ΜΙΚΡΑ ΦΟΡΤΗΓΑ
Στη μέγκενη της «απελευθέρωσης»

Οι ελαφρομεταφορείς αυτοκινητιστές αντιτάσσονται στα σχέδια αφανισμού του κλάδου τους, που προωθεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002

Στη μέγκενη της «απελευθέρωσης των επαγγελμάτων» έχει βάλει η κυβέρνηση και τους 17.000 ιδιοκτήτες μικρών φορτηγών σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι ο αφανισμός του επαγγέλματος του ελαφρομεταφορέα αυτοκινητιστή. Ενα επάγγελμα που τα τελευταία χρόνια «ασφυκτιά», λόγω της αντιλαϊκής - αντιεπαγγελματικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στο επίκεντρο της μελέτης, που έχει έτοιμη η κυβέρνηση για τον «εκσυγχρονισμό» και την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών - κατ' απαίτηση των πολυεθνικών της μεταφοράς - είναι η σύσταση ανώνυμων μεταφορικών εταιριών, οι οποίες σταδιακά θα «καταβροχθίσουν» τους μεμονωμένους μεταφορείς. Αλλωστε, η «απελευθέρωση» έχει εφαρμοστεί ήδη σε άλλους τομείς (αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, τουριστικά λεωφορεία κλπ.) και οι συνέπειες είναι ολέθριες τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Ετσι και στην περίπτωση των ΔΧ μεταφορών, η «απελευθέρωση» έχει προδιαγεγραμμένη πορεία: Οι ανώνυμες εταιρίες θα καθιερώσουν χαμηλό κόμιστρο, εν γνώσει τους ότι θα ζημιώνουν, αλλά με αυτό τον τρόπο θα εξοντώσουν οικονομικά και επαγγελματικά τους ελαφρομεταφορείς. Στη συνέχεια, οι πολυεθνικές εταιρίες θα «καταβροχθίσουν» τις μικρές, όπως έγινε με τα συνοικιακά μικρά μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ και τελικά, αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στη ΔΧ μεταφορά, θα επακολουθήσουν τα «τσουχτερά» κόμιστρα, ώστε να εξασφαλιστούν τα προσδοκώμενα υπερκέρδη.

Αλλά, αν αυτό είναι το ζοφερό μέλλον των ελαφρομεταφορέων αυτοκινητιστών και το παρόν... δεν πάει πίσω. Η απειλή της ανεργίας αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες ΔΧ ελαφρών φορτηγών να μισθώνουν τα οχήματά τους σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κλπ.), μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ένα πενιχρότατο μεροκάματο των 13.000 δρχ. και μάλιστα με τα καθημερινά έξοδα να επιβαρύνουν τους ίδιους. Τα κόμιστρα είναι χαμηλά, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ενώ το μεταφορικό έργο όλο και μειώνεται, μαζί με την αγοραστική «δύναμη» των εργαζομένων. Το κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα μαστίζουν τον κλάδο, μαζί με τις συνεχείς απαγορεύσεις στην κυκλοφορία που αποφασίσουν αυθαίρετα ορισμένοι δήμαρχοι, παρακωλύοντας έτσι το έργο των ελαφρομεταφορέων. Το μικρό τονάζ (μεικτό βάρος) και η «πειρατεία» των ΙΧ φορτηγών αυτοκινήτων «τσακίζουν» τον κλάδο. Οι συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων - προς όφελος των εγχώριων και ξένων πολυεθνικών εταιριών πετρελαιοειδών - των ανταλλακτικών, των ελαστικών, των λιπαντικών κλπ., καθώς και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τα ασφάλιστρα των εταιριών, ανεβάζουν στα ύψη το πραγματικό κόστος λειτουργίας των ΔΧ φορτηγών αυτοκινήτων. Παράλληλα, το κόστος διαβίωσης διαρκώς ακριβαίνει, ενώ οι αμοιβές από τις μεταφορές όλο και μειώνονται, καθώς οι χρήστες αδυνατούν να καταβάλλουν την πραγματική αξία κάθε μεταφοράς. Κοντά σε όλα αυτά έρχονται και οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ανατρέπουν όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των επαγγελματιών τα τελευταία 100 χρόνια. Ετσι προωθείται η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, σε πρώτη φάση στα 65 χρόνια και στη συνέχεια στα 67 και 70 χρόνια για τους επαγγελματίες. Η κατάργηση των ορίων μειωμένης συνταξιοδότησης για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με παράλληλη μείωση των εισφορών των εργοδοτών. Η καθήλωση των συντάξεων πείνας που χορηγεί το ΤΣΑ στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Για την προωθούμενη από την κυβέρνηση κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ΔΧ λένε χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνώντες σήμερα θέλουν να πεθαίνουμε πάνω στο τιμόνι»!

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ελαφρομεταφορέων
Οι ελαφρομεταφορείς αυτοκινητιστές αντιτάσσονται στα σχέδια αφανισμού του κλάδου τους που προωθεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Λένε κατηγορηματικά «όχι» στη σύσταση ανώνυμων μεταφορικών εταιριών και «ναι» στη λειτουργία συνεταιρισμού, με ευνοϊκές προϋποθέσεις από το κράτος. Ζητούν κίνητρα για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου. Η πρόταση των αυτοκινητιστών για το ασφαλιστικό είναι: Εξυγίανση των ελλειμματικών Ταμείων με κάλυψη του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας των Ταμείων αφού εξυγιανθούν, με επιχορήγηση του 1/3 των εξόδων τους από το κράτος. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μεροκάματου ανειδίκευτου εργάτη. Αναβάθμιση των παροχών Υγείας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ενιαία μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Αιρετή και με απλή αναλογική διοίκηση ταν Ταμείων και θέσπιση διαδικασιών ελέγχου από την πλευρά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Οι ελαφρομεταφορείς θεωρούν ότι η ενότητα του κλάδου μπορεί να αποτρέψει τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και επισημαίνουν ότι το εγερτήριο σάλπισμα της ενότητας επιβάλλεται να ξεκινήσει από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΓΣΕΑΕ), η οποία και θα πρέπει να ηγηθεί ενός τέτοιου αγώνα ύπαρξης. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, υπογραμμίζουν, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης σε βάρος των Ελλήνων ιδιοκτητών ΔΧ φορτηγών αυτοκινήτων, θα μείνουν μόνο στα χαρτιά.


Ν.Κ.