«Εμμεση βλάβη» των αρμοδιοτήτων
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002

Θα χτιστεί τελικά το κτίριο επί της οδού Μισαραλιώτου και Μητσαίων, το οποίο απασχόλησε τον Τύπο, επειδή θα κρύψει τη θέα προς την Ακρόπολη από εκείνη την πλευρά. Ωστόσο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως προέκυψε από τη συζήτηση του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δεν έχει αρμοδιότητα για τα ύψη των οικοδομών στο συγκεκριμένο τετράγωνο, αφού αυτό βρίσκεται τρία οικοδομικά τετράγωνα εκτός των ορίων δικαιοδοσίας της υπηρεσίας για τα ύψη. Ετσι, τη σχετική άδεια τη δίνει η Πολεοδομία και σύμφωνα με τη συζήτηση στο ΚΑΣ, το ύψος του κτιρίου είναι «νόμιμο».

Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να σταματήσει τις εργασίες ήταν να βρει άξια διάσωσης αρχαία με τη σωστική ανασκαφή στο οικόπεδο. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισήγηση, τα ευρήματα (μέρος αρχαίου δρόμου και μερικά κινητά αντικείμενα) δεν προσφέρονται για ανάδειξη, γιατί «είναι αποσπασματικά» και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάδειξής τους στο συγκεκριμένο σημείο, άρα «δε συντρέχει και λόγος απαλλοτρίωσης».

Τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά, αν στη δεκαετία του '60 και του '70, οπότε έγιναν σωστικές ανασκαφές σε όμορα οικόπεδα (να σημειωθεί ότι η περιοχή βρίθει από αρχαιότητες όλων των περιόδων) οι τότε κυβερνήσεις είχαν ενδιαφερθεί για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.. Κι αυτό γιατί τότε είχαν αποκαλυφθεί η συνέχεια του αρχαίου δρόμου και άλλα ευρήματα, τα οποία όμως δε διατηρήθηκαν!!! Το ΚΑΣ τελικά αποφάσισε να δώσει την άδεια για την οικοδομή, αλλά να διατηρηθούν σε κατάχωση τα ευρήματα, δηλαδή να μην κατασκευαστεί υπόγειο.

Το πρόβλημα όμως ότι η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μια γιγαντιαία «έμμεση βλάβη» των αρχαιοτήτων παραμένει.