ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΕΕ
Η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων να πάρει θέσεις μάχης για την επόμενη μέρα

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Αγη Τριγάζη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων»

Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021

Στις 27 και 28 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε μια περίοδο που τα αδιέξοδα για χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες μεγαλώνουν, γεγονός που έχει οδηγήσει στην πραγματοποίηση σημαντικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Αγη Τριγάζη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», για τη δράση των αγωνιστικών δυνάμεων στον χώρο των αυτοαπασχολούμενων, τους στόχους τους μπροστά στο συνέδριο.

* * *

-- Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι μικρέμποροι είναι σε αναβρασμό σε όλη τη χώρα. Τι δείχνουν τα οξυμένα προβλήματα που βγάζουν στους δρόμους τους μικρούς επαγγελματίες; Ποιες οι αιτίες τους;

-- Σίγουρα πάντως δεν οφείλονται αποκλειστικά στη συγκυρία της πανδημίας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η πανδημία φυσικά διαμόρφωσε νέες συνθήκες, ωστόσο ήταν οι ίδιες οι κυβερνητικές επιλογές κατά τη διαχείρισή της που έχουν αφήσει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτους. Τα χιλιάδες κρούσματα και οι θάνατοι των τελευταίων ημερών, για παράδειγμα, δεν είναι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αυτούς τους μήνες για να ενισχύσει το διαχρονικά υποβαθμισμένο και εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σήμερα πιέζεται λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Και βέβαια δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που υλοποίησαν διαδοχικά τις ίδιες πολιτικές. Ακόμα και η κυβερνητική επιλογή αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης», ως φύλλο συκής των αντίστοιχων κρατικών ευθυνών, είναι στην ίδια κατεύθυνση.

Τι βλέπει σήμερα ένας μικρός έμπορος; Διαδοχικά περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, και την ίδια στιγμή κανέναν έλεγχο, κανένα μέτρο σε χώρους που κατεξοχήν μπορούν να αποτελέσουν εστίες διάδοσης. Τέτοιοι χώροι δεν είναι άλλωστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα σούπερ μάρκετ και άλλες; Δεν προξενεί αγανάκτηση μήπως το γεγονός ότι στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο, ενώ την ίδια στιγμή σχολικά τμήματα συγχωνεύονται σε τάξεις των 25 και 28 μαθητών; Ολα αυτά αποτελούν συγκεκριμένες επιλογές που υπαγορεύονται από τη βασική στόχευση της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι άλλη από το να προστατευτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο εμπόριο και αλλού.

Αλλωστε, δεν είναι μόνο οι πολιτικές που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία. Αυτές συμπληρώνουν το αντιλαϊκό παζλ της φοροληστείας, των αντιασφαλιστικών νόμων, των νόμων - απελευθέρωσης» των ωραρίων και καταστρατήγησης της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ. Το μείγμα δηλαδή των αντιλαϊκών πολιτικών είναι εκρηκτικό και εντείνει τον έτσι κι αλλιώς άνισο ανταγωνισμό που ισχύει στην οικονομία της αγοράς. Γι' αυτό και χιλιάδες συνάδελφοι βλέπουν το εισόδημα να μειώνεται, τα χρέη να εκτοξεύονται. Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων που παρατείνουν την ομηρία, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, οι πλειστηριασμοί που περιμένουν στη γωνία μήπως και δεν θησαυρίσουν οι τράπεζες...

Να γιατί σήμερα είναι η ώρα των αποφάσεων και για τους επαγγελματίες στο εμπόριο. Με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν στην άκρη.

-- Η ηγεσία της ΕΣΕΕ πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτήν την κατάσταση;

-- Η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων επιδιώκει να τη διοχετεύσει σε ανώδυνα κανάλια για το σύστημα. Παρόλο που πολλές φορές συμφώνησε στα λόγια με αυτονόητες διαπιστώσεις, αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία διεκδίκησης και πίεσης προς την κυβέρνηση. Εκαναν τους ανήξερους για την κατάσταση και τις ευθύνες των κυβερνήσεων για το σύστημα Υγείας και επέλεξαν να περιοριστούν σε ορισμένες μικροβελτιώσεις των ήδη ανεπαρκών οικονομικών εξαγγελιών της κυβέρνησης. Στην πράξη λειτούργησαν μάλλον σαν βαλβίδα εκτόνωσης, τη στιγμή που οι διαθέσεις των μικρών εμπόρων για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους ανέβαιναν.

Αλλά υπάρχουν και οι γενικές θέσεις τους. Αν κάτι χρεοκόπησε για μία ακόμα φορά στις συνθήκες της πανδημίας, όπως και κατά την προηγούμενη κρίση, είναι το αφήγημα ότι οι ανάγκες των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων μπορούν να δένουν αρμονικά με τα συμφέροντα των εμπορικών μεγαθηρίων. Η δίκαιη ανάπτυξη για όλους «έκανε φτερά», όπως και η αυταπάτη ότι την επόμενη μέρα θα επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα. Χορτάσαμε «ακίνδυνες» επιστολές σε υπουργούς, εκλιπαρώντας για συμπάθεια και κατανόηση για τα συσσωρευμένα προβλήματά μας.

Ολα αυτά δεν είναι τυχαία. Πηγάζουν από τις ίδιες τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ που όλα αυτά τα χρόνια στήριξε και στηρίζει με σχέδιο, με πλήρη προσαρμογή την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, στο όνομα της υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας, του ευρωμονόδρομου.

Γι' αυτό και λέμε ότι στην πράξη εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας, όλων εκείνων δηλαδή των δυναμικών επιχειρήσεων που τζιράρουν εκατομμύρια, που εκμεταλλεύονται μισθωτή εργασία σε μεγάλη κλίμακα, που έχουν συνδέσει την τύχη τους με τους στόχους και τις κατευθύνσεις των μονοπωλιακών ομίλων.

