Η «Αιολική Γη» για όλη την οικογένεια
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021

Με την παράσταση «Αιολική Γη» στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», που αποτελεί μεταφορά του εξαίσιου λογοτεχνικού έργου του Ηλία Βενέζη, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του για όλη την οικογένεια.

Η «Αιολική Γη» ξεπηδάει από τις ρίζες των δέντρων της Ανατολής, από τα βουνά της Μικρασίας που τα λένε Κιμιντένια και ταξιδεύει από το κτήμα του παππού και της γιαγιάς στα κύματα του Αιγαίου. Ετσι όπως ταξιδεύει και η ψυχή του μικρού Πέτρου, που παρέα με την αγαπημένη αδελφή του, ακούει τις μυστικές φωνές της φύσης, τα καλέσματα των σπηλιών και των φαραγγιών και αφουγκράζεται τους ήχους της γης και του νερού. Το υποστατικό του παππού είναι ανοιχτό και φιλόξενο. Σαν ομηρικός βασιλιάς, φιλοξενεί τους περαστικούς κι εκείνοι σαν αντάλλαγμα για τη φιλοξενία αφηγούνται στην οικογένεια ιστορίες και παραμύθια από τον μαγικό κόσμο της Ανατολής. Αυτά τα παραμύθια, ντυμένα με ήχους, χρώματα και μυρωδιές, θα είναι οι ανεξίτηλες μνήμες που θα συνοδεύουν τον νεαρό ήρωα για πάντα.

Μια παράσταση - αναπόληση της παιδικής αθωότητας αλλά και μνήμης του αποχωρισμού από τη γενέθλια γη της Μικρασίας λίγα χρόνια πριν από τη Μεγάλη Καταστροφή, από την οποία συμπληρώνονται το 2022 100 χρόνια... Ο Ηλίας Βενέζης καταγράφει με νοσταλγία τις παιδικές αναμνήσεις του στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.

Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Τζαμαργιά και τη διασκευή του έργου έκανε ο Σάββας Κυριακίδης με συνεργάτη τον Δημήτρη Χαλιώτη.

Παίζουν οι Αλίκη Αλεξανδράκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Μάξιμος Μουμούρης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Συριόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Γούτα, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.