ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δύο self test αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021

Eurokinissi

Ούτε ένα νέο μέτρο προστασίας, παρά μόνο «συστάσεις» για «αυτοδιάγνωση»: Αυτό ήταν και χτες το περιεχόμενο των κυβερνητικών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ουσιαστικά κάλεσε τον λαό να πει και «ευχαριστώ» επειδή «απέρριψε τις εισηγήσεις» για επιβολή rapid test επί πληρωμή στους εμβολιασμένους μέσα στις γιορτές. Και ανακοίνωσε ότι θα είναι διαθέσιμα δύο self test δωρεάν για όλους, για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, με τα οποία η κυβέρνηση ...φιλοδοξεί να φρενάρει τη φονική επέλαση της πανδημίας.

Ούτε λόγος λοιπόν για μέτρα που αποδεδειγμένα θα μπορούσαν να προφυλάξουν από τη διάδοση και να συμβάλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, όπως τεστ για όλους με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων κ.ο.κ.

Με τις σχετικές ανακοινώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε «το μεν πρώτο self test να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά».

Στην ίδια λογική, της «ατομικής ευθύνης», έθεσε «διπλό στόχο» «από τη μία πλευρά να καθυστερήσουμε - όσο αυτό είναι εφικτό - την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει. Από την άλλη, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο».

Ετσι, μπορεί να υπάρχει «έντονη ανησυχία» για την παραλλαγή «Ομικρον», όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, διότι «μπορεί να βάλει τα συστήματα Υγείας κάτω από μεγάλη πίεση», ωστόσο σέρβιρε ως «λύση» όλα εκείνα τα δοκιμασμένα και χρεοκοπημένα μέτρα που οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία.

Οσο για τους λόγους της «απόρριψης των εισηγήσεων» για διενέργεια rapid test επί πληρωμή, είπε ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν άδικο» για τους εμβολιασμένους και μέτρο δύσκολο στην εφαρμογή του. Είναι φανερό όμως ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε τελικά στα δύο δωρεάν self test μετρώντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Στο μεταξύ ζήτησε από τους πολίτες - μέσα στην ακρίβεια και τη φορομπηξία, μετακυλίοντάς τους ξανά την ευθύνη για την απουσία μιας σειράς μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας - «οι ίδιοι, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας».

Δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα μετά την περίοδο των γιορτών, κάτι που όπως είπε θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα των πρώτων εβδομάδων του 2022, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση: «Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και στη διασκέδαση. Οχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων».