ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες σε μόνιμες θέσεις

Απάντηση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τάχα δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για προσλήψεις ώστε να λειτουργήσουν νέες ΜΕΘ

Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021

Σας χάρτινος πύργος καταρρέει και πάλι το κυβερνητικό αφήγημα «δεν υπάρχουν γιατροί» για το άνοιγμα 3.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ, όσα είχε ανάγκη ο λαός πριν ακόμα από την πανδημία.

Με αφορμή διάφορους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς και βολικές «αντιπαραθέσεις» γύρω από τις ΜΕΘ, η Ομοσπονδία Ενωσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας δίνει απάντηση και ξεκαθαρίζει πώς έχουν τα πράγματα: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τον διορισμό σε ΜΕΘ μόνιμου ειδικευμένου επιμελητή β' ιατρού δεν απαιτείται ο τίτλος εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία, αλλά μόνο ο τίτλος της κύριας ειδικότητας (Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής ή Καρδιολογίας ή Νεφρολογίας), και άλλωστε έτσι ακριβώς γίνεται η προκήρυξη αυτών των θέσεων. Ο νέος μόνιμος επιμελητής β' μέσα στα 5 πρώτα χρόνια της θητείας του στη ΜΕΘ συμπληρώνει και τα 2 έτη εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία ώστε να μπορεί να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις και να αποκτήσει και τον τίτλο εξειδίκευσης».

Η ΟΕΝΓΕ θυμίζει ότι «από τον Μάρτη του 2020 απαιτεί τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των ειδικευμένων ιατρών που κάνουν αίτηση για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Αυτό για τις ΜΕΘ θα σήμαινε πολλούς νέους επιμελητές β', που από την πρώτη στιγμή θα εργάζονταν δίπλα στους ήδη υπηρετούντες εντατικολόγους και που σήμερα θα είχαν σχεδόν ολοκληρώσει και τα 2 έτη της εξειδίκευσης». Επομένως, όπως εξηγεί, «η κυβέρνηση δεν ήθελε, ούτε τώρα θέλει να λύσει το θέμα. Βασίστηκε σε γιατρούς επικουρικούς, ομήρους, για να αποφύγει τους μόνιμους διορισμούς, και τον Νοέμβρη του 2020 αναγκάστηκε να υλοποιήσει το αίτημά μας μόνο εν μέρει.

Κι όμως, η κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της, για μια ακόμη φορά επιστρατεύει το ίδιο επιχείρημα, ότι "δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τους διορίσουμε στις ΜΕΘ". Την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί πληρούν τις προδιαγραφές, υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η χώρα μας δεν διαθέτει, με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τον αναγκαίο αριθμό εντατικολόγων, όπως άλλωστε και άλλες ζωτικής σημασίας ιατρικές ειδικότητες, γιατί αντιμετωπίζουν σαν κόστος και σπατάλη την ανάπτυξη 3.500 κρεβατιών (2.000 κρεβατιών ΜΕΘ και 1.500 ΜΑΦ) που έχει ανάγκη η χώρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ. Είναι κι αυτό μια απόδειξη του πόση σημασία δίνουν σε τόσο κρίσιμους για τη ζωή μας τομείς. Η αλήθεια είναι ότι και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούσαν να παρουσιάσουν σαν φυσικό φαινόμενο τις λίστες αναμονής διασωληνωμένων ασθενών για ένα κρεβάτι ΜΕΘ».

Κλείνοντας η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι «τα δύο τελευταία χρόνια με πρόσχημα την πανδημία έχουν νομοθετηθεί διάφορες ρυθμίσεις ακόμα και άσχετες με την αντιμετώπισή της, με "ΠΝΠ κατά παρέκκλιση ισχυουσών διατάξεων λόγω πανδημίας". Ας γίνει επιτέλους με ανάλογη διαδικασία και κάτι που έχει πραγματική σχέση με την αντιμετώπιση των αναγκών και της πανδημίας, και ας υλοποιηθεί αυτό που απαιτούμε ήδη από τον Μάρτη του 2020, δηλαδή προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων υγειονομικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών κ.ά., σύμφωνα με τις προδιαγραφές) σε μόνιμες θέσεις».

Απαράδεκτοι αποκλεισμοί από το έκτακτο βοήθημα

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον αποκλεισμό υγειονομικών από το πενιχρό έκτακτο οικονομικό βοήθημα. Θυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσό αλλά είναι απαράδεκτο να αποκλείονται υγειονομικοί με πρόσχημα την αναστολή, αν και πρόκειται για εργαζόμενους που από 1η Γενάρη 2021 μέχρι και την εφαρμογή της αναστολής εργάζονταν κανονικά και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις συνθήκες της πανδημίας. «Πρόκειται για εκδικητικό μέτρο», τονίζει η Ομοσπονδία, απαιτώντας να αρθεί η αδικία, η οποία προστίθεται στον αποκλεισμό εργαζομένων σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προσπάθεια «ακόμα κι αυτή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να χρησιμοποιείται ως μέσο διαίρεσης των εργαζομένων». Και απαιτεί «ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές, όπως έχει αποφασίσει το ΣτΕ από τον Φλεβάρη του 2018».

Απαιτεί επίσης την αναπλήρωση του συνόλου των μισθολογικών απωλειών, τη χορήγηση του υπόλοιπου ποσού των αναδρομικών που οφείλονται στους νοσοκομειακούς γιατρούς, την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.