© ESA-CNES-ARIANESPACE / Optiq

Στιγμές από την εξερεύνηση του Διαστήματος το 2021
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 2 Γενάρη 2022

Το 2021 επεφύλαξε πολλές εξελίξεις στον τομέα της εξερεύνησης των πλανητών. Τρεις αποστολές, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και τις ΗΠΑ, έφτασαν στον Αρη τον περασμένο Φλεβάρη. Το ρόβερ «Perseverance» της NASA προσεδαφίστηκε και μαζί του το ελικοπτεράκι «Ingenuity», που έκανε την πρώτη πτήση ελικοπτέρου σε άλλο πλανήτη. Εκτοξεύτηκαν οι αποστολές «Lucy» και DART για την εξερεύνηση των τρωικών αστεροειδών και του διπλού αστεροειδούς «Δίδυμος». Η αποστολή «Juno» («Ηρα») συνέχισε την εξερεύνηση του Δία και των δορυφόρων του.

Οι κινεζικές αποστολές στην αθέατη πλευρά της Σελήνης με το σκάφος προσελήνωσης «Chang'e-4» και το μικρό ρόβερ «Yutu-2» συνέχισαν να βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση, περνώντας το ορόσημο των 1.000 ημερών.

Εκτοξεύτηκαν το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων «Τζέιμς Γουέμπ» και το τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ IXPE. Χρονιά ουσιαστικής έναρξης του διαστημικού τουρισμού των πλουσίων ήταν το 2021, με πτήσεις από «Virgin Galactic», «Blue Origin» και «SpaceX», ενώ και μια ρωσική πτήση μετέφερε Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο για δωδεκαήμερο τουρισμό στον ΔΔΣ. Ο πρώτος διαστημικός τουρίστας είχε μεταφερθεί στον σταθμό πριν από χρόνια με ρωσικό «Σογιούζ». Εγιναν - επίσης από Ρώσους στον ΔΔΣ - λήψεις πλάνων για την πρώτη ταινία που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου στο Διάστημα.

Το 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 143 εκτοξεύσεις πυραύλων. Απ' αυτές 54 έγιναν από την Κίνα, 51 από τις ΗΠΑ, 25 από τη Ρωσία, 6 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, 3 από την Ιαπωνία, 2 από την Ινδία και από μία από το Ιράν και τη Νότια Κορέα. Από τις εκτοξεύσεις απέτυχαν 3 κινεζικές και 3 αμερικανικές, μία της Ινδίας και οι εκτοξεύσεις του Ιράν και της Νότιας Κορέας, ενώ μερική αποτυχία είχε μία ρωσική.