«Ο Χοσέ Μαρτί και το "ελληνικό στοιχείο"»
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021

Το μνημείο του Χοσέ Μαρτί στην πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα
Κυκλοφορεί το βιβλίο του Jose Oriol Marrero Martίnez, γενικού πρόξενου της Κούβας στην Ελλάδα, «Ο Χοσέ Μαρτί και το "ελληνικό στοιχείο"».

Για τη νέα έκδοση μίλησε σε εκδήλωση στην Καλαμάτα και ο Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Γ. Ανδρειωμένος αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και στο έργο του μεγάλου Κουβανού ποιητή και στη συνέχεια στάθηκε στη διάρθρωση του βιβλίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο συγγραφέας επιχειρεί, σε ένα πρώτο μέρος που τιτλοφορείται "Το «ελληνικό στοιχείο» στο έργο του Μαρτί", να σκιαγραφήσει τα βασικά σημεία της ζωής του συμπατριώτη του, δημιουργού, να παράσχει ποσοτικά βιβλιογραφικά δεδομένα για την επαφή του Μαρτί με τον ελληνικό κόσμο κατά χρονολογική τάξη, ανά χώρα και ανά έντυπο, να αναδείξει την παρουσία των ελληνικών ονομάτων, τόπων, εθίμων και ιδεών στο πλούσιο μεταφραστικό έργο του μελετώμενου ποιητή, να παρακολουθήσει συστηματικά και γραπτό προς γραπτό του Μαρτί τις ελληνικού ενδιαφέροντος αναφορές του, να επισημάνει όλα τα μοτίβα και τις μεταφορές του "ελληνικού στοιχείου", να διευκρινίσει τη θέση του Μαρτί στη διαμάχη για τη μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών στα πανεπιστήμια του καιρού του, να σημειώσει τις όποιες αναφορές του στους ελληνιστές της εποχής του, να τοποθετηθεί κριτικά απέναντι στα συγκεντρωθέντα δεδομένα, να δώσει μια γλαφυρή περιγραφή της προσωπικότητάς του και να καταθέσει, με πυκνό και περιεκτικό τρόπο, τα συμπεράσματα της έως αυτό το σημείο πραγμάτευσής του. Ακολούθως, σε ένα δεύτερο μέρος, με τον γενικό τίτλο "Η γεωγραφική παράμετρος στο έργο του Χοσέ Μαρτί", καταγράφει με επιμέλεια και συστηματικότητα όλες τις αναφορές του εθνικού ήρωα της Κούβας στην Ελλάδα (...) Ακολουθούν ένας συνοπτικός επίλογος με τα κύρια εξαγόμενα της εργασίας, η πλούσια βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε και δύο πολύτιμα παραρτήματα όπου παρατίθενται ένα χρονολόγιο του "ελληνικού στοιχείου" στο έργο του Μαρτί (...) Ο καλαίσθητος τόμος κλείνει με ένα σύγχρονο και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, όπου απεικονίζονται οι ελληνικοί τόποι στους οποίους αναφέρεται ο Μαρτί».

Οσον αφορά τις πολλές αναφορές του Μαρτί στην αρχαία Ελλάδα, ο Γ. Ανδρειωμένος σημειώνει ότι ο Μαρτί «αποδέχεται τον ελληνικό πολιτισμό, την αρχαία Ελλάδα, υπό το φως του απελευθερωτικού αγώνα της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από τη δική του, βαθιά αμερικανική, ανθρωπιστική και επαναστατική οπτική. Και, πραγματικά, τούτο καταδεικνύεται ακόμη εναργέστερα και από τις νεοελληνικού ενδιαφέροντος μνείες του Μαρτί στον Σολωμό και στο Μεσολόγγι: Ο πρώτος μνημονεύεται για την απλή γλώσσα "στην οποία τραγούδησε την Ελευθερία" (...) στο δεύτερο ο συσχετισμός είναι ακόμη πιο προφανής, αφού γράφει ο Μαρτί αναφερόμενος στους μελλοντικούς τυφεκιοφόρους της Αβάνας: "Κι αν πέσουμε, θα αναφωνήσουμε, όπως ο Ελληνας πατριώτης στο Μεσολόγγι: Τύραννε, εδώ θα βρεις τον Κουβανό νεκρό αλλά όχι σκλάβο"».

Σήμερα, σε εκδήλωση στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στις 7.30 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου. Θα μιλήσει ο συγγραφέας και θα χαιρετίσουν η πρέσβης της Κούβας Σελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Κούβας της Βουλής και ο εκδότης.