ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Εκτόνωση των εντάσεων» με την Τουρκία βλέπει η ΕΕ

«Σημαντικός για το ΝΑΤΟ» ο «διάλογος» των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, λέει ο Ακάρ

Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021

Copyright 2020 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση Μπορέλ - Τσαβούσογλου
«Ετος μετάβασης» χαρακτηρίζει το 2021 ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτηση με την οποία κάνει ανασκόπηση εφ' όλης της ύλης για τη χρονιά που πέρασε και για την οποία σημειώνει ότι «οι γεωπολιτικές αλλαγές έχουν ενταθεί, με τις πολιτικές εξουσίες να αμφισβητούν επανειλημμένα την ΕΕ και τις αξίες της», καταλήγοντας: «Πρέπει να απαντήσουμε με όλη μας την αποφασιστικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπορέλ ξεκαθαρίζει ακόμα μία φορά ότι οι Βρυξέλλες ιεραρχούν την κλιμάκωση του απαιτητικού παζαριού με την Τουρκία, εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης και του ρόλου που αντικειμενικά διαδραματίζει σε μια σειρά μέτωπα, εκθέτοντας ξανά την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς που παρουσιάζουν την ιμπεριαλιστική ένωση ως δήθεν «εγγυητή» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Γι' αυτό και επιλέγει να εκτιμήσει ότι «οι εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο τείνουν να εκτονωθούν φέτος», σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και επαναφέρει σταθερά το σύνολο των διεκδικήσεών της. Μόνο το τελευταίο 15ήμερο έχει θέσει δύο φορές θέμα κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, ενώ για το Κυπριακό επιμένει να παρουσιάζει τη διχοτόμηση ως τη μόνη ρεαλιστική «λύση».

Σημειωτέον ότι ο Μπορέλ ξεχωρίζει συνολικά την ανάγκη πιο στοχοπροσηλωμένης παρέμβασης στη Μεσόγειο, αναφερόμενος στο «Περιφερειακό Φόρουμ της Ενωσης για τη Μεσόγειο» και την «υπουργική σύνοδο ΕΕ - Νότιας Γειτονίας» που έγινε στη Βαρκελώνη στα τέλη Νοέμβρη, υποστηρίζοντας ότι «υπενθύμισαν επίσης την επείγουσα ανάγκη να κλείσει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου και να αξιοποιηθούν νέες ευκαιρίες, για παράδειγμα γύρω από την πράσινη μετάβαση».

Κι ενώ η ΕΕ εκτιμά ότι οι εντάσεις εκτονώνονται, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Xουλουσί Ακάρ, που προχτές κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «ενέργειες και δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση», επαναλάμβανε χτες πως «η προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας είναι μια μάταιη προσπάθεια. Λέμε ότι ο διάλογος είναι σημαντικός και ιδιαίτερος και ότι η περιοχή τον χρειάζεται».

Για τις δε ελληνοτουρκικές σχέσεις - κι ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναζητείται και ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των ΜΟΕ - ανέφερε ότι «εμείς επιθυμούμε ειρήνη. Μιλούμε για ειρήνη σε κάθε ευκαιρία. Μετέφερα στον ομόλογό μου ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Επιθυμούμε οι λαοί των δυο χωρών να ζουν σε ευημερία. Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για το ΝΑΤΟ», δίνοντας και το ευρωατλαντικό «πλαίσιο» του εν λόγω διαλόγου ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις και επισημαίνοντας πως «το κάλεσμά μας σε διάλογο για συνάντηση δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Εμείς είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας».

Ξεχωρίζοντας δε τις ισορροπίες στην Κύπρο, είπε ότι στο νησί «υπάρχει η πραγματικότητα της ύπαρξης των Τούρκων και δεν υπάρχει άλλη λύση δίχως την αποδοχή αυτής της πραγματικότητας».

Ολα αυτά ενώ η Αγκυρα εξακολουθεί να μελετά και τις κολιγιές της με τους άλλους «πρωταγωνιστές» της περιοχής, όπως η Αίγυπτος. Γι' αυτό και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε προς το Κάιρο ότι «αν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης (σ.σ. μαζί μας), τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ευθύνης (...) Στη Μεσόγειο, ως υφαλοκρηπίδα και ως ΑΟΖ, οτιδήποτε κηρύξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σημείωσε δε ότι «με τον (σ.σ. Αιγύπτιο ΥΠΕΞ) κ. Σούκρι μπορούμε να συζητήσουμε για διάφορα θέματα, είμαστε άνετοι», αλλά και ότι ακόμα «για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε μια επίσημη συνομιλία»...

Στο μεταξύ, δύο εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν 9 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.