ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Το Λιτόχωρο δεν θα γίνει ορμητήριο πολέμου!
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021

Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του Λιτόχωρου σε ορμητήριο πολέμου και στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην εν λόγω πόλη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας και τη στήριξη της ΕΔΥΕΘ και μαζικών φορέων της περιοχής.

Το σύνθημα - καταγγελία «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» αντήχησε στις πλαγιές του Ολύμπου, όπως και η απόφαση του λαού της περιοχής να μη δώσει «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» που ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το Λιτόχωρο και την ευρύτερη περιοχή ως «πεδίο βολής φθηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι» για να ξερνάνε τον θάνατο.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στην κούρσα των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στην πρόσφατη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, αλλά και την Ελληνογαλλική Συμφωνία, που φανερώνουν τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Ν. Παπαναστάσης
Ο Ν. Παπαναστάσης κάλεσε τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας, σε ασυμβίβαστη πάλη μέχρι την οριστική αποδέσμευση της χώρας από τις λυκοσυμμαχίες.

Τόνισε ότι το κουβάρι των ανταγωνισμών είναι πολύ και επικίνδυνα μπερδεμένο και ο μόνος που μπορεί αληθινά να το ξεμπερδέψει είναι ο ίδιος ο λαός. Και τόνισε: «Οχι, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Λιτόχωρο μια ακόμη αμερικανοΝΑΤΟική επιθετική πλατφόρμα επεμβάσεων εναντίον άλλων λαών.

Οχι, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Γρίτσα Λιτόχωρου μία ακόμη πόρτα μετά την Αλεξανδρούπολη, που θα ξερνάει τον θάνατο, την καταστροφή στα Βαλκάνια και στα σύνορα Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας.

Δεν θα επιτρέψουμε εδώ, στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, ένας ιμπεριαλιστής φαντάρος να γίνει καλύτερος σκοπευτής γιατί το όπλο του σημαδεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαών της περιοχής και όχι μόνο. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή, μια μηχανή που ξερνάει θάνατο, καταστροφή, ξεριζωμό, να εξελιχθεί, να βελτιωθεί, να γίνει πιο αποτελεσματική, εδώ στις πλαγιές του Ολύμπου.

Δεν θα επιτρέψουμε τα κοίτη των πλοίων τους να ξεβράσουν στις παραλίες μας τα κανόνια, τα τανκς, τους πυραύλους τους για να αιματοκυλίσουν λαούς και λαούς, για να αβγατίσουν τα κέρδη τα μονοπώλιά τους.


Ναι, δεσμευόμαστε και υποσχόμαστε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους εμποδίσουμε. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στις γενιές που έρχονται, το χρωστάμε στους λαούς που είναι στόχος της αμερικανοΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής».

Προηγουμένως χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν:

Ο Γιάννης Κηπόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας, ο οποίος θύμισε ότι και πριν από 22 χρόνια, η παραλία της Γρίτσας Λιτόχωρου αποτέλεσε βάση για την απόβαση των ΝΑΤΟικών φονιάδων και την προώθησή τους για τη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και ότι το πεδίο βολής του Λιτόχωρου, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα, άρχισε να χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τους Αμερικανούς πεζοναύτες. Ανέδειξε τον κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος από τη χρήση του και τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού της περιοχής.

Ανακοίνωσε στη συνέχεια την απόφαση της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας να προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, ενάντια στη χρήση του πεδίου βολής και της περιοχής από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

Η Στέλλα Νικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία», η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, να μην εφησυχάζουν. Να ενισχύσουν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βάσεις και να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας.

Η Κατερίνα Κουρίτα, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δίου - Ολύμπου, που αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε ψήφισμα για την απομάκρυνση του πεδίου βολής Λιτόχωρου, εκφράζοντας το πάγιο και χρόνιο αίτημα όλων των δημοτών. Τόνισε ότι μπορεί να αποτελέσει «ένα πρώτο βήμα για να οργανώσει ο λαός την πάλη του και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσής του». Ξεκαθάρισε όμως πως αν αυτή η πάλη «δεν συνοδευτεί από την καταδίκη της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας που παραχωρεί και το πεδίο βολής Λιτόχωρου στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, θα μείνει "κενό" γράμμα».