβέρνηση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις πλημμύρες του «Ιανού»

Τρίτη 16 Νοέμβρη 2021

Οι υποδομές που καταστράφηκαν από τον «Ιανό» ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί (εδώ η γέφυρα του Αμπελικού)
Στο ...«περίμενε» θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα οι κάτοικοι στις περιοχές της Καρδίτσας οι οποίοι περιμένουν την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν μετά τις πλημμύρες του «Ιανού», όπως φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι τρέχει ο δεύτερος χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες, όμως ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αποκατάστασης των υποδομών και αυτό όταν στις κοινότητες Ρούσου, Αμπελικού και Καλλιθήρου Καρδίτσας καταστράφηκαν χωράφια, γέφυρες και σπίτια από την υπερχείλιση του ρέματος Καράμπαλη, που για δεκαετίες ήταν ακαθάριστο και κατέρρευσε ολοκληρωτικά η γέφυρα που συνδέει την κοινότητα Αμπελικού με την Καρδίτσα. Η επικοινωνία των κατοίκων γινόταν μέσω Καλλιθήρου, από μια μικρή γέφυρα η οποία και αυτή έχει υποστεί κατάρρευση στο οδόστρωμά της.

Στα αγραφιώτικα χωριά Αμάραντος, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Παλαιοζωγλόπι Ραχούλας της δημοτικής ενότητας Ιτάμου Καρδίτσας καταστράφηκαν οι υδρομαστεύσεις και για αρκετό χρονικό διάστημα ειδικά μέσα στο καλοκαίρι οι κάτοικοι δεν είχαν νερό να πιουν. Καταστράφηκαν δρόμοι προς την Καρδίτσα αλλά και στο εσωτερικό δίκτυο των χωριών, ενώ οι κάτοικοι της Νεράιδας παραμένουν αποκλεισμένοι από την πρόσβαση προς το γειτονικό χωριό Καροπλέσι λόγω της κατάρρευσης των πεζογεφυρών αλλά και της μη ολοκλήρωσης γέφυρας που εκκρεμεί εδώ και 12 χρόνια.

Οπως σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, παρόλο που δεν ξεκίνησε κανένα έργο, έχουν ήδη δοθεί 10,84 εκατομμύρια ευρώ στην ΤΕΡΝΑ ως προκαταβολή για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδας μάλιστα πληροφορήθηκαν ότι η εργολαβία που ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ δεν περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, από Σαραντάπορο μέχρι Νεράιδα, με συνέπεια το χωριό τους να κινδυνεύει να αποκλειστεί πάλι με τις επόμενες βροχές.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν ότι για όσο διάστημα θα εκτελείται η εργολαβία της ΤΕΡΝΑ στο ενταγμένο τμήμα Αμάραντος - Σαραντάπορο, δεν θα υπάρχει παράκαμψη τοπικά, αλλά η επικοινωνία των κατοίκων της Νεράιδας αλλά και του Σαρανταπόρου με την Καρδίτσα θα γίνεται μέσω Ευρυτανίας, αυξάνοντας αρκετά τη διάρκεια αλλά και τους κινδύνους μετακίνησης!

Απαίτησε από τον υφυπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις με χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών σε οδικό δίκτυο, γέφυρες, πεζογέφυρες κ.ο.κ., τα έργα για τη συνολική πρόληψη αντιπλημμυρικού κινδύνου σε όλο το οδικό δίκτυο και φυσικά την ένταξη στο συνολικό σχέδιο άμεσα και των τμημάτων του δρόμου που δεν περιλαμβάνονται. Ακόμα για την αποκατάσταση των υδρομαστεύσεων στα αγραφιώτικα χωριά και παράλληλα για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών ύδρευσης και βέβαια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, την άμεση και οριστική αποκατάσταση των κατολισθήσεων εντός των οικισμών και όλων των άλλων αναγκαίων συγγενών έργων, κ.ά.

Ο υφυπουργός για το «διά ταύτα» δεν είπε λέξη παρά μόνο επιδόθηκε σε διάφορες γενικότητες ότι «η πολιτεία είναι εκεί και κάνει ενέργειες και εργασίες αποκατάστασης» και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, λέγοντας μάλιστα «πότε έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα» και άλλα παρόμοια. Ο υφυπουργός συνέχισε στο ίδιο μοτίβο παρά την επιμονή του Γ. Λαμπρούλη να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα και να κάνει σαφές το χρονοδιάγραμμα.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι αποτυπώνει την πολιτική της ΕΕ που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις σύμφωνα με την οποία έργα για τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, είναι μη επιλέξιμα επειδή δεν αφήνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ σημείωσε ακόμα για να δείξει ποιων τα συμφέροντα υπερασπίζεται το αστικό κράτος ότι «την ίδια ώρα που στην περιοχή μετράνε ακόμα τις πληγές στα έργα υποδομών, σπίτια και περιουσίες και δεν έχει προχωρήσει έργο αποκατάστασης, την ίδια ώρα με την παρουσία των ΜΑΤ στα Αγραφα φτιάξατε δρόμους και στήνονται τεράστιοι πυλώνες για τις ανεμογεννήτριες. Και οι κάτοικοι δεν έχουν δρόμο να περάσουν κάπου».