ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επαναλειτουργία κλειστών νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Αύριο Τετάρτη ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε όλη την Αττική

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021

Σε παναττική μέρα δράσης για την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας καλούν αύριο, Τετάρτη 24 Νοέμβρη, εργατικά σωματεία, σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία και μαζικοί φορείς. Απαιτούν άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και επίταξη των κλινικών των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6 μ.μ. σε μια σειρά ιδιωτικές κλινικές, με κεντρικό αίτημα την επίταξή τους, ώστε να ενταχθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» (Αθανασιάδου 7-9, πάροδος Δ. Σούτσου, σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), στο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» στον Πειραιά, σε «ΥΓΕΙΑ» και «ΜΗΤΕΡΑ» στο Μαρούσι, στο «ΙΑΣΩ GENERAL» στον Χολαργό.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί στη συγκέντρωση στην «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ». Τη συμμετοχή τους στις κατά τόπους παρεμβάσεις έχουν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν» καλούν σε κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στην 2η ΥΠΕ, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, διεκδικώντας τη στελέχωση - επαναλειτουργία του ΓΝΔΑ «Αγ. Βαρβάρα».

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θα κάνει παρέμβαση, στις 11 π.μ., στο χώρο του Ερασίνειου Νοσοκομείου στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου. Το Ερασίνειο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, μπορεί να φιλοξενήσει «περισσότερες από 220 κλίνες, σε έτοιμο κτίριο 55.000 τ.μ.», το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο «που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού της Νοτιοανατολικής Αττικής». Αντί για αυτό όμως, «ο χώρος βγαίνει συνεχώς στο σφυρί από τραπεζικό όμιλο, ώστε να πουληθεί στους ιδιώτες και να γίνει μια ακόμα πανάκριβη δομή Υγείας για τον εργαζόμενο λαό». Το Εργατικό Κέντρο «απαιτεί να επιταχθεί ο συγκεκριμένος χώρος μαζί με το τεράστιο συγκρότημα και τις εκατοντάδες κλίνες και να δημιουργηθεί εκεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο που να παρέχει καθολικά δωρεάν παροχές στον λαό χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτικών ομίλων».

Εκτός από τις διεκδικήσεις ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και την επίταξη των ιδιωτικών χωρίς αποζημίωση, τα σωματεία απαιτούν:

Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, συστηματικό δωρεάν προληπτικό έλεγχο σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς, άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές. Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

Την Πέμπτη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται και το συλλαλητήριο των Σωματείων της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ενόψει του συλλαλητηρίου, συνεχίζονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης για την Υγεία.

Επίσης, χτες, με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο. Συμμετείχαν σωματεία σχεδόν από όλα τα νοσοκομεία της πόλης και δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων άλλων κλάδων, μεταφέροντας την απόφαση ενίσχυσης της πάλης για την υγεία του λαού.

Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και σε χώρους δουλειάς, για την ενημέρωση των εργαζομένων για τις διεκδικήσεις των σωματείων για την προστασία της υγείας του λαού και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται εξορμήσεις: Στη λέσχη του ΑΠΘ και σε επισιτιστικά μαγαζιά στα Λαδάδικα και στην περιοχή της Χαριλάου.

Στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής «Space Hellas», OTS, «Onelity», SK, «Phoenix Center», «Quality Call Sales», «Intracom». Επίσης σε «ΚΑΣΙΟΥΔΑΚΗ» και ΑΦΟΙ ΞΑΝΘΟΙ, στη «Γεωανάλυση», στην «Consortis» - Γεωργική Σχολή, στην EDIL, σε Λογιστικά γραφεία («Καράογλου», «Φοβερά Προστασία», PWC, Κρίκης, «Ορθολογισμός», «ECON ενημερωτική») και στις ελεγκτικές εταιρείες ΕΥ και «Deloitte».

Στη μάχη για στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς καμία αποζημίωση μπαίνουν και οι συνταξιούχοι. Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη, στις 10.30 π.μ. μπροστά στα γραφεία που στεγάζονται οι 3η και η 4η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στην οδό Αριστοτέλους.