ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Σχεδιάζονται επαφές μέσα στον Γενάρη ενώ παραμένουν οι αιτίες της κλιμάκωσης

Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας «μικρός πόλεμος» στην Ουκρανία

Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021

Ukrainian Defense Ministry Pre

Από στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Ουκρανία, στις 23/12, με αμερικανικούς πυραύλους «Javelin»
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και συνολικά τη στρατηγική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ προετοιμάζονται οι πρώτες επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας για τις λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας». Αντίστοιχες συνομιλίες σχεδιάζονται στις αρχές του έτους μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ και Ρωσίας - κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Γενάρη στη Γενεύη, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών να έχουν ήδη οριστεί. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επανέλαβε πως μελλοντική διεύρυνση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, με ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, «δεν είναι αποδεκτή». Επίσης, η Ρωσία ζητάει γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και θα αποκλειστεί η εγκατάσταση ΝΑΤΟικών πυραύλων στο ουκρανικό έδαφος.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, πρότεινε στη ρωσική πλευρά να συγκληθεί Συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ στις 12 Γενάρη.

«Η ευρωατλαντική ασφάλεια διακυβεύεται στην Ουκρανία, επομένως η Ουκρανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις επί του θέματος», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, εκφράζοντας έμμεση δυσαρέσκεια για την απουσία του Κιέβου από τα δρομολογούμενα παζάρια.

Παζάρια και εντός του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, στα «ελάχιστα εργαλεία» που έχει η Ευρώπη για να αποτρέψει τη Ρωσία από τη στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ευρωενωσιακής στρατιωτικής δύναμης, ζήτημα που ιεραρχείται ψηλά στους σχεδιασμούς για αναβάθμιση της λυκοσυμμαχίας έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Εχουμε πυραύλους, πλοία, κανόνια, στρατούς; Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε και αυτήν τη στιγμή το ΝΑΤΟ έχει διαφορετικές στρατηγικές προτεραιότητες», είπε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι, καθώς το κέντρο βάρους του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μετατοπίζεται προς Ασία - Ειρηνικό.

Παράλληλα, επισήμανε τις αδυναμίες των ενδεχόμενων νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Ντράγκι, οι οικονομικές κυρώσεις θα ήταν το μόνο δυνατό μέσο «αποτροπής», αλλά η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. «Δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή», είπε, δεδομένου ότι η ΕΕ αισθάνεται ήδη την πίεση από την άνοδο των τιμών της Ενέργειας. Επίσης, ο Ντράγκι σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τη δέσμευσή της για διάλογο με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, παραδέχτηκε ότι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει φθάσει σε «επικίνδυνο επίπεδο», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν θα αγνοήσει τις στενές σχέσεις της με την Ουκρανία για χάρη και μόνο των εκτεταμένων σχέσεών της με τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση για τη δυνατότητα της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και το πιθανότερο είναι ότι οι Αμερικανοί μεταξύ άλλων θα διαβουλευθούν και με την Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ», είπε.

Η Ρωσία δεν αποκλείει «προβοκάτσια»

Παράλληλα, το τεταμένο κλίμα και όλες οι αιτίες κλιμάκωσης παραμένουν. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, «δεν αποκλείεται» ότι η Δύση επιδιώκει να οργανώσει έναν «μικρό πόλεμο» στην Ουκρανία και να ρίξει την ευθύνη στη Μόσχα, ώστε να επιβάλει κυρώσεις με αυτό το πρόσχημα και να καταστείλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη στάση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «ξεδιάντροπη», σημειώνοντας πως «τα κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία και η Ουκρανία ανοιχτά παρακινούν» να ενισχυθεί η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία. Οι ΗΠΑ «τροφοδοτούν την Ουκρανία με όπλα, περηφανεύονται ότι έχουν προσφέρει στη χώρα πυρομαχικά και συστήματα μάχης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων από το 2014».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν χτες στρατιωτική άσκηση με σενάριο την απόκρουση μιας μαζικής εχθρικής αεροπορικής επιδρομής, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 στρατιωτών, μετέδωσε το πρακτορείο «Interfax» επικαλούμενο τη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας.

Το Σάββατο περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επέστρεψαν στις μόνιμες βάσεις τους μετά από ασκήσεις διάρκειας ενός μήνα κοντά στην Ουκρανία. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και στις περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν στη νότια Ρωσία. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την ώρα που ενισχύουν τη δική τους παρουσία, καταγγέλλουν τη Ρωσία πως έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα σε θέσεις κοντά στην Ουκρανία και την κατηγορούν για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Επαφές Ρωσίας - Βρετανίας

Σε ένα τέτοιο φόντο, για την «περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» συνομίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Γκερασίμοφ, με τον Βρετανό ομόλογό του, Τ. Ράντακιν.

«Οι δύο στρατιωτικοί επικεφαλής συζήτησαν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν τις επαφές για την καλύτερη κατανόηση ο ένας του άλλου και για την αποφυγή λαθών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Την ίδια μέρα η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία για οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία, αλλά χαιρέτισε την προθυμία της Μόσχας να ξεκινήσει συνομιλίες. «Οποιαδήποτε ρωσική εισβολή θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και θα αντιμετωπιστεί με σθένος, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων κυρώσεων με τους συμμάχους μας, που θα προκαλούσαν μεγάλο κόστος για τα συμφέροντα και την οικονομία της Ρωσίας», ανέφερε σε δήλωσή της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Παρασκευή το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» τη ρίψη μολότοφ στο ρωσικό προξενείο στην ουκρανική πόλη Λβιβ. Η ουκρανική αστυνομία δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε «χουλιγκανισμό».