ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΥΣΗΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Νέες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμάζουν ΝΑΤΟ και Κίεβο

Να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας», ζητά η Ρωσία

Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021

Copyright 2021 The Associated

Ουκρανικά τανκς μεταφέρονται προς την περιοχή του Ντονμπάς
Με εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις», διαβουλεύσεις αλλά και συνεχιζόμενη στρατιωτική κινητικότητα εξελίσσεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης που είχαν την περασμένη βδομάδα οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς η Μόσχα εξειδίκευσε τις «νομικές εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά από τις ΗΠΑ και κράτη του ΝΑΤΟ, όπως να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και η Γεωργία, να μην αναπτύσσονται οπλικά συστήματα που απειλούν τη Ρωσία από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες, να μην αναπτύσσονται πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και άλλα στρατιωτικά μέτρα σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Την ανάγκη άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τόνισε και χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του Σ. Νιινίστο.

Η Βρετανία αναμένεται να έχει πολύ σκληρή στάση στο ΝΑΤΟ απέναντι στις προτάσεις της Ρωσίας για «αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας», εκτίμησε χτες ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο.

«Προφανώς θα υπάρξει ξεχωριστή συνομιλία με τους Αμερικανούς και μια άλλη εντός του ΝΑΤΟ. Θα είναι πολύ δύσκολη εντός του ΝΑΤΟ. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης θα ματαιώσουν αυτήν τη συνομιλία με τη Ρωσία, με το επιχείρημα ότι αυτή είναι η πολιτική του ΝΑΤΟ και κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει», ανέφερε.

Βασικός στόχος της Ουκρανίας η ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κούλεμπα, απορρίπτοντας τις αξιώσεις της Μόσχας για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπενθύμισε χτες ότι η πρόσφατα εγκεκριμένη Στρατηγική Εξωτερικής Πολιτικής της Ουκρανίας θέτει τέλος στο καθεστώς της χώρας «εκτός μπλοκ» και διακηρύσσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ως βασικούς στόχους της.

Ανάμεσα στους βασικούς άξονες της ουκρανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Κούλεμπα ανέφερε «την αντίσταση στη ρωσική επιθετικότητα και τις προσπάθειες να προσαχθεί η Ρωσία στη Δικαιοσύνη για εγκλήματα κατά της Ουκρανίας», όπως επίσης «τη διασφάλιση της κυριαρχίας και την ανάκτηση της εδαφικής ακεραιότητας» σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία.

Την προηγούμενη μέρα η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, είχε επισκεφθεί το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, συντονίζοντας τις θέσεις τους ενόψει των επαφών που θα έχει στη Μόσχα. Στις 15 - 16 Δεκέμβρη η Ντόνφριντ θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τους «εταίρους» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ για τις επαφές της σε Κίεβο και Μόσχα.

Είχαν προηγηθεί αμερικανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στο Ντονμπάς.

Ντόνφριντ και Κούλεμπα συζήτησαν «τρόπους για την αποτελεσματική εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, που μπορούν να μειώσουν τις εντάσεις και να ξεμπλοκάρουν την ειρηνευτική διαδικασία», σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Προετοιμασία νέων μεγάλων ΝΑΤΟικών ασκήσεων στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, βέβαια, ΝΑΤΟ και Κίεβο συνεχίζουν τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου.

Ετσι, χτες το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ξένα στρατεύματα να πάρουν μέρος σε ασκήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας το 2022.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που κατέθεσε ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, το Κίεβο σχεδιάζει την πραγματοποίηση 10 μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, μέσα στο επόμενο έτος.

Ο δε Αν. Πετρένκο, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, είπε στο Κοινοβούλιο ότι στις ασκήσεις αυτές θα λάβουν μέρος 21.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 11.500 στρατιώτες από ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία και Ρουμανία.

Κίεβο: Η Γερμανία να ξεμπλοκάρει την αγορά ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Παράλληλα, η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για να ξεμπλοκάρει την αγορά ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων από το Κίεβο «για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε χτες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ μετά από τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Τον περασμένο μήνα το Βερολίνο άσκησε βέτο στην Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ σχετικά με την αγορά οπλικών συστημάτων από την Ουκρανία.

Ο Κούλεμπα υπενθύμισε ότι η Ουκρανία έχει αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα αμυντικών προμηθειών του ΝΑΤΟ, δηλαδή το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας μπορεί να αγοράσει όπλα ή στρατιωτικό εξοπλισμό απευθείας από τα κράτη - μέλη.

Χωρίς να διευκρινιστεί αν η Γερμανία θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, Κούλεμπα και Μπέρμποκ συμφώνησαν ότι «οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις αρκούν για να βρεθεί λύση σε οποιαδήποτε κατάσταση».

Η Γερμανία συμμετέχει μαζί με τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία στο διαπραγματευτικό «Σχήμα της Νορμανδίας» για την «ειρηνική διευθέτηση» της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, και γι' αυτό δεν εξάγει όπλα στην Ουκρανία.

Νέα αντιπαράθεση για τη Λευκορωσία με την καταδίκη Τιχανόφσκι

Στο μεταξύ, και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία παραμένουν σταθερά στο επίκεντρο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας.

Αφορμή για νέο γύρο καταγγελιών από ΗΠΑ και ΕΕ έδωσαν οι καταδικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν χτες από λευκορωσικό δικαστήριο εναντίον του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Σ. Τιχανόφσκι, συζύγου της σημερινής ηγέτιδας της φιλοδυτικής λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Ο Τιχανόφσκι - που φυλακίστηκε τον Μάη του 2020 ενώ ετοιμαζόταν να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον Αλ. Λουκασένκο - καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξης ως ένοχος για «διοργάνωση μαζικών ταραχών» και «υποκίνηση κοινωνικού μίσους». Με αντίστοιχες κατηγορίες καταδικάστηκαν άλλοι 5 υποστηρικτές του, με ποινές από 14 έως 16 χρόνια.

Από την πλευρά των ΗΠΑ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «πολιτικά υποκινούμενες καταδίκες» και για «περαιτέρω επιβεβαίωση της έλλειψης σεβασμού απέναντι σε διεθνείς υποχρεώσεις» την οποία δείχνει η κυβέρνηση Λουκασένκο.

Αντίστοιχα, η ΕΕ έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη βάναυση και συστηματική καταπίεση όλων των ανεξάρτητων φωνών στη Λευκορωσία».

Η δε Τιχανόφσκαγια καταδίκασε την απόφαση λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ανοχή».