ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
«Βράζουν» επικίνδυνα η συνοριογραμμή Ουκρανίας - Ρωσίας και η Μαύρη Θάλασσα
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021

Οι αποφάσεις των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στη διήμερη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας στη Ρίγα ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης
Σε νέα φάση κλιμάκωσης βρίσκεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία σε Ανατολική Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Ευρώπη, με αλληλοκατηγορίες, εκατέρωθεν απειλές και έντονη στρατιωτική κινητικότητα, που έρχονται να προστεθούν στην όξυνση που είχε προηγηθεί την άνοιξη.

Με συντονισμένες δηλώσεις εδώ και βδομάδες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι «πιθανώς» σχεδιάζει «εισβολή» στο Ντονμπάς. Με αυτήν την επίκληση, οι ΝΑΤΟικές χώρες αυξάνουν συνεχώς τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και ενισχύουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, με απανωτές αντίστοιχες διακυβερνητικές συμφωνίες (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία) και εξοπλιστικά προγράμματα.

Από την πλευρά της η Ρωσία καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις κοντά στα σύνορά της και ισχυρίζεται πως υπάρχουν «μηνύματα ότι πάνω από 120.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στη ζώνη σύγκρουσης», μαζί με αντίστοιχο στρατιωτικό εξοπλισμό, ενισχύοντας τις ανησυχίες για «στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Ντονμπάς» με τη στήριξη της Δύσης. Κατηγορεί δε την Ουκρανία για «πολύ επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό» που σημειώνεται «σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορά μας».

Στην πραγματικότητα, ενώ όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν στρατιωτική επέμβαση και κλιμάκωση, την ίδια ώρα προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση.

Η μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων αυξάνει τον κίνδυνο μιας σύρραξης με θύματα τους λαούς, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις εμπλέκουν τη χώρα «μέχρι τον λαιμό» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

Τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στα ρωσικά σύνορα περνούν αυτές τις μέρες από την Αλεξανδρούπολη, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα πετούσαν με την κάλυψη των ελληνικών μαχητικών, ενώ στις στρατιωτικές βάσεις που περικυκλώνουν τη Ρωσία «πρώτο τραπέζι» βρίσκονται αυτές που ξεφυτρώνουν στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε στόχο...

Με «συνέπειες» προειδοποιούν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Οι απειλές σε Ρωσία και Λευκορωσία - που ενισχύουν τη συμμαχία τους - κυριάρχησαν στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας, στις αρχές της βδομάδας που πέρασε.

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ δήλωσαν «ενωμένοι στον στόχο μας να αποτρέψουμε τη Ρωσία από οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετική ενέργεια» και προειδοποίησαν ότι «οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα» και «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία».

Μάλιστα «οι υπουργοί ήταν ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός σχετικά με την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ» και πως «θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε ενεργά την κατάσταση και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα σχέδια σε εφαρμογή», ξεκαθάρισε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα «πιθανά σχέδια» της Ρωσίας για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στα τέλη Γενάρη επανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Αλ. Ρέζνικοφ, επικαλούμενος στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία και τη «μεταναστευτική κρίση», ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για «υβριδική εκστρατεία» με στόχο να ασκηθεί πίεση σε Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία, σημειώνοντας πως «το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με την ΕΕ για την αντιμετώπισή της».

Παράλληλα, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς προχώρησαν συντονισμένα στην 5η δέσμη κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, κατηγορώντας το «καθεστώς Λουκασένκο» για «συνεχείς επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις στοιχειώδεις ελευθερίες» και για «ενορχήστρωση της παράτυπης μετανάστευσης» στα σύνορα Λευκορωσίας - ΕΕ.

Ρωσία: Απαιτεί τερματισμό της ΝΑΤΟικής επέκτασης στα σύνορά της

Την απαίτηση της Ρωσίας να σταματήσει η επέκταση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά της, ως προϋπόθεση για αποκλιμάκωση, εξέφρασε από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, που την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν στη Στοκχόλμη, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως «η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή θα επηρεάσει σαφώς τα ζωτικά συμφέροντα της ασφάλειάς μας» και προειδοποίησε εκ νέου για μια πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Αφού οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ θεωρούν ότι κανείς δεν έχει την εξουσία να υπαγορεύει όρους σε μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», τότε «παραθέτουμε τη ρήτρα του Διεθνούς Δικαίου που ορίζει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να επιλέγει μεθόδους διασφάλισης των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας του», σημείωσε.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρόταση του Βλ. Πούτιν για ανάπτυξη συμφωνιών που θα εμποδίζουν την επέκταση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ «μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο» σε αυτό.

