ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΝΔΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών ξανά στο προσκήνιο
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021

Η παράγκα όπου προσπαθούσε να επιβιώσει η οικογένεια των Ινδών εργατών, δίπλα στον χώρο του εργοστασίου
Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που εργάζονται είτε σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων είτε ως εργάτες γης στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας έφερε στην επιφάνεια η τραγωδία που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο χωριό Πισσώνας, με μια 60χρονη νεκρή και δύο ακόμη τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε από φωτιά που εκδηλώθηκε μετά από έκρηξη σε φιάλη υγραερίου που χρησιμοποιούσε η οικογένεια μεταναστών από την Ινδία στο παράπηγμα όπου διέμενε και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της 60χρονης και τον σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της και του ενός από τα δύο παιδιά της οικογένειας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - ΣΚΑΛΕΖΑ - ΜΑΖΑΡΑΚΙ», όπου εργαζόταν η συγκεκριμένη οικογένεια και εντός του οικοπέδου της επιχείρησης βρισκόταν το παράπηγμα που διέμεναν, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους και εύχονται ταχεία ανάρρωση στους δύο τραυματίες. Παράλληλα, τονίζουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών, σημειώνοντας ότι «με ευθύνη εργοδοσίας και κυβερνήσεων οι μετανάστες διαβιούν σε πολλές περιπτώσεις κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα και γύρω από τα εργοστάσια, σε παραπήγματα ή άλλες πρόχειρες κατασκευές». Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι μετανάστες, «είτε βρίσκονται στη χώρα μας είτε σε άλλες χώρες είτε οι Ελληνες που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, υφίστανται κατά κανόνα την πιο βάρβαρη εκμετάλλευση από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της».

Το Συνδικάτο και το επιχειρησιακό Σωματείο, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στον χώρο του δυστυχήματος, σημειώνουν επίσης ότι θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο να βρίσκονται δίπλα σε κάθε εργαζόμενο, Ελληνα ή μετανάστη, και απαιτούν με ευθύνη των εργοδοτών και της κυβέρνησης να εξασφαλιστούν κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και όλων των εργαζομένων. Επίσης, απαιτούν να επιβαρυνθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία, για όσο καιρό χρειαστεί, τα όποια έξοδα αποκατάστασης των τραυματιών, χωρίς καμία περικοπή μισθού και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και να αναλάβει τα έξοδα που θα απαιτηθούν για την τελετή αποχωρισμού της μετανάστριας.

ΠΑΜΕ: Τα συνδικάτα να στηρίξουν τις διεκδικήσεις των μεταναστών εργατών

Τις πολλές «Μανωλάδες» που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΕΕ, για να παρέχουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους μεγαλοεργοδότες, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της Ινδής μετανάστριας, το βράδυ της Τετάρτης στην Εύβοια.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Λίγες ώρες μετά τα αποκαλυπτικά υλικά που δημοσίευσε το ΠΑΜΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών στην περιοχή της Μανωλάδας, νέα τραγικά γεγονότα και καταγγελίες έρχονται να αναδείξουν τις πολλές "Μανωλάδες" που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Πισσώνα Εύβοιας, οικογένεια Ινδών μεταναστών εργατών, που δουλεύουν στο παρακείμενο πτηνοτροφείο "Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκι", τυλίχτηκε στις φλόγες όταν η "παράγκα" στην οποία έμεναν πήρε φωτιά. Αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εργοδοτών και κυβερνήσεων ήταν ο θάνατος της 60χρονης μητέρας και ο τραυματισμός του 65χρονου συζύγου και των δύο γιων της οικογένειας.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι καταγγελίες για πογκρόμ συλλήψεων και απελάσεων μεταναστών εργατών στην περιοχή της Αργολίδας. Σύμφωνα με καταγγελίες των τοπικών συνδικάτων, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής επιδίδονται σε ένα καθημερινό "κυνηγητό" και εκφοβισμό των μεταναστών με προσαγωγές, συλλήψεις και απελάσεις εργατών που δουλεύουν σε βιομηχανίες τροφίμων, εργοστάσια ανακύκλωσης, στα χωράφια και αλλού.

Η ζωή χιλιάδων μεταναστών σε παράγκες και παραπήγματα, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, δεν είναι επιλογή τους. Ούτε επέλεξαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, όπως δεν το επέλεξαν το μισό εκατομμύριο Ελληνόπουλα που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό την προηγούμενη δεκαετία.

Οι άθλιες συνθήκες ζωής αλλά και δουλειάς των χιλιάδων μεταναστών εργατών στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό. Τα εκατοντάδες εργατικά "ατυχήματα" με μετανάστες στα χωράφια και τα εργοστάσια δεν βρίσκουν χώρο στα δελτία ειδήσεων και πολλές φορές ούτε καν μαθαίνονται. Τα ακόμη περισσότερα "ατυχήματα", θάνατοι, τραυματισμοί και αρρώστιες που προκαλούνται από τη ζωή σε παραγκουπόλεις και την παντελή έλλειψη ακόμα και των πιο βασικών υποδομών, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων για να παρέχουν φθηνό και πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό στους μεγαλοεργοδότες, είτε στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας είτε στις βιομηχανίες της Εύβοιας, της Αργολίδας, της Αττικής.

Μια κατάσταση που ταυτόχρονα αποτελεί θερμοκήπιο για την καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά και την όξυνση της καταστολής, που στοχεύει αρχικά τους πιο αδύναμους και μετά επιβάλλεται εναντίον του αγωνιζόμενου λαού.

Απέναντι στην πολιτική που αφήνει στην παγωνιά, στον φόβο και την ανεργία και τον Ελληνα και τον μετανάστη εργάτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να δώσουν μαχητική και αποφασιστική απάντηση, δυναμώνοντας τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, αξιοπρεπή διαβίωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

Με μέτωπο ενάντια στην ξενοφοβία, στην κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό, να διεκδικήσουμε νομιμοποίηση όλων των συναδέλφων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και χρόνια με τον ιδρώτα και το αίμα τους παράγουν τεράστια κέρδη στα αφεντικά και όταν δεν τους χρειάζονται, χρησιμοποιούν την αστυνομία σαν μπράβο για να τους συλλαμβάνει και να τους απελαύνει.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη, με νέες πρωτοβουλίες στήριξης των διεκδικήσεων των μεταναστών εργατών. Να δυναμώσει η οργάνωση των μεταναστών εργατών, η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές και δυνατότητες σε κάθε κλάδο και περιοχή που συγκεντρώνονται μετανάστες εργάτες. Να τους εντάξουμε στη ζωή, στη δράση, στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων. Κανείς εργάτης, Ελληνας ή μετανάστης, μόνος απέναντι στην επίθεση εργοδοτών - κυβερνήσεων.

Να κυριαρχήσει παντού το σύνθημα: Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».