Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιλαϊκή διαχείριση των σκουπιδιών

Στις 8 π.μ. στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, στη Λ. Συγγρού

Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021

Από κινητοποίηση φέτος το καλοκαίρι στη Φυλή
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 8 π.μ., στα Γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15 - 17), οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Σωματείων Ενάντια στη Χωματερή στη Φυλή και η Επιτροπή Ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό. Καλούν τον λαό όλης της Αττικής να διαδηλώσει την ώρα που το ΔΣ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) θα συζητά την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ).

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα: «Το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ συνεδριάζει προκειμένου να επικαιροποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής. Ο νέος ΠΕΣΔΑ που θα φέρει προς ψήφιση η διοίκηση Πατούλη περιλαμβάνει παλιά και νέα εγκλήματα:

- Συνεχίζεται και επεκτείνεται το αίσχος της χωματερής της Φυλής, αφού δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προχωράνε στην κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ, πάλι στη Φυλή και στη Δυτική Αττική.

- Στήνουν νέα εγκλήματα τύπου Φυλής, όπως με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, στο Γραμματικό, και τη Νοτιοανατολική Αττική, πίσω από το φαινομενικά "αθώο" επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

- Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων ως "απάντηση" στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Φυλή.

Από τη συμμετοχή της Συντονιστικής κατά του ΜΕΑ στο Σχιστό στο συλλαλητήριο της 6ης Νοέμβρη στο Σύνταγμα
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας! Τέρμα πια στην μπόχα και στον καρκίνο για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων! Διεκδικούμε:

- Ούτε σκέψη για δημιουργία ΜΕΑ στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας.

- Να κλείσουν τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020, που τον νομιμοποίησε.

- Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής.

- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες και την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

- Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

- Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».