ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στη δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021

Από τον προηγούμενο ελλιμενισμό αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, την περασμένη άνοιξη
Σε ετοιμότητα είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την υποδοχή και υποστήριξη του αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» και της αρμάδας συνοδείας του, που αναμένεται να φτάσει στη Σούδα ακόμα και αύριο.

Αλλωστε, ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων έδεσε στον Πειραιά ένα από τα πλοία συνοδείας του, το «USS Jason Dunham». Ολα πλοία ενταγμένα στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική και τελευταία εντείνει την παρουσία του στη Μαύρη θάλασσα, οξύνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τη Ρωσία.

Ανταγωνισμοί όπου η ντόπια αστική τάξη διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό και επικίνδυνο ρόλο, πασχίζοντας για ένα καλύτερο κομμάτι από τη λεία της περιοχής.

Αλλωστε, στο πλαίσιο των τέτοιων συνεννοήσεων με τις ΗΠΑ για την ανάθεση περαιτέρω ρόλων ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σύντομα αναμένεται πρόσκληση για επίσκεψη του υπουργού Αμυνας μέσα στον Φλεβάρη στις ΗΠΑ, όπως και των αρχηγών των επιτελείων, όπου δεν αποκλείεται τότε να μεταβεί εκεί και ο πρωθυπουργός.

Οι ίδιοι παράγοντες βέβαια είναι πολύ καθαροί στο τι θα ακούσουν εκεί από τους Αμερικανούς: «Για γεωπολιτικά, Μαύρη θάλασσα και Ρωσία» αναφέρουν, βάζοντας από την πλευρά τους τα «θέλω» της αστικής τάξης για την αναβάθμισή της στην περιοχή: «Εσείς μετακινείτε δυνάμεις σας στον Ινδικό, εδώ δημιουργείται κενό, εξοπλίστε μας για να παίξουμε τον ρόλο σας στην Ανατολική Μεσόγειο», δίνουν σχηματικά όσο και γλαφυρά την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στους Αμερικανούς, επιβεβαιώνοντας ότι τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανώνται για εξοπλισμούς πάνε για την κάλυψη των αμερικανοΝΑΤΟικών προτεραιοτήτων σε ζώνες σύγκρουσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα, οι παράγοντες αυτοί με γνώση όσων συζητούνται σε ΝΑΤΟικά διαβούλια σε Βρυξέλλες και αλλού, τονίζουν ότι μια Ρωσία «σε απομόνωση», με αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα απλωμένα έως και την Ουκρανία, θα είναι «πιο καχύποπτη, πιο εχθρική και απειλητική», υποτίθεται σε μια προσπάθεια «αποκλιμάκωσης», την ίδια ώρα βέβαια που υπερασπίζονται την ολοένα και πιο έντονη αμερικανική - στρατιωτική, επιχειρηματική ή άλλη - παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι έρχεται στην «κόντρα» με τη δράση του ρωσικού παράγοντα στην ίδια περιοχή, και σε ζητήματα όπως η Ενέργεια, η διαμετακόμιση κ.ά.

Ειδικά για τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών και τις συνεχείς ασκήσεις στην Ελλάδα, μέσα κι από όσα προβλέπονται με τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συνθετότητα του ελληνικού ανάγλυφου έχοντας ξεχωρίσει ως πεδία ασκήσεων π.χ. αυτά στο Πετροχώρι Ξάνθης και Αετό Αλεξανδρούπολης, δοκιμάζοντας ποικιλία σεναρίων και περίπου επιστρέφοντας από την εκπαιδευτική ...μονομέρεια του αντιτρομοκρατικού αγώνα, στις ...κλασικές, τακτικές ασκήσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βασικά επιβεβαιώνοντας ότι η τέτοια πολεμική προπαρασκευή αναδεικνύεται εκ νέου σε ύψιστη προτεραιότητά τους, στην κλιμάκωση ακριβώς της τέτοιας κόντρας με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Καταγγέλλει τη δράση της «Wagner» στο Μάλι το υπουργείο Εξωτερικών

Κόντρα που απλώνεται και σε άλλες ζώνες, με την ντόπια αστική τάξη να αναζητά κι εκεί ρόλο και λόγο.

Διόλου τυχαία η ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καταγγέλλει την «ανάπτυξη των μισθοφόρων του (ρωσικού) ομίλου Wagner στο Μάλι της Αφρικής» και για εν γένει αποσταθεροποιητική δράση στο Σαχέλ, θυμίζοντας ότι και η ΕΕ πρόσφατα αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της τέτοιας εταιρείας μισθοφόρων.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι η ελληνική κυβέρνηση - στο πλαίσιο και της διμερούς επιθετικής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Γαλλία - είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με το Παρίσι για την αποστολή μάχιμου ελληνικού τμήματος προς υποστήριξη του γαλλικού σώματος που πραγματοποιεί ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή, που είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, για τον έλεγχο της οποίας διαγκωνίζονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.