ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΑΤ
Πλήρης κάλυψη στο κλίμα αυθαιρεσίας και εκφοβισμού

Το πρωτοφανές γεγονός της απόλυσης τυφλής εκπαιδευτικού από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ

Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021

Πλήρη κάλυψη στο κλίμα αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας και εκφοβισμού που επικρατεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), με απολύσεις προσωπικού που αντιδρά στην πορεία ιδιωτικοποίησης του Κέντρου και προσλήψεις αυτών που υπερασπίζονται αυτήν την πολιτική, πρόσφερε η υφυπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, όπως φάνηκε από τις προκλητικές απαντήσεις που έδωσε χτες, κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΑΤ, την οποία αναδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο και η απόλυση τυφλής φιλολόγου, παρά το γεγονός ότι πληρούσε και με το παραπάνω όλα τα κριτήρια, αναδεικνύοντας ότι όλα αυτά συντείνουν στη συνολική υποβάθμιση του Κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε η Λ. Κανέλλη, το τελευταίο διάστημα έγιναν 8 απολύσεις με τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων και στη συνέχεια έγιναν 7 προσλήψεις άλλων εργαζομένων, στη λογική του ημετερισμού και με αδιαφανή κριτήρια. Ανάμεσα στις απολύσεις ήταν και αυτή φιλολόγου τυφλής, πρώην μαθήτριας του ΚΕΑΤ, που σε ηλικία μόλις 27 χρόνων, εκτός από το πτυχίο της Φιλοσοφικής, γνωρίζει δύο γλώσσες, έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, ξεκινά το μεταπτυχιακό της και ολοκληρώνει τις σπουδές της σε τρίτη γλώσσα. Η Λ. Κανέλλη σημείωσε πως στη θέση της προσλήφθηκε βλέπουσα εκπαιδευτικός, υπογραμμίζοντας ότι η απόλυση εκπαιδευτικού με οπτική αναπηρία αποτελεί ένα πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά του ΚΕΑΤ, το οποίο στους ιδρυτικούς σκοπούς του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εργασιακή αποκατάσταση των τυφλών.

Η στάση της διοίκησης του ΚΕΑΤ είναι ηχηρή απόδειξη πως οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί συμπερίληψης, πλουραλισμού, δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία είναι κούφιες και υποκριτικές, μια βιτρίνα για την εργασιακή και κοινωνική περιθωριοποίηση που βιώνει η πλειονότητα αυτών των ατόμων, σημείωσε η Λ. Κανέλλη, απαιτώντας την επαναπρόσληψη της τυφλής φιλολόγου.

Η υφυπουργός επικαλέστηκε ότι η εταιρεία «Πρωτοπορία», που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΚΕΑΤ, έχει την ευθύνη για τις προσλήψεις και ισχυρίστηκε ότι η ίδια διαπίστωσε πως τα τελευταία χρόνια έγιναν προσλήψεις με απόλυτη διαφάνεια, ρίχνοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και αποδεικνύοντας και έτσι ότι και οι δύο κυβερνήσεις με συστηματικό τρόπο και διαχρονικά απαξιώνουν τη λειτουργία του Κέντρου και επιχειρούν βήμα βήμα την ιδιωτικοποίησή του. Ωστόσο δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένη εξήγηση γιατί απολύθηκε η τυφλή εκπαιδευτικός για να προσληφθεί στη θέση της άλλη βλέπουσα εργαζόμενη και όταν μάλιστα, όπως ανέδειξε η Λ. Κανέλλη, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, σε αυτές τις δομές σημαίνει ότι θα έπρεπε να προσληφθούν και τυφλοί και βλέποντες εργαζόμενοι.

Στη δευτερολογία της η Λ. Κανέλλη σημείωσε ότι η πρακτική που εφαρμόζεται στο ΚΕΑΤ και τις εταιρείες που λειτουργούν στο πλαίσιό του, είναι να φεύγουν οι εργαζόμενοι που δεν θέλουν να χάσει το Κέντρο τον δημόσιο χαρακτήρα του, γεγονός που αποδεικνύεται και με τα ελάχιστα προσόντα που θέτουν ως κριτήρια για τις προσλήψεις, προσθέτοντας ότι όλη αυτή η υπόθεση στο ΚΕΑΤ «ανοίγει κακό προηγούμενο».