ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβερνητικές φιέστες για την εξαπάτηση του πυρόπληκτου λαού
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021

Από την «υποδοχή» του κυβερνητικού κλιμακίου στην Ιστιαία
«Αποκορύφωμα της προσπάθειας εξαπάτησης του λαού» χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιστιαία η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κυβερνητικές φιέστες.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει αρχικά ότι την ώρα που ο πυρόπληκτος λαός της περιοχής προσπαθεί να επιβιώσει πάνω στην καμένη γη, με κατεστραμμένες δουλειές και περιουσίες και μεγάλη ανασφάλεια για το αύριο, η κυβέρνηση στήνει επικοινωνιακές φιέστες για να τον εξαπατήσει και να προωθήσει τους σχεδιασμούς της για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Επισημαίνει ότι «στην περιοχή δεν έχουν ξεκινήσει καν σχεδιασμένα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία έχουν επείγοντα χαρακτήρα, ενώ τα αντιδιαβρωτικά καλύπτουν μικρή έκταση της πληγείσας περιοχής. Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, μικροί επαγγελματίες του Τουρισμού και της Εστίασης που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, όπως και όσοι έχασαν τα σπίτια τους, δεν έχουν αποζημιωθεί, ενώ για τους ρετσινάδες η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους για 15ετή απασχόληση στο δάσος και όχι για 7 χρόνια, όπως έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα».

Αναφερόμενη δε στις εξαγγελίες για τα Κέντρα Υγείας και το οδικό δίκτυο, η ΤΕ Εύβοιας αναδεικνύει:

«Γνωρίζουν καλά ότι τα Κέντρα Υγείας έχουν δραματικές ελλείψεις, κι όμως διαφημίζουν ως στήριξή τους μια μονάδα τεχνητού νεφρού, έναν αξονικό τομογράφο και έναν ψηφιακό μαστογράφο. Γνωρίζουν καλά ότι στη περιοχή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με ασφαλές οδικό δίκτυο τα χωριά μεταξύ τους και οι δρόμοι κλείνουν στις κακοκαιρίες, κι όμως "πανηγυρίζουν" ξανά για την χάραξη του νέου οδικού άξονα Χαλκίδας - Στροφιλιάς».

Τονίζει ακόμα ότι τα σχέδια της κυβέρνησης, στα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συμφωνούν, είναι να κάνει την καταστροφή ευκαιρία για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και ότι στην κατεύθυνση αυτή κινούνται η μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού και οι αλλαγές στη χρήση γης, η ίδρυση κέντρου επιχειρηματικότητας, η πρόβλεψη για ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας που θα κάνει το δάσος «οικονομικά βιώσιμο».

«Επιχειρηματίες έρχονται σαν ανάδοχοι για να φύγουν σαν κερδισμένοι», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΤΕ Εύβοιας και υπογραμμίζει πως ο λαός ξέρει ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από «σωτήρες». Και συνεχίζει: «Πολλοί τον "χτύπησαν στην πλάτη" αλλά δεν βρέθηκαν στο πλευρό του στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του. Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο, να υποδεχτούν στη Βουλή τούς πυρόπληκτους στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Από τη μία η κυβέρνηση μιλάει για διαβούλευση και από την άλλη αρνείται να συναντηθεί με τους πυρόπληκτους και να παραλάβει τα αιτήματά τους».

Σημειώνει ότι μόνο ο αγώνας υποχρεώνει την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις και δίνει ελπίδα στον λαό για να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια, και υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ στάθηκε και θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον πυρόπληκτο λαό της Βόρειας Εύβοιας.

Καλεί επίσης τον λαό της περιοχής να προβληματιστεί για το αν είναι μοιραίο να καίγεται χωρίς αέρα και να πνίγεται στην πρώτη φθινοπωρινή βροχή, όταν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνουν τη δυνατότητα πρόληψης και προστασίας μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Οπως επίσης να εξασφαλίσουν σύγχρονες υποδομές, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, υψηλό βιοτικό επίπεδο, μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

«Αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη, στα δασικά οικοσυστήματα, στον θαλάσσιο φυσικό πλούτο. Στη θέση του καπιταλιστικού κέρδους θα μπουν οι λαϊκές ανάγκες, κι αυτό ακριβώς είναι πρόοδος.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας», τονίζει κλείνοντας η ΤΕ Εύβοιας.