-- Το τελευταίο διάστημα οργανώνονται κινητοποιήσεις από Συλλόγους, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης. Τι ξεχωρίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία» από αυτές τις προσπάθειες;

-- Βγαίνει θετική πείρα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τα ζητήματα Υγείας - εισοδήματος, όπου δεκάδες σύλλογοι ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν, έδωσαν δυναμική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης. Ομοσπονδίες, σύλλογοι και αγωνιστές συνδικαλιστές έδωσαν και δίνουν τη μάχη «από τα κάτω», με κάθε τρόπο, με συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, παρεμβάσεις σε Διοικητικά Συμβούλια, συζητήσεις άνθρωπο τον άνθρωπο για να μπουν στον αγώνα ακόμα περισσότερες δυνάμεις, αποκάλυψαν τα μέτρα και τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων που θέλουν την ισχυροποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το ξεζούμισμα - αφανισμό των μικρών ΕΒΕ.

Δεν αρκέστηκαν σε συντεχνιακά και αποκομμένα από την πραγματικότητα και την ουσία αιτήματα. Ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η προμετωπίδα των αιτημάτων μας πρέπει να είναι η Υγεία και το εισόδημα του λαού. Συμπορεύτηκαν με τους αγωνιστές υγειονομικούς, με τα δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς ενάντια στην πολιτική αυτή.

Αυτοί οι αγώνες έσπασαν τη «σιγή νεκροταφείου» και τις εκ του πονηρού λογικές τού «θα λογαριαστούμε μετά». Αποκάλυψαν την αντιλαϊκή ουσία της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Αποτελούν ελπίδα για να σπάσουν η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία που βολεύουν κυβέρνηση και τις «βολικές» πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» σιγά σιγά λιώνει. Και οι ίδιοι οι έμποροι, άλλωστε, βλέπουν τι γίνεται γύρω τους: Από τη μία η πανδημία επελαύνει και η κυβέρνηση αρνείται να στελεχώσει επαρκώς το δημόσιο σύστημα Υγείας σε προσωπικό και υποδομές, αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που έχει θησαυρίσει σε συνθήκες Covid και μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου.

Βγαίνουν συμπεράσματα

Αντίστοιχα βγαίνουν συμπεράσματα και από το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και όχι μόνο, μοιράζονται δισεκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και την ίδια στιγμή «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» για να επανενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Σε αυτές τις συνθήκες έχει μεγάλη σημασία να προσπαθήσουμε να βρούμε μια διέξοδο. Να δούμε τι δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματά μας, να βρούμε τους αντιπάλους και τους συμμάχους μας. Να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο δράσης, που θα βάζει εμπόδια στους σχεδιασμούς της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και όσων «ευλογούν» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις πολιτικές και τις κατευθύνσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και της ΕΕ.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» παλεύει για τα συμφέροντα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων αλλά και όσων πλήττονται από αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν υποτασσόμαστε στη λογική του «εφικτού», δεν πατάμε την μπανανόφλουδα του «ενιαίου επιχειρηματικού κόσμου», αντιπαλεύουμε τη λογική της παραίτησης από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Γι' αυτό και αποτελεί τη μόνη εγγύηση για να δυναμώσει σήμερα η αντεπίθεση.

-- Ενόψει του συνεδρίου ανοίγει η συζήτηση για το «τι κίνημα χρειάζεται». Πώς τοποθετούνται οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»;

-- Σήμερα ο μικρός έμπορος παλεύει για ένα μεροκάματο, σε δύσκολες συνθήκες, πολλοί είναι αυτοί που δεν τα καταφέρνουν. Μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την αξία των κοινωνικών δικαιωμάτων - της δημόσιας Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της δημόσιας Παιδείας - γιατί το ατομικό του εισόδημα δεν επαρκεί για να συμπληρώσει αυτές τις ανάγκες, που πετσοκόβουν καθημερινά οι αντιλαϊκές πολιτικές. Να συνειδητοποιήσει ότι μόνη διέξοδος είναι ο ίδιος ο συλλογικός και ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, την εδραίωση και τη διεύρυνσή τους.

Γι' αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων πρέπει να κάνει το δικό της ταμείο, να απορρίψει τους γνωστούς και μη εξαιρετέους επίδοξους «σωτήρες» και να πάρει θέσεις μάχης για την επόμενη μέρα. Σε συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού και κυριαρχίας των μονοπωλίων, σε συνθήκες «εποπτείας» για την τήρηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ό,τι άλλο απαιτήσει η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά είναι αυτός της αμφισβήτησης και της λαϊκής διεκδίκησης και αντεπίθεσης. Σε αυτόν τον δρόμο δεν θα είναι μόνος του αφού τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες σε άλλους κλάδους, αλλά και οι μισθωτοί, η μικρομεσαία αγροτιά. Κοινά τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινός και αναγκαίος και ο δρόμος της κοινής δράσης και συμμαχίας.

Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας θα κριθεί στη μαζικότητα αλλά και στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαλέψουμε τον κοινό αντίπαλο: Τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ, κράτος και επιχειρηματικούς ομίλους, που εκθέτουν όλο τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους και αδιέξοδα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση δεσμεύονται ότι θα κινηθούν και οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ από την επόμενη μέρα των εκλογών. Γι' αυτό και καλούν σε υπερψήφιση του συνδυασμού ώστε να βελτιωθεί ο συσχετισμός στην ΕΣΕΕ, στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και στον δρόμο, ξεκινώντας από την αμέσως επόμενη μέρα. Το δίκιο είναι με το μέρος μας! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της συλλογικής μας δράσης, καλούμε κάθε συνάδελφο στον αγώνα.