ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Διευκρινίσεις» για τα «κοινά συμφέροντα του ΝΑΤΟ» και τη σχέση με τη Ρωσία
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021

Copyright 2021 The Associated

Από την τελετή ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Βουλγαρίας
Ενδεικτικές των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που «φουντώνουν» για τις ισορροπίες στα Βαλκάνια είναι οι τοποθετήσεις και «διευκρινίσεις» στελεχών της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, με φόντο την όξυνση των προσπαθειών για την ευρωατλαντική «ενσωμάτωση» της περιοχής, αλλά και των σχεδιασμών Κίνας - Ρωσίας να βαθύνουν τη διείσδυσή τους σε αυτή.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν υπάρχουν «οι απαραίτητες προϋποθέσεις που δικαιολογούν μια απόφαση για ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων» του ΝΑΤΟ στη βουλγαρική επικράτεια - και μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού - ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Στ. Γιάνεφ σε νέα του συνέντευξη ανέφερε ότι «η Βουλγαρία είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν πρέπει να κυβερνάται με αποφάσεις άλλων». Μιλώντας στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) είπε ότι η πρόσφατη δήλωσή του για το θέμα «δεν είναι ακόμη η εθνική θέση» και πρόσθεσε: «Αυτό που εννοούσα ήταν ότι η εθνική μας θέση πρέπει να υποστηρίζεται από ορθή λογική, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον, και βέβαια θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ». Αυτό που επιδρά, βέβαια, είναι οι σχέσεις που διατηρεί η Σόφια με τη Μόσχα, καθώς το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάπτυξης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία συναντά - όπως είναι αναμενόμενο - την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Ενδεικτικές είναι όμως και άλλες τοποθετήσεις, όπως του Βούλγαρου πρέσβη σε Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν, Ντ. Αμπατζίεφ, ο οποίος σε άρθρο του επισημαίνει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι σημαντική για τη Βουλγαρία, αλλά η ασφάλεια και η ανεξαρτησία μας προϋποθέτουν να αναζητήσουμε επιλογές και εναλλακτικές. Δεν θα μπορούμε να είμαστε αληθινά ανεξάρτητοι αν είμαστε ο πιο αδύναμος εταίρος σε μια διαρκή κατάσταση εξάρτησης από τη Ρωσία για τις ενεργειακές μας ανάγκες...».

Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «αυτήν τη στιγμή η Βουλγαρία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, όπως και άλλες χώρες που εξαρτώνται σοβαρά από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Αυτό που θα κάνουμε όσον αφορά την ενεργειακή μας ασφάλεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια, και θα επηρεάσει πολύ την ασφάλεια και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Εναλλαγή στην πρωθυπουργία στη Βόρεια Μακεδονία

Στο μεταξύ ενδοαστικές διεργασίες «τρέχουν» και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ στα τέλη της περασμένης βδομάδας υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του (ύστερα και από τις μεγάλες απώλειες του κόμματός του στις τοπικές εκλογές), μετά από βδομάδες παζαριών για τη διαδοχή του στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) αλλά και τη διασφάλιση νέων κυβερνητικών εταίρων, ώστε να μη διαταραχτεί η ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Τα ηνία του SDSM ανέλαβε ο 47χρονος Ντ. Κοβατσέφκσι, απόφοιτος του Χάρβαρντ και τέως υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, μέχρι να εγκρίνει η Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος (στο οποίο θα συμμετέχει και το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική»).

Στο Σαράγεβο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ είχε επίσημες επαφές στο Σαράγεβο, όπου επέκρινε την «αποσχιστική ρητορική» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι «δεν ωφελεί κανέναν».

Μετά από συνάντησή του με τον Βόσνιο ομόλογό του, Σ. Πόντζιτς, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία αποδίδει «μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» και ότι υποστηρίζει την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς» και στο ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση. Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να σκεφτούν όσο το δυνατόν πιο λογικά και με σύνεση και να ενεργήσουν με προσοχή», σημείωσε αναφερόμενος στις εντάσεις που κλιμακώνονται ύστερα από τις αποφάσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (η μία από τις δύο «συνιστώσες οντότητες» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) να «αποχωρήσει» από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το ανώτατο Δικαστήριο και τη φορολογική αρχή της «ενιαίας» Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Στη συνέχεια αναμένονταν επαφές του Ακάρ και στο Κόσοβο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φουντώνουν ανταγωνιστικά σχέδια με φόντο την κόντρα Δύσης - Ρωσίας - Κίνας (2022-09-03 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΕΕ εντείνουν παρεμβάσεις ενάντια στη Ρωσία (2022-05-03 00:00:00.0)
Η κόντρα Δύσης - Ρωσίας εντείνεται και στα Βαλκάνια (2022-03-19 00:00:00.0)
Αναζωπύρωση ανταγωνισμών με πυρήνα την ευρωατλαντική ενσωμάτωση (2022-01-22 00:00:00.0)
Απειλές για κυρώσεις και «προτροπές» ενίσχυσης της «διεθνούς στρατιωτικής παρουσίας» (2021-12-17 00:00:00.0)
Αξίες και αρχές (2021-06-02 00:00:00.0)