ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι πλημμυροπαθείς αγρότες στην Ηλεία
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021

Από κτηνοτροφική μονάδα που υπέστησε ζημιές στην Ηλεία
Τα ζητήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στον κάμπο της Ηλείας, που έπληξαν την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής, αναδεικνύουν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητάνε να αποζημιωθούν στο 100% οι βιοπαλαιστές αγρότες και να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και να αποκατασταθούν οι υποδομές.

Στην Ερώτησή τους σημειώνουν:

«Αν και η πρόβλεψη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την Ηλεία - και συγκεκριμένα το Παλαιοχώρι, τα Σαβάλια, τη Ροβιάτα αλλά και την Κουρούτα στην Αμαλιάδα Ηλείας - στις 15/10/2021, ήταν από πολύ νωρίτερα γνωστή, δεν υπήρξε κανένα προληπτικό μέτρο για την αποφυγή των ζημιών που ακολούθησαν.

Βεβαίως, η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως "ειδική" κατάσταση που αγγίζει τα όρια της περιπτωσιολογίας, αλλά ως μια ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη πολιτική προστασίας της ζωής και της περιουσίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Μια τέτοια πολιτική καμία σχέση δεν έχει με την αντίληψη της επιλεξιμότητας των έργων που διέπει τη στρατηγική της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα έργα για τη ζωή και επιβίωση του λαού μας ως κόστος.

Ενώ την ίδια ώρα, δίνουν απλόχερα τζάμπα χρήμα - πληρωμένο από τον κόπο και τον ιδρώτα του λαού μας και των υπόλοιπων λαών των κρατών-μελών της ΕΕ - στους ομίλους των κλάδων που ιεραρχεί το κεφάλαιο, δημιουργώντας τις υποδομές που αυτοί χρειάζονται για να δουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, αφήνοντας τον λαό στην τύχη του.

Από τις πλημμύρες στο Παλαιοχώρι Ηλείας στις 15/10/2021:

Αντίστοιχα σε Σαβάλια και Ροβιάτα του δήμου Ηλιδος:

Στην Κουρούτα:

Οι μεγάλες ζημιές που έχουν πάθει οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται πλήρως λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, υποδομές και εξοπλισμό, αφού οι αποζημιώσεις μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) δεν περιλαμβάνουν όλο τον εξοπλισμό, ενώ για το φυτικό κεφάλαιο ο απαράδεκτος κανονισμός θέτει ελάχιστα ποσοστά ζημιάς ανά παραγωγό ή ανά περιοχή ως προϋπόθεση ένταξης, με αποτέλεσμα να μένουν έξω οι περισσότεροι πληγέντες παραγωγοί.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγροτικοί δρόμοι στον δήμο Ηλιδας (πρώην δήμοι Πηνείας και Αμαλιάδας), που κάνουν αδύνατη σχεδόν την πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια τους, μια περίοδο που οι παραγωγοί πρέπει να προχωρήσουν στη συγκομιδή της ελιάς.

Αν και το νερό που έπεσε στην περιοχή δεν ήταν τόσο πολύ όσο σε άλλα τμήματα της χώρας, εντούτοις οι καταστροφές ήταν τεράστιες αφού τα κεντρικά αλλά και τα κάθετα αποστραγγιστικά κανάλια δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα το νερό να μη βρίσκει διέξοδο προς τη θάλασσα και να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή. Η ευθύνη των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ της περιοχής είναι μεγάλη αφού δεν είχαν ανοίξει τις αποστραγγιστικές τάφρους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: