ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Στρατιωτική κινητικότητα και αλληλοκατηγορίες για σχέδια επέμβασης στην Ουκρανία
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021

Αμερικανικό πλοίο μετέφερε χτες στην Οδησσό δύο μετασκευασμένα περιπολικά σκάφη των ΗΠΑ προς ενίσχυση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού
Με αλληλοκατηγορίες για σχέδια επέμβασης στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς επίσης με εκατέρωθεν συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού στην περιοχή, κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας.

Τις τελευταίες βδομάδες οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους σηκώνουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για «ύποπτα» ρωσικά σχέδια, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε κινήσεις ενίσχυσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ρωσία, που φέρεται να έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, απαντά μιλώντας για τεχνητή κλιμάκωση και «υστερία».

Προχτές το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» επικαλέστηκε αμερικανικές διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ενδέχεται να «ζυγίζει» ταχεία και μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ταυτόχρονα από την Κριμαία, τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και μέσω Λευκορωσίας. Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κ. Μπουντάνοφ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 92.000 στρατιώτες γύρω από τα σύνορα και προετοιμάζεται για επίθεση τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη.

Επιπλέον, συνεχίζει το «Bloomberg», αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν ενημερώσει «εταίρους» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ σχετικά με πληροφορίες και χάρτες που έχουν συλλέξει για υποτιθέμενες προετοιμασίες της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές για την Ουκρανία τόσο με Ευρωπαίους εταίρους όσο και με Ρώσους αξιωματούχους.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενισχύουν τον ουκρανικό στρατό

Παράλληλα εντείνονται οι πολύμορφες κινήσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προς ενίσχυση του ουκρανικού στρατού, ενώ συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς.

Οπως μετέδωσε το CNN, οι ΗΠΑ εξετάζουν να στείλουν επιπλέον εξοπλισμό (νέους αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin», όλμους, πυραύλους «Stinger» και άλλα συστήματα αεράμυνας) και στρατιωτικούς «συμβούλους» στην Ουκρανία.

«Ωστόσο, άλλοι στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Ρωσία ως μεγάλη κλιμάκωση, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν οι στρατιωτικοί σύμβουλοι όντως θα πάνε στην Ουκρανία», προσθέτει το ρεπορτάζ.

Πάντως η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε πολύ πιθανό αυτό το σενάριο - κάτι που ήδη συμβαίνει - ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ηδη, εξάλλου, δύο επιπλέον μετασκευασμένα περιπολικά της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ έφτασαν χτες στο λιμάνι της Οδησσού προκειμένου να ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό του Κιέβου. «Εκτιμούμε τη συμβολή των ΗΠΑ στην αποτροπή της ένοπλης επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σχετικά Ουκρανός διοικητής του Ναυτικού.

Η Ρωσία κατήγγειλε επίσης εντατική δραστηριότητα των στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά της. Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του υπουργού Αμυνας Σ. Σόιγκου, τον περασμένο μήνα πραγματοποίησαν περίπου 30 πτήσεις προς τα ρωσικά σύνορα - 2,5 φορές περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι - με 10 βομβαρδιστικά να εξασκούνται στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Μεγαλώνει η ένταση στο Ντονμπάς

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν» και «είναι εντελώς λάθος να συσχετίζουμε τυχόν κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας μας με τέτοια σχέδια», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι αντίθετα «η Ουκρανία σχεδιάζει πολεμικές ενέργειες εναντίον του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

«Βρίσκουμε πολύ ανησυχητικές τις προκλητικές ενέργειες του ουκρανικού στρατού στη γραμμή εμπλοκής και τις προετοιμασίες για μια πιθανή προσπάθεια διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ντονμπάς από θέση ισχύος», είπε ο Πεσκόφ και συμπλήρωσε ότι «η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας» για την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη είναι «η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ». Οι εν λόγω Συμφωνίες υπογράφηκαν το 2015 και εν πολλοίς παραμένουν στα χαρτιά, ενώ τα τελευταία χρόνια η Ουκρανία τις αμφισβητεί ανοιχτά.

Αντίστοιχα, παροχή εξοπλισμού και στρατιωτικής εκπαίδευσης από τη Ρωσία στους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς ανέφερε χτες το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας. Η Ρωσία «αυξάνει τη μαχητική ετοιμότητα των ρωσικών δυνάμεων κατοχής», σημειώνει, και οι στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα περιλαμβάνουν κινητοποίηση εφεδρειών μάχης.

Στο μεταξύ η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) - σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο την ιστοσελίδα της - δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τρέχουσα κατάσταση γύρω από την Ουκρανία θυμίζει την αρχή του πολέμου στη Γεωργία το 2008. Στον σύντομο πόλεμο το 2008 η Ρωσία κέρδισε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Σύμφωνα με το «Reuters», η SVR ανέφερε: «Παρατηρήσαμε παρόμοια κατάσταση στη Γεωργία πριν από τα γεγονότα του 2008» και ο τότε Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, «πλήρωσε ακριβό τίμημα» σε εκείνον τον πόλεμο.

Νέες αμερικανικές κυρώσεις στον «Nord Stream 2»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που σχετίζεται με την οικονομική και γεωπολιτική θέση της Ουκρανίας και συνολικά με τις αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προσθέτει στη λίστα των κυρώσεων δύο πλοία και μία «συνδεδεμένη με τη Ρωσία οντότητα», σε έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον Νόμο για την Προστασία της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης (PEESA), του 2019, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Κογκρέσο αναφέροντας οντότητες που εμπλέκονται στον ρωσικό αγωγό «Νord Stream 2», με πιθανό στόχο την επιβολή κυρώσεων.

Αυτήν τη φορά πρόκειται για την εταιρεία «Transadria Ltd.», με έδρα την Κύπρο, και το σκάφος της «Marlin», ενώ το σκάφος «Blue Ship» αναφέρεται αλλά δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, επειδή ανήκει σε οντότητα που συνδέεται με τη γερμανική κυβέρνηση.

«Αν και η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται στον αγωγό "Nord Stream 2", μεταξύ άλλων μέσω των κυρώσεων, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Γερμανία και άλλους συμμάχους και εταίρους για να μειώσουμε τους κινδύνους που θέτει ο αγωγός προς την Ουκρανία και τις χώρες της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και για να απωθήσουμε τις επιβλαβείς ρωσικές δραστηριότητες και στην ενεργειακή σφαίρα», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, κατήγγειλε τις κυρώσεις ως απαράδεκτες και αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διατηρήσει τον διάλογο με τη Μόσχα.