ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο 21ος θα είναι ο αιώνας των νέων επαναστάσεων για το δίκιο των λαών

Με την ομιλία στην εκδήλωση για την Παρισινή Κομμούνα ολοκληρώνεται το Σάββατο η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Παρίσι

Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021

Στον «Τοίχο των Ομόσπονδων»
Ιστορικό περίπατο στα βήματα της Παρισινής Κομμούνας περιελάμβανε το πρωί της Παρασκευής το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, συνοδευόμενος από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, αλλά και πολλά μέλη της ΚΟ Γαλλίας του Κόμματος.

Η επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στη γαλλική πρωτεύουσα ολοκληρώνεται το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στις 15.00, όπου και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Παρισινή Κομμούνα 1871: Ο δοξασμένος προάγγελος της νέας κοινωνίας - Παρακαταθήκες για το σύγχρονο επαναστατικό, εργατικό κίνημα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο AGECA, 177 Rue de Charonne - 75011, Παρίσι.

Την ξενάγηση το πρωί της Παρασκευής έκανε ο ιστορικός Βαγγέλης Λάσκαρης, με αφετηρία την πλατεία Louise Michel, που πήρε το όνομά της από την γνωστή Γαλλίδα αγωνίστρια της Παρισινής Κομμούνας.

Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία πήγε στον λόφο της Μονμάρτης, όπου στις 18 Μάρτη 1871 η αστική τάξη έστειλε στρατεύματα να αφοπλίσουν την εθνοφρουρά από τα κανόνια που είχαν κατασκευαστεί στη διάρκεια της πολιορκίας του Παρισιού και είχαν πληρωθεί με δημόσιες εισφορές. Η αντίδραση του εργαζόμενου λαού της γαλλικής πρωτεύουσας ήταν αστραπιαία και η αστική κυβέρνηση της αντίδρασης αναγκάστηκε να καταφύγει στις Βερσαλλίες, κάτω από την προστασία του πρωσικού στρατού.

Με την Ελληνίδα πρέσβειρα, Αγλαΐα Μπαλτά
Ακολούθησε περιήγηση στα στενά της Μονμάρτης, σε σημεία όπου δόθηκαν σημαντικές μάχες. Κάθε γωνιά της ιστορικής συνοικίας του Παρισιού έχει να αφηγηθεί μία ιστορία. Ακόμα και το Moulin Rouge - όπως ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία του Κόμματος περνώντας έξω απ' αυτό - την εποχή της Παρισινής Κομμούνας αποτελούσε τόπο συνάντησης των επαναστατών.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε την Πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί, στην οδό Κορντερί, το σπίτι με τον αριθμό 14 στέγασε από το 1869 την Ομοσπονδία των παρισινών οργανώσεων της Διεθνούς Ενωσης Εργατών που δημιουργήθηκε το 1864 και είναι γνωστή ως Α' Διεθνής.

Η περιήγηση κατέληξε στο νεκροταφείο Περ Λασέζ, στον «Τοίχο των Ομόσπονδων», όπως ονομάστηκε το σημείο που εκτελέστηκαν 147 μέλη της Παρισινής Κομμούνας. Εκεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη τους.

Λίγο πιο δίπλα κατέθεσε από ένα λουλούδι στους τάφους των Μόρις Τορέζ, ΓΓ του ΚΚ Γαλλίας, Πωλ Ελυάρ, κομμουνιστή ποιητή και Ζαν Μπατίστ Κλεμάν, ήρωα της Κομμούνας και συγγραφέα του τραγουδιού «Ο καιρός των κερασιών».

Αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ολοκληρώσουμε μια χρονιά, το 2021, κατά την οποία γιορτάσαμε τα 150 χρόνια της Παρισινής Κομμούνας, με πολλές εκδηλώσεις, με εκδόσεις, με δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ στο Παρίσι, για να ολοκληρώσουμε αυτήν τη σειρά των εκδηλώσεων.

Είναι μεγάλη η συγκίνηση που βρισκόμαστε εδώ, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία έκανε "την έφοδο στους ουρανούς", κατέκτησε την εργατική εξουσία - έστω για 72 μόνο μέρες - από την αστική τάξη, αλλά ήταν ο προάγγελος μιας νέας κοινωνίας, μιας σειράς εξεγέρσεων και επαναστάσεων, που δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, γιατί ακόμα εξακολουθεί να υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης, το σύστημα των οικονομικών κρίσεων, της πανδημίας και της μη επίλυσης του προβλήματος της υγείας σε όφελος των λαών. Εξακολουθούν να υπάρχουν η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία, οι πόλεμοι, οι ανταγωνισμοί μεταξύ κρατών όπου πάντα "την πληρώνουν" οι λαοί.

Ετσι, λοιπόν, τα υπόγεια ρεύματα της επαναστατικής δράσης, που κινούνται και σήμερα, στο Παρίσι, στην Αθήνα, σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουν και ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των εξεγέρσεων και των νέων επαναστάσεων για το δίκιο των λαών».

Να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε στο Ελληνικό Προξενείο με την πρέσβειρα Αγλαΐα Μπαλτά, και την σύμβουλο της πρεσβείας, Αλεξάνδρα Ματζίλα.

Ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μετανάστες στη Γαλλία και αφορούν θέματα αρμοδιότητας ελληνικών κρατικών υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μετανάστες εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο Προξενείο του Παρισιού, καθώς οι υπάλληλοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αιτήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλές καθυστερήσεις που δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών και τη διεκπεραίωση ζητημάτων που αφορούν τη σχέση τους με το ελληνικό κράτος και διάφορους φορείς και υπηρεσίες του. Το πρόβλημα έχει επιταθεί μετά το κλείσιμο όλων των υπόλοιπων προξενείων στη Γαλλία, εκτός από αυτό του Παρισιού, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εξυπηρέτηση όσων μένουν εκτός Παρισιού, επιβαρύνοντάς τους παράλληλα και με πολλά έξοδα.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό σοβαρό - διαχρονικό - πρόβλημα αφορά τη διαδικασία εγγραφής στο Ειδικό Ληξιαρχείο ενός βρέφους που έχει γεννηθεί από Ελληνες γονείς. Ως αποτέλεσμα, οι γονείς συχνά αδυνατούν πρακτικά για πολλούς μήνες να ταξιδέψουν για προσωρινή ή μόνιμη επιστροφή στην Ελλάδα μαζί με το νεογέννητο παιδί τους, αφού αυτό δεν θα διαθέτει τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα. Προκειμένου, όμως, η εκάστοτε πρεσβεία να δώσει το προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο, το βρέφος θα πρέπει να έχει εγγραφεί σε ληξιαρχείο και δημοτολόγιο στην Ελλάδα. Αρμόδια υπηρεσία για οποιαδήποτε ληξιαρχική πράξη λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό είναι το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών. Ομως, οι σχετικές διαδικασίες καθυστερούν πολύ, καθώς οι γονείς (ή οι εξουσιοδοτημένοι από αυτούς) αδυνατούν να κλείσουν το σχετικό ραντεβού, με την κατάσταση να έχει επιταθεί ιδιαίτερα το διάστημα της πανδημίας.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι οι μεγάλες ανεπάρκειες στη στελέχωση των 5 Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) στο Παρίσι με εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπάρχει άμεση ανάγκη απόσπασης και διάθεσης περισσότερων εκπαιδευτικών, με ευθύνη του ελληνικού κράτους. Επιπλέον, το κόστος λειτουργίας των ΤΕΓ δεν καλύπτεται από το ελληνικό κράτος, αλλά από τους ίδιους τους Ελληνες μετανάστες.

Στα νηπιαγωγεία έχει αποσπαστεί φέτος μόλις μια νηπιαγωγός, με αποτέλεσμα σε κάθε τάξη να είναι πολύ περισσότερα παιδιά από τα προβλεπόμενα και συχνά να προκρίνεται η λύση των «τηλεμαθημάτων» για παιδιά 4 και 5 χρονών! Στα ούτως ή άλλως υποστελεχωμένα σχολεία, η αποχώρηση ενός δασκάλου στις αρχές του έτους επέτεινε τα προβλήματα και την υποβάθμιση. Ταυτόχρονα, η κατάργηση του ενιαίου ωραρίου προκαλεί μεγάλο πρόβλημα και στους γονείς, σε ό,τι αφορά τα ωράρια και τις μετακινήσεις των παιδιών, δεδομένων και των πολλές φορές μεγάλων αποστάσεων που καλούνται να διανύσουν από και προς τα σχολεία.

Εξάλλου, το ισχύον πλαίσιο για την αναγνώριση των ΤΕΓ, που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, θέτοντας όριο 40 μαθητών και 20 διδακτικών ωρών, είτε αποκλείει τα παιδιά Ελλήνων μεταναστών σε πολλές πόλεις, είτε δεν επιτρέπει να διαμορφωθούν περισσότερα ΤΕΓ σε πόλεις όπου υπάρχουν πολλοί μαθητές, όπως π.χ. στο Παρίσι.

Ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε ακόμα τα ζητήματα που αφορούν στην Ελληνική Εστία. Τα ενοίκια, που ήταν ούτως ή άλλως υψηλά, έχουν αυξηθεί μετά την πρόσφατη ανακαίνιση, κυμαίνονται από 450 ευρώ (μόνο τρία δωμάτια) και 500 ευρώ (τρία δωμάτια) έως 1.500 ευρώ.

Παρά την ανακαίνιση, όμως, η κατάσταση στα δωμάτια δεν είναι καλή. Για παράδειγμα, τα δωμάτια δεν έχουν φούρνο. Η εστία διαθέτει μόνο δύο κοινόχρηστες κουζίνες για 90 διαμένοντες. Προβλήματα υπάρχουν και με τη θέρμανση και με την καθαριότητα κ.ά. Ακόμα ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε στη συνάντηση το πρόβλημα του εμβολιασμού στη Γαλλία που δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα εάν η τρίτη δόση γίνει στην Ελλάδα, να μην καταγράφεται ως τρίτη, αλλά ως πρώτη.