Τέλος, ο Λαβρόφ επεσήμανε τη σημασία των ΗΠΑ και της Ρωσίας «για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια και στην ευρωατλαντική περιοχή» και την ανάγκη να τη συνειδητοποιήσουν και οι δύο πλευρές.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν εξακολουθήσει την αντιπαράθεση με την Ουκρανία και ζήτησε να υπάρξουν «αποκλιμάκωση» και «διπλωματία». «Ανησυχούμε βαθιά για τα σχέδια της Ρωσίας με προοπτική μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε.

Πάντως, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα ενδιαφέρεται για την πρόταση των ΗΠΑ να συμβάλουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς και στην αποκατάσταση του διαλόγου χωρίς να διαλυθεί το «Σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία). Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ έγινε «εποικοδομητική ανταλλαγή» απόψεων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ ως πιθανή διέξοδο από την κρίση, και πιθανώς θα υπάρξει περαιτέρω έντονη διπλωματία τις επόμενες μέρες.

Υπερηχητικοί πύραυλοι και πυρηνικά

Παράλληλα ΗΠΑ, Ρωσία αλλά και Κίνα «τρέχουν» την «εξοπλιστική κούρσα», μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο να αναπτύσσονται συστήματα αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και στη Ρουμανία. Και οι εκτοξευτές MK-41 που βρίσκονται εκεί μπορούν να έχουν τοποθετημένα συστήματα κρούσης Tomahawk. Αυτό αποτελεί απειλή για μας», τόνισε ο Πούτιν μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο.

Στην ίδια ομιλία ξεχώρισε ως «κόκκινη γραμμή» την επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη ανάπτυξη επιθετικών πυραυλικών συστημάτων σε αυτήν - που όπως είπε θα μπορούσαν να φτάσουν σε 5-7 λεπτά έως τη Μόσχα - δεν θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία.

Ως απάντηση στα παραπάνω ανέφερε την κατασκευή ενός νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου που «από τις αρχές του έτους θα έχουμε ήδη στο οπλοστάσιό μας», αναφέροντας παράλληλα ότι «οι ΗΠΑ έχουν ελαφρύ προβάδισμα στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων».

Την επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποτυπώνουν και οι δηλώσεις του Λευκορώσου Προέδρου Αλ. Λουκασένκο ότι αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Πολωνία «θα προτείνω στον Πούτιν να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία». Η δε Ρωσία απάντησε ότι σημειώνει τις δηλώσεις Λουκασένκο αλλά δεν σκέφτεται την ανάπτυξη πυρηνικών σε μη πυρηνικές χώρες.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σημαντική δήλωση» του Λουκασένκο, που αναγνώρισε την Κριμαία ως «ρωσικό έδαφος».

Αντιδρώντας, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα δήλωσε ότι «εάν η Λευκορωσία αναγνωρίσει όντως την παράνομη κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, αυτό θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στις σχέσεις Ουκρανίας - Λευκορωσίας και θα προχωρήσουμε σε γενικευμένη αντίδραση».

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα προς τη ρήξη με την Ουκρανία, ο Λευκορώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι «θα υποστηρίξει τη Μόσχα σε περίπτωση επίθεσης από πλευράς Ουκρανίας» και ότι θα είναι «σε στενότατη σχέση με τη Ρωσία οικονομικά, νομικά και πολιτικά», ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν θα στηρίξει τους «εθνικιστές που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο», αλλά και ότι θα κάνει το παν «ώστε η Ουκρανία να γίνει δική μας, γιατί είναι δική μας η Ουκρανία, ο λαός εκεί είναι δικός μας».

Προς βιντεοδιάσκεψη Πούτιν - Μπάιντεν

Σε ένα τέτοιο φόντο κλιμάκωσης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και ΗΠΑ εργάζονται για τη διοργάνωση μιας βιντεοδιάσκεψης των Προέδρων των δύο χωρών, Βλ. Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, με την ακριβή ημερομηνία να μην έχει αποφασιστεί ακόμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε και τις επαφές Μπλίνκεν - Λαβρόφ στη Στοκχόλμη ως «καλή αφορμή για να εξηγήσουν οι δύο πλευρές τη θέση τους σαφώς και κατανοητά», επισημαίνοντας πάντως ότι «σε αρκετά θέματα οι θέσεις διαφέρουν».


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο για τα δικά του «συμφέροντα ασφαλείας» (2023-11-29 00:00:00.0)
Νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (2023-04-05 00:00:00.0)
Νέοι κίνδυνοι γενικευμένης πολεμικής κλιμάκωσης μέσα και έξω από την Ουκρανία (2022-03-02 00:00:00.0)
Συντηρείται η ένταση με νέες ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας (2022-01-29 00:00:00.0)
«Χοντραίνει» το ιμπεριαλιστικό «παιχνίδι» στις πλάτες των μεταναστών (2021-11-19 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη (2021-06-16 00:00:00.0)