ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με τον απεργιακό τους αγώνα έδειξαν ότι χωρίς αυτούς «προπέλα δεν γυρνά»

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ χαιρετίζουν την αποφασιστική, καθολική συμμετοχή στην απεργία και καταγγέλλουν την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ

Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021

Από την απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών στον Πειραιά
Καθολικά έδωσαν οι ναυτεργάτες μέχρι και χτες τα μεσάνυχτα τη μάχη των δύο 48ωρων απεργιών διεκδικώντας ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους κ.ά.

Εχοντας στο πλευρό τους, πάνω στους καταπέλτες, σωματεία και εργαζόμενους της στεριάς, που έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, οι ναυτεργάτες απήργησαν μαζικά σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, σμπαραλιάζοντας ταυτόχρονα την επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού που πήγε να στηθεί από εφοπλιστές και κυβέρνηση με τη συνδρομή των «γνωστών» μεγαλοαγροτών της Κρήτης.

Στο λιμάνι του Πειραιά χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στον καταπέλτη του «Blue Star Dilos», από όπου ο πρόεδρος της Ενωσης Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) Θανάσης Ευαγγελάκης χαιρέτισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, τονίζοντας πως για 4 μέρες απέδειξαν ξανά ότι «χωρίς εμάς προπέλα δεν γυρνά».

Πρόσθεσε ότι οι εφοπλιστές έχουν σκάσει από τα κέρδη από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών και όμως γίνονται διαρκώς πιο επιθετικοί, θέλοντας να επιβάλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων «την εργασιακή ζούγκλα, τη δουλειά χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, να πληρώνεις για μια θέση εργασίας», γκρεμίζοντας τα ψέματα της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της ότι με την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων θα ωφεληθούν και οι εργάτες.


Επεσήμανε την ανάγκη της συνέχισης του αγώνα, με παρακαταθήκη τους απεργιακούς αγώνες που έχουν δώσει οι ναυτεργάτες αλλά και τους νικηφόρους αγώνες εργαζομένων σε άλλους χώρους (COSCO, «e-food»), που δείχνουν ποια είναι η δύναμη του συλλογικά οργανωμένου αγώνα. Απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 16 Δεκέμβρη.

Την αλληλεγγύη τους στην απεργία των ναυτεργατών εξέφρασαν με μηνύματά τους σωματεία από όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων, όπως η Παγκύπρια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Συνδικαλιστική Ενωση Βάσης (USB) Iταλίας και η Ομοσπονδία Μεταφορών Ηνωμένου Βασιλείου. Με μαζική αντιπροσωπεία συμμετείχε στη συγκέντρωση η ΕΝΕΔΕΠ, το σωματείο των λιμενεργατών της COSCO. Παρευρέθηκε επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι υπονομευτές των ναυτεργατικών συμφερόντων «ξαναχτύπησαν»

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ, κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, είπαν «όχι» στην πρόταση που κατέθεσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συνέχιση του απεργιακού αγώνα με νέα 24ωρη απεργία και προοπτική κλιμάκωσης.

Αποφάσισαν «λήξη» ενώ οι εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων από το 2010 αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ, και αποδέχτηκαν την κοροϊδία που πρότειναν οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, σε συνάντηση που έγινε πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής, για υπογραφή τριετούς ΣΣΕ με «αυξήσεις» 0% για το 2020, 0% για το 2021 και 3% για το 2022...

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι εφοπλιστές την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση, εμφανίζονταν και χουβαρντάδες, λέγοντας ότι ...από το 2010 μέχρι το 2019 έχουν δώσει στους ναυτεργάτες αυξήσεις 5% ενώ «οι μισθοί της ΓΣΕΕ μειώθηκαν κατά 21%».

«Να δυναμώσουμε τον αγώνα»

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι «οι ναυτεργάτες έδωσαν δυναμική απάντηση στην επιθετικότητα και την αδιαλλαξία των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, απάντηση την οποία υπονόμευσαν για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ψηφίζοντας τη λήξη της απεργίας, αποδεχόμενοι την υπογραφή τριετούς ΣΣΕ» για τα επιβατηγά πλοία.

Προσθέτουν πως «ακόμα και η αύξηση του 3% είναι αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών τις οποίες πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα», ωστόσο πρόκειται για «ψίχουλα που θα εξανεμιστούν πριν μπουν στην τσέπη του ναυτεργάτη, από την ακρίβεια, τη φοροεπιδρομή, που θα ενταθεί και από τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό του 2022, συνέχεια των προηγούμενων».

Τονίζουν ότι η διεκδίκηση των άλλων αιτημάτων των ναυτεργατών παραπέμφθηκε από αυτήν την πλειοψηφία σε συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό Ναυτιλίας «στο απώτερο μέλλον».

«Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουμε τον αγώνα, για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος, με σωματεία που θα υπηρετούν και θα αγωνίζονται για τις πραγματικές μας ανάγκες, ενάντια στη μοιρολατρία, στη λογική του μικρότερου κακού, ενάντια στην αντεργατική πολιτική», καταλήγει η ανακοίνωση.