ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συντονισμένες κινητοποιήσεις και με μπλόκα σε όλη τη χώρα στα τέλη Γενάρη

Συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021

FRAGKOU STRATOS

Απόφαση για οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, με προσανατολισμό για οργάνωση δυναμικών, πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, πήραν οι εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας, οι οποίοι συμμετείχαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, το μεσημέρι της Κυριακής.

Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ' όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Στην αρχή της σύσκεψης χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Κουκούτσης, αντιδήμαρχος Κιλελέρ και συνδικαλιστής αγρότης, και ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος στάθηκε στον κοινό αγώνα που πρέπει να δώσουν εργάτες και αγρότες, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους μεγαλεμπόρους, τους βιομηχάνους, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, «που οδηγούν στη φτώχεια τη μικρή αγροτιά και αντίστοιχα ισοπεδώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, εξαθλιώνουν τους εργάτες για τα κέρδη τους».


FRAGKOU STRATOS

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξε απαγορευτικό στον απόπλου των πλοίων και δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη, τη Λέσβο και αλλού όπου είχαν παρθεί αποφάσεις συμμετοχής.

Στους δρόμους του αγώνα γιατί είναι οξυμένα τα προβλήματά μας

«Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα όχι εθιμοτυπικά αλλά γιατί υπάρχουν και είναι οξυμένα τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που δημιουργούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια», επισήμανε παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Οπως είπε, «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ποτέ δεν κατέβασε τη σημαία του αγώνα, είναι διεκδικητικό, δεν είναι κίνημα συναλλαγής, δεν βγάζει φωτογραφίες με τον υπουργό για να εξυπηρετούνται κάποια ατομικά ιδιοτελή συμφέροντά μας, δεν επιλέγει αντίπαλο και κυβέρνηση για το πότε θα κάνει κινητοποιήσεις, επιλέγει μόνο να αντισταθεί απέναντι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμά μας. Απέναντί μας έχουμε τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το πλαίσιο πάλης και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα "εφόδιά" μας».

Παρουσιάζοντας μεγάλα προβλήματα των αγροτών ξεχώρισε τα εξής:

Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την κυβέρνηση

Σχολίασε τη θέση της κυβέρνησης ότι «οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ενίσχυση των αγροτών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δίνουν 32 δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο 350 εκατομμύρια ευρώ στην αγροτική παραγωγή, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες εισοδήματός μας από τα μέτρα που πήραν για την πανδημία. Εχουν κάνει σημαία τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών. Η κυβέρνηση, στη λογική "διαίρει και βασίλευε", πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά, αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες! Εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της "πράσινης" ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη».

Σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδότηση, που θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ, αλλά και παλιότερα για επιστροφή φόρου ειδικής κατανάλωσης στο πετρέλαιο με ένα ποσό που φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, τόνισε πως, από τη μια, «πρόκειται για ψίχουλα που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις που έχουν γίνει και συνεχίζονται στον τομέα της Ενέργειας» και, από την άλλη, «φανερώνουν την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι αγώνες μας».

Παλεύουμε για να μείνουμε στα χωράφια μας, να καρπωνόμαστε τον πλούτο που παράγουμε

Στη συνέχεια επισήμανε πως «διαχρονικά έχουμε απέναντί μας όλες τις κυβερνήσεις. Γνωρίζουμε τη δύναμη που έχουν οι αγώνες μας. Με τα τρακτέρ στους δρόμους, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα είχαμε κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο και πολλά άλλα που σταματήσαμε ή καθυστερήσαμε. Καλούμε κάθε συνάδελφο να σκεφτεί αν θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα χωρίς τους αγώνες που δίνουμε εδώ και 25 χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν μας έδωσε τίποτα, όλα τα κερδίσαμε στον δρόμο και με τα μπλόκα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε προκοπή ούτε από τη σημερινή ούτε από μιαν άλλη κυβέρνηση που υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, των λίγων».

Πλούσια και γόνιμη συζήτηση

Παίρνοντας έπειτα τον λόγο στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών αντάλλαξαν την πείρα τους για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο, για το πώς θα προχωρήσει η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος μέσα από το δυνάμωμα και την πιο ζωντανή λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων, τη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με αυτόν του ταξικού εργατικού κινήματος.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 200 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και τον συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική που εντείνει την καταλήστευση του μόχθου τους από τους μεταποιητές μέχρι τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.