ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Με το «ολοκληρωμένο πακέτο» των διεκδικήσεών της στο τραπέζι του ΝΑΤΟικού «διαλόγου»

Και κατηγορίες ότι η Ελλάδα υπονομεύει την ευρωατλαντική «σταθερότητα»

Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021

Eurokinissi

«

Ολο το πακέτο» των απαράδεκτων διεκδικήσεών της στα Ελληνοτουρκικά επαναφέρει σταθερά η τουρκική αστική τάξη και την ίδια ώρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι με τη στάση της υπονομεύει τη ΝΑΤΟική συνοχή και «σταθερότητα» στην περιοχή, δίνοντας έτσι μια ακόμα «γεύση» για το πλαίσιο εντός του οποίου φουντώνει η επιθετικότητά της.

Με νέα επιστολή του εκπροσώπου της Αγκυρας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου - που έχει ημερομηνία 19 Νοέμβρη 2021 - η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι «επιμένει στην παραβίαση των διεθνών συνθηκών που είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι αγνοεί την «αρχή της δίκαιης οριοθέτησης», επιδιώκοντας «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» και αγνοώντας «τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας».

Επαναφέρει κατηγορίες π.χ. για τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου (που βέβαια σε πολλές πτυχές π.χ. όπως για την επήρεια των νησιών «δικαιώνει» τις τουρκικές διεκδικήσεις και καθόλου τυχαία η Αγκυρα το επικαλείται αυτό συχνά - πυκνά), σχολιάζοντας ότι υπογράφτηκε «βιαστικά» και ζητώντας από την Ελλάδα «να σταματήσει να υπεραπλουστεύει» τα εκκρεμή διμερή ζητήματα.

Για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες παραθέτει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της σημειώνοντας: «Τα θέματα αυτά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX)»!

Ακόμα, η επιστολή Σινιρλίογλου επικρίνει τα «σχήματα/μηχανισμούς περιφερειακής συνεργασίας» στα οποία συμμετέχουν Αθήνα και Λευκωσία και χαρακτηρίζει τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφτηκαν πρόσφατα «περαιτέρω κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα», διαμηνύοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή». Την ίδια στιγμή, επαναφέρει την πρόταση της Αγκυρας «για τη διεξαγωγή μιας περιεκτικής διάσκεψης "EastMed", με σκοπό την έναρξη, μεταξύ των σχετικών παραγόντων, διαλόγου για τη συνεργασία και την προετοιμασία του δρόμου για ειρηνική επίλυση διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο». Επανερχόμενη δε στο Κυπριακό, η Αγκυρα τάσσεται πάλι υπέρ «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με βάση τις τρέχουσες πραγματικότητες στο νησί και μέσα από ένα νέο πλαίσιο που θα διαπραγματευόταν ελεύθερα μεταξύ δύο εξίσου κυρίαρχων κρατών». Υποστηρίζει ότι «οι προσπάθειες υπαγόρευσης των παραμέτρων διευθέτησης είναι αντιπαραγωγικές και καταδικασμένες να αποτύχουν», χαρακτηρίζοντας το «ομοσπονδιακό μοντέλο» «αδύνατο και ανέφικτο ως βιώσιμη διευθέτηση».

Στην Αθήνα δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, εστίασε κι αυτός στην ετοιμότητα της Αγκυρας να κλιμακωθεί το ολόπλευρο παζάρι, είπε ότι η τουρκική θέση είναι «οι άνθρωποι και των δύο πλευρών να επωφεληθούν από τον πλούτο του Αιγαίου και να ζήσουμε μαζί με ασφάλεια και ευημερία, αλλά η γειτονική μας Ελλάδα και ιδιαίτερα κάποιοι πολιτικοί της πράττουν το αντίθετο».

Επέμεινε σε ...επίδειξη προβληματισμού για την «προβληματική οικονομική κατάσταση» της Ελλάδας παρά την οποία - συνέχισε - «κάνουν μεγάλες δαπάνες» για εξοπλισμούς, για να καταλήξει σε συμβουλές για το τι είναι τελικά ευεργετικό για τη βορειοατλαντική λυκοσυμμαχία: «Εγκαταλείψτε τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση και κρατήστε το χέρι της φιλίας που απλώνουμε εμείς. Εμείς λέμε αν χρειάζεται να κάτσουμε να μιλήσουμε και να μειώσουμε τις ασκήσεις. Αλλά οι γείτονές μας με ασκήσεις, με NAVTEX και με συμμαχίες αυτό το υπονομεύουν. Εμείς είμαστε εντός του ΝΑΤΟ, πρέπει να φανεί πως οι νέες τεχνητές συμμαχίες θα βλάψουν το ΝΑΤΟ», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, χτες, υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών «F-16». Συνολικά χτες έγιναν 14 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο ενώ καταγράφηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.