ΚΟΥΒΑ
Συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Φιντέλ Κάστρο
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021

Φοιτητές στη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας
Με τα εγκαίνια του Ιδρύματος «Φιντέλ Κάστρο Ρους» συνεχίστηκαν χτες στην Κούβα οι εκδηλώσεις για τα 5 χρόνια από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης (25 Νοέμβρη 2016). Το ίδρυμα, που αποφασίστηκε να υλοποιηθεί με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας τον Δεκέμβρη του 2016, βρίσκεται στην περιοχή Βεδάδο της Αβάνας και έχει ως σκοπό τη μελέτη και τη διάδοση της σκέψης και του έργου του. Τα εγκαίνια έκανε ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ.

Την Τετάρτη το βράδυ έγινε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στα σκαλοπάτια του Πανεπιστημίου της Αβάνας ενώ είχαν προγραμματιστεί και άλλες δράσεις σε όλη τη χώρα, με το «Εγώ είμαι Φιντέλ» να κυριαρχεί.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης σε μήνυμά του στον κουβανικό λαό με αφορμή τα 5 χρόνια από τον θάνατο του Φιντέλ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εδώ και 62 χρόνια η Κουβανική Επανάσταση είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους. Τα επιτεύγματά της, οι ανιδιοτελείς πράξεις διεθνιστικής αλληλεγγύης, όπου και όποτε αυτές χρειάστηκαν και, πάνω απ' όλα, η περήφανη αντίσταση στις αδιάλειπτες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, κάτω από την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο, θα αποτελούν παντοτινό παράδειγμα. Μέχρι το τέλος της ζωής του και μετά την παραίτησή του από τα κυβερνητικά καθήκοντα, ο Φ. Κάστρο συνέχισε να αποτελεί την ενεργό συνείδηση του κουβανικού λαού και των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την καταστροφή που αυτή φέρνει στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στον πλανήτη μας».

Σε αντίστοιχο μήνυμά της, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι ο Φιντέλ αποτελεί «σύμβολο της αλληλεγγύης με τους λαούς που μάχονται για τα δικαιώματά τους, για μια αξιοπρεπή ζωή για όλους τους εργαζόμενους (...) φωτεινό παράδειγμα για όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση, όπου κι αν ζουν».