ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
«Στα σκαριά» οι πρώτες επαφές για «εγγυήσεις ασφαλείας»

«Κόκκινη γραμμή» η χρήση του εδάφους της Ουκρανίας για ΝΑΤΟικούς στρατιωτικούς σκοπούς, λέει η Ρωσία

Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021

Sputnik

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, κάτω από χάρτη που απεικονίζει ρωσικές καταγγελίες για παρουσία αμερικανικών μισθοφορικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία
Την ώρα που συνεχίζονται η στρατιωτική κινητικότητα και οι εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις μεταξύ των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας για τις «κόκκινες γραμμές» στη γεωπολιτική τους αντιπαράθεση, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε χτες - επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη - ότι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητάει η Ρωσία από τις ΗΠΑ και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα οι πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, «η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει εάν το ΝΑΤΟ αρνηθεί να εξετάσει τη στάση του», δήλωσε ο ανώτερος διαπραγματευτής ασφαλείας, Κ. Γκαβρίλοφ.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις που παρέδωσε η Ρωσία, αξιώνει πως οι ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ «δεν θα διεξαγάγουν καμία στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και σε άλλα κράτη στην Ανατολική Ευρώπη, στο Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία», θέτοντας βασικά μέτωπα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και του σκληρού παζαριού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν επιτευχθούν κάποιοι συμβιβασμοί σε αυτά τα παζάρια που διεξάγονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», ακόμα και αν υπογραφεί κάποια συμφωνία - με το βλέμμα και σε άλλα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα - η ίδια η πείρα της εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας τέτοιων συμβιβασμών και συμφωνιών είναι όλο και πιο προσωρινός, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο παραβίασης όρων τους ή και αποχώρησης κάποιας πλευράς, όπως έχει συμβεί και με άλλες συμφωνίες ΗΠΑ - Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε στον Ρώσο ομόλογό του, τη Δευτέρα, ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να δεσμευτεί στη διπλωματία μέσω πολλαπλών διαύλων, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συνομιλιών, του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και του ΟΑΣΕ.

Ο Σάλιβαν είπε στον Γ. Ουσακόφ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου Προέδρου, ότι «οποιοσδήποτε διάλογος πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαιότητα και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες μας για τις ενέργειες της Ρωσίας».

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι οι διαβουλεύσεις με τη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν τον Γενάρη, συμπεριλαμβανομένης της διμερούς δέσμευσης, καθώς και μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, δήλωσε η βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κ. Ντόνφριντ, αναφερόμενη στην επικοινωνία Σάλιβαν - Ουσακόφ.

Αναφερόμενη στις προτάσεις της Ρωσίας, είπε ότι «υπάρχουν κάποιες, πάνω στις οποίες είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε» και υπάρχουν και «άλλα πράγματα, τα οποία, όπως γνωρίζουν οι Ρώσοι, δεν θα γίνουν αποδεκτά».

«Κόκκινη γραμμή» η ανάπτυξη πυραύλων και εξοπλισμών στην Ουκρανία

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η «ξεκάθαρα επιθετική πολιτική» από τη Δύση, «θα λάβουμε επαρκή στρατιωτικοτεχνικά μέτρα και θα απαντήσουμε σκληρά σε εχθρικές κινήσεις», προειδοποίησε ξανά χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, λέγοντας πως η Ρωσία «έχει πλήρες δικαίωμα» σε μέτρα που αποσκοπούν στη «διασφάλιση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της».

Ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι «η Μόσχα δεν απαιτεί ειδικούς αποκλειστικούς όρους για τον εαυτό της» αλλά «υποστηρίζει την ίση και αδιαίρετη ασφάλεια σε ολόκληρο τον ευρασιατικό χώρο».

