ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Επαφές υψηλού επιπέδου για στρατιωτική συνεργασία και επενδύσεις

Πούτιν και Ν. Μόντι συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί, ενώ προχωράει και το σχήμα «2+2» των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας

Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό
Με στόχο την αναβάθμιση των οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπου εντείνονται πολύμορφοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με βασική την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, η Ινδία και η Ρωσία προχώρησαν χτες σε υψηλού επιπέδου επαφές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επιλέγοντας να πραγματοποιήσει το δεύτερο ταξίδι του από την έναρξη της πανδημίας, στο Νέο Δελχί, συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ινδίας, Σ. Λαβρόφ και Σ. Τζαϊσανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar) και των αντίστοιχων υπουργών Αμυνας, Σ. Σόιγκου και Ρ. Σινγκχ (σχήμα «2+2»).

Η Ινδία, στην στρατηγική αντιπαράθεσή της με την Κίνα, ως οι δυο ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, ενισχύει τις σχέσεις της τόσο με τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ, με τις τελευταίες να αντιδρούν και να απειλούν με κυρώσεις, σχετικά με τη συμφωνία Ινδίας - Ρωσίας για προμήθεια ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400. Σύμφωνα ωστόσο με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η συμφωνία για την προμήθεια των S-400 υλοποιείται «παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να την υπονομεύσουν».

Από την πλευρά της και η Ρωσία, την ίδια ώρα που ενισχύει τη συνεργασία της με την Κίνα, ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις και με την Ινδία, στην προσπάθειά της να «πατήσει πόδι» στην ανερχόμενη περιοχή.

Ρωσία και Ινδία συμμετέχουν επίσης στους BRICS, στον Οργανισμό για τη Συνεργασία της Σαγκάης και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ο Βλ. Πούτιν επεσήμανε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε «πολύ σημαντικές, πολλά υποσχόμενες κατευθύνσεις», όπως στην Ενέργεια, στις υψηλές τεχνολογίες, στο Διάστημα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προγράμματα για τα οποία μιλήσαμε θα εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ενός Ινδού κοσμοναύτη».

Ρωσία και Ινδία διεξάγουν ήδη κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και σκοπεύουν να αναπτύξουν αυτήν τη συνεργασία στη στρατιωτική σφαίρα, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η Ρωσία συνεργάζεται με την Ινδία στον στρατιωτικό - τεχνικό τομέα «όπως με κανέναν άλλο εταίρο. Αναπτύσσουμε από κοινού στρατιωτικά προϊόντα και παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, και στην Ινδία».

Στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία των δυο κρατών, ιδιαίτερα στη ρωσική Απω Ανατολή, που εντάθηκε μετά το φετινό Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, αναφέρθηκε ο Ινδός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τον στόχο για αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 30 δισ. δολάρια έως το 2025 και των διμερών επενδύσεων στα 50 δισ. δολάρια.

Επίσης προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ινδίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης.

«Το 2021 είναι ξεχωριστό για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» και με το σχήμα «2+2» «ξεκινάμε έναν νέο μηχανισμό για την ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας», επισήμανε ο Ν. Μόντι.

«Ψηλά» στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, με τη Ρωσία να επαναφέρει την πρόταση για συμμετοχή της Ινδίας και του Ιράν στη διευρυμένη τρόικα (ΗΠΑ, ΕΕ, Πακιστάν, Ρωσία).

Στο επίκεντρο η AUKUS

Στις διαβουλεύσεις «2+2» των ΥΠΕΞ και των υπουργών Αμυνας, η Ρωσία εξέφρασε στην Ινδία σοβαρή «ανησυχία» για τη δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι Ρωσία και Ινδία έχουν «παρόμοιο όραμα» για μια «πολυμερή παγκόσμια τάξη».

Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Ινδο-Ειρηνικό και τη δημιουργία δομών τύπου «κλειστού μπλοκ», που επιδιώκουν «να υποκαταστήσουν τον διάλογο και την αρχιτεκτονική συνεργασίας εντός της ASEAN» (Ενωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας), είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Εδώ οι θέσεις μας και οι θέσεις των Ινδών συναδέλφων μας επίσης συμπίπτουν. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντισταθούμε σε τέτοια τεχνάσματα και σε στρατηγικές Ινδο-Ειρηνικού, (σ.σ. όπως) το AUKUS και άλλες αδιαφανείς μορφές».

Σημειώνεται βέβαια ότι η Ινδία συμμετέχει σε ένα από τα βασικότερα σχήματα για τη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, το σχήμα Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Αναφορικά με την πρόβλεψη της συμμαχίας AUKUS (HΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία) η Αυστραλία να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία και να εξοπλίσει εκ νέου τις ένοπλες δυνάμεις της με αμερικανικούς πυραύλους κρουζ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, για παράδειγμα σε ποιο βαθμό τέτοια σχέδια συμφωνούν με τους κανόνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των πυρηνικών.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας, οι δυο πλευρές υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για πρόγραμμα στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας την περίοδο 2021 - 2030, για εξοπλισμούς και άλλο στρατιωτικό υλικό, στρατιωτικές ασκήσεις κ.λπ.

«Η Ινδία εκτιμά την ιδιαίτερη και προνομιακή στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία», τόνισε ο Ινδός υπουργός Αμυνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος Διαλόγου για προώθηση κοινών προτεραιοτήτων (2024-09-18 00:00:00.0)
Για την «ισχυρότερη δυνατή θέση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απέναντι στην Κίνα (2023-03-18 00:00:00.0)
«Ντόμινο» μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό (2022-05-31 00:00:00.0)
Γαλλικές «επιφυλάξεις» για τη «βαριά ατζέντα ασφάλειας» της AUKUS (2022-05-05 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και Κίνα ανταλλάσσουν «προειδοποιήσεις» και «συστάσεις» (2021-09-29 00:00:00.0)
Συνομιλίες για κοινή παραγωγή όπλων και στρατιωτική συνεργασία (2021-04-07 00:00:00.0)