ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 48 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ
Κορύφωση σήμερα με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021

Ενα λουλούδι, ένα στεφάνι, ένα μήνυμα, ένα γράμμα... Με κάθε τρόπο, νέοι και μεγαλύτεροι αποτίουν φόρο τιμής στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Με κάθε τρόπο κρατούν ζωντανά τα διδάγματα, τα ανεκπλήρωτα όνειρα, τα μέχρι σήμερα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου.

«Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ». Τα συνθήματα που δέσποζαν στην πύλη του ιστορικού κτιρίου, με τις υπογραφές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ξαναγράφονται και σηματοδοτούν τη διαχρονικότητα των συνθημάτων του ξεσηκωμού. Το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου διαπερνά και τον φετινό εορτασμό. Αποτυπώνεται στις αφίσες και στα πανό, στα συνθήματα και στις κουβέντες, στον προβληματισμό και στα τραγούδια. Φοιτητές πιάνουν μια κιθάρα και «σκαρώνουν» τραγούδια, «ντύνουν» με μελωδίες τα συνθήματα, δίνουν μια νότα ζωντάνιας στον χώρο: «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Το γελαστό παιδί», «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».

Τάξεις από σχολεία της Αθήνας κάνουν ένα διαφορετικό «μάθημα Ιστορίας», καταθέτοντας το λουλούδι τους. Μικρά παιδιά, με τους γονείς τους να τα κρατούν από το χέρι, καταθέτουν ένα λουλούδι, μια ζωγραφιά. Η Ιστορία περνάει από γενιά σε γενιά. Ενας παππούς «ξεναγεί» τα εγγόνια του στον χώρο, τους δείχνει την πύλη του Πολυτεχνείου, τους εξηγεί τι έγινε εκεί πριν από 48 χρόνια. Στιγμές που χρόνια μετά... καρπίζουν. Μια μητέρα, συγκινημένη, απευθύνεται στη φοιτήτρια κόρη της, που σήμερα συμμετέχει στις εκδηλώσεις τιμής στο Πολυτεχνείο, ενθυμούμενη πότε ήταν μικρό κορίτσι και την πήγαινε στο Πολυτεχνείο να καταθέσουν ένα λουλούδι...

Νέοι στρατευμένοι αποτίουν φόρο τιμής
Μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, αντιστασιακές οργανώσεις κ.λπ. αποτίουν φόρο τιμής. «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα», αναγράφει ένα από τα πανό που φιλοτεχνούν μέλη φοιτητικών συλλόγων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη σημερινή πορεία.

«Για όσους χάθηκαν. Οι μάχες που δώσατε αποτελούν παράδειγμα για τους δικούς μας αγώνες. Οι μάχες δεν τελείωσαν. Ακολουθούμε τα ίδια μονοπάτια», γράφει ένα από τα πολλά σημειώματα ανάμεσα στα γαρίφαλα και τα στεφάνια πάνω στην καγκελόπορτα που τσαλαπάτησαν οι ερπύστριες.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα με την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Παντείου, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, Μηχανολόγων ΠΑΔΑ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Φοιτητικών Εστιών Αθήνας, Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, Φαρμακευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νοσηλευτικής καλούν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία με προσυγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στο ίδιο ραντεβού καλούν εργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και άλλοι μαζικοί φορείς.

Κατάθεση στεφάνων


Με καταθέσεις στεφάνων από συλλόγους, σωματεία και φορείς σηματοδοτήθηκε η χτεσινή, δεύτερη μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων.

Το πρωί νέοι στρατευμένοι, με τις στολές τους και με τον κόσμο στον χώρο του Πολυτεχνείου να τους υποδέχεται με συνθήματα και χειροκροτήματα, κατέθεσαν το δικό τους στεφάνι. «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που τους συνόδευαν.

Με συνθήματα και παλμό υποδέχτηκε η νεολαία τις αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ, που κατέθεσαν επίσης χτες στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Θερμής υποδοχής έτυχαν και οι αντιστασιακές οργανώσεις, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΠΕΚΑΜ και η ΠΕΑΦΕ, που κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια, πλαισιωμένες από συνθήματα και χειροκροτήματα από τους νέους στο Πολυτεχνείο: «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές».

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η άφιξη στον χώρο του Πολυτεχνείου του Σωματείου Εργαζομένων στην «e-food» και διανομέων που εργάζονται στη «Wolt», στο πλαίσιο της χτεσινής τους κινητοποίησης. Η μοτοπορεία που ξεκίνησε από το Πεδίον του Αρεως έγινε δεκτή στον χώρο του Πολυτεχνείου με δυνατά χειροκροτήματα και το σύνθημα «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», απάντησαν οι διανομείς. Οι εργαζόμενοι της «e-food» και της «Wolt» κατέθεσαν στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αλλά και αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς διανομείς.

Το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι, ο ένας μετά τον άλλο, «σφράγισαν» τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις με την κατάθεση στεφάνων, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τη σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Εργατικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς στο Πολυτεχνείο για την κατάθεση στεφάνων
Στεφάνι κατέθεσε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενώ το «παρών» έδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με το δικό της στεφάνι και με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». «Η επέτειος του Πολυτεχνείου μάς γεμίζει και σήμερα δύναμη, μας διδάσκει πως το δίκιο δεν χαρίζεται, κατακτιέται με τον συλλογικό αγώνα. Θέλουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν στα χρόνια της χούντας. Τους τιμάμε κάθε μέρα κρατώντας ζωντανά τα δίκαια αιτήματα του αγώνα που έδωσαν. Οι μαθητές βαδίζουμε στους ίδιους δρόμους, αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση και τη ζωή μας», είπε o Γιώργος, μέλος 15μελούς, από Γυμνάσιου της Αθήνας.

Πλήθος εργατικών σωματείων κατέθεσαν το δικό τους στεφάνι, αποτίοντας φόρο τιμής στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με την υποδοχή των φοιτητών θερμή: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Εργάτη μπορείς, και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις». Στεφάνια κατέθεσαν επίσης το ΠΑΜΕ, η ΠΣΟ, φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ κ.ά.

Στεφάνια κατέθεσαν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμα, η «Προοδευτική ΚΦ», το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ.



Διανομείς κατέθεσαν το δικό τους στεφάνι στο Πολυτεχνείο


INTIME NEWS