«Ανησυχούμε πολύ για την ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων αντιβαλλιστικών πυραύλων (ABM) κοντά στα ρωσικά σύνορα», πρόσθεσε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας πως αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία «τότε ο χρόνος πτήσης τους προς τη Μόσχα θα μειωθεί σε 7 - 10 λεπτά και μιλώντας για υπερηχητικά όπλα, σε 5 λεπτά».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, αντιστρέφοντας την κατηγορία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατό κοντά στα σύνορα επειδή ετοιμάζει ενδεχόμενη επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το Κίεβο να εισβάλει σε περιοχές της Ρωσίας. Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προετοιμάζουν υπερηχητικά όπλα και σχεδιάζουν να τα τοποθετήσουν στην Ουκρανία.

«Θα βάλουν υπερηχητικά όπλα στην Ουκρανία και στη συνέχεια, υπό την κάλυψή τους (...) θα οπλίσουν και θα σπρώξουν εξτρεμιστές εναντίον της Ρωσίας, όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή της Κριμαίας», είπε. «Αυτό είναι στο κατώφλι του σπιτιού μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι απλώς δεν έχουμε πού να υποχωρήσουμε περισσότερο», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, καλώντας τη Δύση σε ουσιαστικές συνομιλίες.

«Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα», αναπτύσσοντας «περίπου 8.000 στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου. Επίσης, στην Πολωνία βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη δημιουργία υποδομής για μια αμερικανική τεθωρακισμένη ταξιαρχία και το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας «Aegis Ashore» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης, πρόσθεσε.

«Η χρήση του εδάφους της Ουκρανίας για στρατιωτικούς σκοπούς από τις χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζεται» και «απειλεί την ασφάλεια», σημείωσε ο Σόιγκου.

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα για παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στο Ντονμπάς

Από την πλευρά της, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι περίπου 600 - 800 στρατιωτικοί της βρίσκονται μόνιμα στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Τα στοιχεία δημοσίευσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, προσθέτοντας ότι «το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό κατέχει τις θέσεις διοίκησης στο 1ο και 2ο Σώμα Στρατού» των φιλορώσων αυτονομιστών.

Την ίδια ώρα, στο Ντονμπάς συνεχίζονται η κλιμάκωση των εχθροπραξιών και οι καθημερινές παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Παράλληλα, στο προσκήνιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης και των σκληρών παζαριών παραμένει σταθερά και ο ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2» που καταλήγει στη Γερμανία.

Τη Δευτέρα οι Πρόεδροι της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λιθουανίας εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για να αντιταχθούν στη μονοπώληση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, «η οποία χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως γεωπολιτικό εργαλείο». Οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής συμμαχίας «Lublin Triangle» που έχουν συγκροτήσει. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του σχήματος είναι η ενίσχυση της περιοχής, η ενίσχυση της ασφάλειας, η ένταξη της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και η κοινή αντιμετώπιση «υβριδικών απειλών».

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Σολτς

Σε αυτό το φόντο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ρωσικές προτάσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον καγκελάριο για την έναρξη της θητείας του, ενώ στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι «και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε το ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσο-γερμανικών σχέσεων και την υποστήριξη των επαφών μέσω διαφόρων διαύλων». Επισημαίνεται δε ότι κατά το παρελθόν, ο Σολτς, με την ιδιότητα του δημάρχου του Αμβούργου, «ασχολούνταν επί χρόνια με ζητήματα αδελφοποίησης με την Αγία Πετρούπολη».

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την «ανταλλαγή» απελάσεων διπλωματών από τις δύο χώρες - με αφορμή την υπόθεση δολοφονίας στο Βερολίνο ενός Γεωργιανού πολίτη, πρώην μαχητή στην Τσετσενία - και ενώ έρχονται πιο έντονα στην επιφάνεια ενδοαστικές αντιθέσεις στη Γερμανία γύρω από τον αγωγό «Nord Stream 2», οι οποίες αποτυπώνονται και σε αρνητικές τοποθετήσεις για τον αγωγό από στελέχη της νέας γερμανικής κυβέρνησης, από την πλευρά των Πρασίνων.