ΑΓΓΛΙΑ - PREMIER LEAGUE
Αντιδράσεις για τα κρούσματα και το αγωνιστικό πρόγραμμα
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021

Associated Press

Στη σκιά πλήθους κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και έντονων διαμαρτυριών για τη στάση της διοργανώτριας αρχής πραγματοποιήθηκε φέτος η παραδοσιακή γιορτινή αγωνιστική της αγγλικής Premier League, η περίφημη Boxing Day. Για μια ακόμα χρονιά δεν έλειψαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στα γήπεδα, τουλάχιστον στους αγώνες που έγιναν, ωστόσο η διεξαγωγή της αγωνιστικής βρέθηκε στο στόχαστρο μιας σειράς ανθρώπων του ποδοσφαίρου στο νησί.

Αιτία η άρνηση της Premier League να προβεί σε αναβολή της Boxing Day παρότι η κατάσταση με την πανδημία επιδεινώνεται διαρκώς, και στο πρωτάθλημα (χτες σημειώθηκε ρεκόρ, με 103 κρούσματα σε παίκτες και μέλη αποστολών) αλλά και γενικότερα στην Αγγλία. Είναι βέβαια προφανές ότι η συγκεκριμένη στάση της Λίγκας αποσκοπεί στο να αποφευχθεί μια σημαντική απώλεια εσόδων, καθώς ο τζίρος της Boxing Day (θεσμού μοναδικού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) εκτιμάται ότι αγγίζει τα 33 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, με αφορμή την Boxing Day και το γενικότερα υπερφορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα της Premier League, επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για τον χρόνο ξεκούρασης των παικτών: Από προχτές 26 Δεκέμβρη και μέχρι τις 10 Γενάρη είναι προγραμματισμένες 4 αγωνιστικές για το πρωτάθλημα, συν αγώνες για το Κύπελλο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος κάλεσε παίκτες και προπονητές σε απεργία προκειμένου να διεκδικήσουν περισσότερο χρόνο ξεκούρασης. Ο ίδιος κατηγόρησε τη διοργανώτρια αρχή της Premier League αλλά και τις UEFA - FIFA ότι νοιάζονται μόνο για το να «βγει» το ποδοσφαιρικό καλεντάρι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε κέρδη. Ανάλογες τοποθετήσεις για το θέμα έχουν κάνει από τη Λίβερπουλ ο προπονητής της, Γιούργκεν Κλοπ, και ο αρχηγός της, Τζόρνταν Χέντερσον, καθώς και ο τεχνικός της Τσέλσι Τόμας Τούχελ.