ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Να φτάσουμε σε περισσότερους, προβάλλοντας την ανωτερότητα του σοσιαλισμού
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021

Ετοιμες είναι οι ΚΟ να δώσουν από αύριο με αυξημένους στόχους τη μάχη της πανεξόρμησης με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 18 και 19 Δεκέμβρη, που θα φιλοξενεί μεγάλο αφιέρωμα για τα 30 χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πλούσια αρθρογραφία για τα γεγονότα της εποχής και την κορύφωση της αντεπανάστασης, την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση της ΚΟ Γαλλίας του Κόμματος για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα και ειδικό ένθετο για τα συνταρακτικά γεγονότα της περιόδου μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας.

Στις επάλξεις για πλατιά διακίνηση η Κεντρική Μακεδονία

Για την προετοιμασία μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» οι Γραμματείς των ΤΟ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, Γραμματέας της ΤΟ Εκπαιδευτικών, σημειώνει πως στόχος είναι «οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί να απευθυνθούν πλατιά σε εκατοντάδες συναδέλφους τους», τονίζοντας: «Η επιτυχία της πανεξόρμησης κρίνεται κύρια από το σχέδιο που έχει βάλει κάθε ΚΟΒ, κάθε Κομματική Ομάδα σωματείου, από το εξατομικευμένο σχέδιο που έχει συζητηθεί με κάθε σύντροφο, από τους οπαδούς του Κόμματος που θα συμβάλουν σ' αυτήν την προσπάθεια, ώστε το σύνολο των δυνάμεών μας να μπει στη μάχη. Να απευθυνθεί σε όλους αυτούς που κάθε χρόνο στηρίζουν οικονομικά το Κόμμα, σε όσους έχουν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και στις απεργίες του τελευταίου διαστήματος, έχουν έρθει στις συσκέψεις που οργανώσαμε, στήριξαν τα ψηφοδέλτια στα οποία συμμετέχουν οι κομμουνιστές στις πρόσφατες αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης αναδεικνύοντάς τα σε 2η δύναμη στην πόλη.

Ειδικά με το συγκεκριμένο φύλλο, μας δίνεται η δυνατότητα να απαντήσουμε στον αντικομμουνισμό που ξεδιπλώνεται μέσα στα σχολεία, ακόμα και από τα ίδια τα σχολικά βιβλία. Θαρρετά και χωρίς δισταγμούς να ανοίξουμε την κουβέντα και να εξηγήσουμε ότι ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα δεν είναι κάτι το ξεπερασμένο και το παρωχημένο, δεν είναι μια ουτοπία, αλλά το μόνο πραγματικά νέο και προοδευτικό για την ανθρωπότητα. Να εξηγήσουμε, τελικά, ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν, να ανατραπούν, όταν ο ίδιος ο λαός το αποφασίσει και θελήσει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, Γραμματέας της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, επισημαίνει: «Ολες οι ΚΟΒ βγαίνουν από μια πλούσια δραστηριότητα με το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης της ΚΕ, όπου συζήτησαν με εκατοντάδες οπαδούς και φίλους, πολλοί από αυτούς μάλιστα πήραν και μέρος δίπλα στις ΚΟΒ στο μεγάλο πολιτικό άνοιγμα.

Η πανεξόρμηση με το ειδικό αφιέρωμα αποτελεί σημαντική αφορμή να φτάσουμε σε πολύ κόσμο που έχει ερωτήματα για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και θέλει να έρθει σε επαφή με τις θέσεις του Κόμματος.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να είναι και άλλοι πολλοί που θα εγκαινιάσουν τώρα την επαφή τους με το ΚΚΕ. Για να μάθουν από εμάς τους ίδιους τι λέει το Κόμμα. Επιδίωξή μας είναι να φτάσουν οι θέσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες εργατοϋπαλλήλων, βρίσκοντάς τους είτε στους χώρους δουλειάς είτε στις συνοικίες και τα χωριά που μένουν. Ενώ συνδυάζουμε την εξόρμηση και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως τη σαββατιάτικη κινητοποίηση της Τομεακής Οργάνωσης στο Νοσοκομείο "Αγιος Παύλος" για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Να φτάσει το φύλλο ιδιαίτερα σε νέους φιλοδοξεί η ΤΟ Υπαίθρου Λάρισας

Για την προετοιμασία της πανεξόρμησης στη Θεσσαλία μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Αβρανάς, μέλος του ΤΓ Υπαίθρου Λάρισας και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος υπογραμμίζει: «Σε μια περίοδο όπου οι δυνάμεις μας πραγματοποιούν ένα μεγάλο άνοιγμα με το Κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη για την ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων, σε εργασιακούς χώρους, στους χώρους Υγείας, στους αγρότες και αλλού, το αφιέρωμα που θα κυκλοφορήσει με τον "Ριζοσπάστη", μας βοηθά να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας απευθύνουν οι άνθρωποι του μόχθου στις συζητήσεις που έχουμε μαζί τους, για τους παράγοντες που οδήγησαν στην αντεπανάσταση».

Αλλωστε, όπως προσθέτει, «στο 21ο Συνέδριο συζητήσαμε για την ανάγκη "να ενισχύσουμε την προβολή της ανωτερότητας του σοσιαλισμού, να αναδεικνύουμε τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος, κυρίως τις αιτίες διάλυσης της ΕΣΣΔ που αποτελούσε την πρωτοπορία αυτού του πρώτου ιστορικού εγχειρήματος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τον ρόλο και την εξέλιξη του ΚΚΣΕ».

«Γι' αυτόν τον λόγο βάζουμε σχέδιο να φτάσουμε και σε έναν ευρύτερο κύκλο επιρροής των κομματικών μας δυνάμεων», προσθέτει, «σε ανθρώπους που δεν φτάνουμε τόσο συχνά και εκτιμάμε ότι οι προβληματισμοί τους για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα συχνά αποτελούν και τροχοπέδη για την πιο συνειδητή ένταξή τους στο κίνημα. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο βάρος δίνουμε ώστε να πάρουν την εφημερίδα νέοι άνθρωποι, μέλη της ΚΝΕ που γεννήθηκαν μετά τις ανατροπές, που έχουν πλήρη άγνοια ή γνωρίζουν την αστική προσέγγιση με πολλά στοιχεία διαστρεβλώσεων και αντικομμουνισμού».

Ενώ σε σχέση με την προετοιμασία των Κομματικών Οργανώσεων για την πανεξόρμηση τονίζει: «Σημαντικό ρόλο για την οργάνωση της εξόρμησης παίζουν η συζήτηση που έχει γίνει εδώ και μια βδομάδα στα Οργανα, η δουλειά των στελεχών που πρωτοστατούν στη διακίνηση της εφημερίδας, συμβάλλοντας έμπρακτα στον σχεδιασμό, στη μαχητικότητα των κομματικών δυνάμεων.

Ο στόχος μας είναι όλα τα κομματικά μέλη με σαφές σχέδιο και πλάνο να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τον μεγάλο κύκλο οπαδών και φίλων του Κόμματος, όλους αυτούς που έχουν χρεωθεί κουπόνι στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, επιδιώκοντας να πάρουν οι ίδιοι μερίδιο δουλειάς σ' αυτήν την υπόθεση, να βοηθήσουν να φτάσουμε σε περισσότερο κόσμο, που συνήθως μπορεί να μη φτάνουμε, να μπούμε και σε άλλα λαϊκά σπίτια».