ΒΟΥΛΗ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενέκριναν τον απολογισμό του κοινού τους προϋπολογισμού του 2019
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021

INTIME NEWS

Μία ακόμα χειροπιαστή απόδειξη ότι η πολιτική που ξεζουμίζει τον λαό για να ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων «έχει συνέχεια», ανεξάρτητα από το μείγμα αντιλαϊκής διαχείρισης που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση, έδωσε το γεγονός ότι χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από κοινού τα αποτελέσματα (ισολογισμό - απολογισμό) του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τον κρατικό προϋπολογισμό του οποίου το πρώτο 6μηνο εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στη ΝΔ ώστε να εφαρμόσει το δεύτερο 6μηνο...

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης περιχαρής τόνισε ότι «είναι θετικό, και δεν βρίσκω τίποτε το αντιφατικό με το να ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον συγκεκριμένο ισολογισμό και απολογισμό ενώ έχει και ένα δικό μας κομμάτι, και να ψηφίζουμε εμείς τον συγκεκριμένο ισολογισμό και απολογισμό ενώ είχε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος, για να δείξει ότι υπάρχουν και διαφορές, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει «κεϊνσιανισμό χωρίς κοινωνικό κράτος» και ότι «χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, που στην αναπτυξιακή της πολιτική αρχίζει από τις ανισότητες για να μπορεί να στηρίξει το εισόδημα, τη ζήτηση και την παραγωγική διάρθρωση της χώρας». Απορημένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης είπε ότι ο νόμος 4172 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού «αντιστοιχείται με την παραγωγικότητα, με το διαθέσιμο εισόδημα, με τη δυνατότητα και την αντοχή της οικονομίας», γι' αυτό «το 2018 τον φέρατε πανηγυρικά στη Βουλή και τότε ευχαρίστησα την κυρία Αχτσιόγλου που επιβεβαίωσε τον νόμο Βρούτση. Aν τώρα έχετε ανακαλύψει κάτι καινούργιο, φέρτε το στη Βουλή να το δούμε», χωρίς να πάρει απάντηση.

Επιβεβαιώνεται η συνέχεια των κυβερνητικών πολιτικών

«Βεβαίως, κύριε Βρούτση, υπάρχει συνέχεια και στο δικό σας νομοσχέδιο, που έγινε νομοσχέδιο Βρούτση - Αχτσιόγλου, αλλά και συνολικότερα στις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές», σχολίασε, παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, και πρόσθεσε ότι η πιο τρανή απόδειξη είναι η κύρωση του εν λόγω νομοσχεδίου, που αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019. Επιβεβαιώνεται δηλαδή «η συνέχεια των κυβερνητικών πολιτικών, παίρνοντας το νήμα και τη σκυτάλη από εκεί που τα άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και στο γεγονός ότι στο επίκεντρο της εκάστοτε ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων».

Αναφέροντας τα όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον είχε χαρακτηρίσει τον «πρώτο μεταμνημονιακό», την ίδια στιγμή που είχε δεσμευτεί για ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060. «Ετσι, λοιπόν, το αποτέλεσμα της εκτέλεσης, που και οι δυο σας σήμερα θα το υπερψηφίσετε, ήταν τα 8 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία πλήρωσε από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός». Επεσήμανε δε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέτρα αναγκαία για το σύστημα και όχι αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλύνει το σύστημα.

«Η εξέλιξη των πραγμάτων» - συνέχισε - «δείχνει ακριβώς ότι είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα, από τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα και της επόμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα οποιασδήποτε κομματικής σύνθεσης: Θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Θα πρέπει να υποτάσσεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη ούτε στη σημερινή κυβέρνηση ούτε στην αυριανή. Οι σωτήρες έχουν πεθάνει. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να σώσει τον λαό».