ΚΙΝΑ
Νέες «προειδοποιήσεις» για την Ταϊβάν και τις «εξωτερικές παρεμβάσεις»

Εκτιμήσεις του Πεκίνου ότι η κατάσταση στην περιοχή το 2022 «θα γίνει ακόμα πιο σύνθετη και σοβαρή»

Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021

Αμερικάνικο στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέρει στην Ταϊβάν αντιπροσωπεία της Γερουσίας των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2021
«Αν οι αποσχιστικές δυνάμεις στην Ταϊβάν επιδιώξουν να προκαλέσουν ανεξαρτησία, να χρησιμοποιήσουν βία ή ακόμα και να υπερβούν την "κόκκινη γραμμή", εμείς θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα».

Αυτά δήλωσε ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του Γραφείου Ταϊβανέζικων Υποθέσεων της κινεζικής κυβέρνησης, όπως μετέδωσαν και τα δυτικά ΜΜΕ, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας που επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα μέτωπα.

Ο Μα έσπευσε να καταγγείλει ακόμα μια φορά την «εξωτερική παρέμβαση» στην Ταϊβάν, η οποία, συνέχισε, μπορεί να αναπτυχθεί «πιο αιχμηρά και πιο έντονα» τους επόμενους μήνες. Εκτίμησε δε ότι «τον επόμενο χρόνο, η κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν θα γίνει ακόμα πιο σύνθετη και σοβαρή».

Υπενθυμίζουμε ότι η Κίνα έχει «αναβαθμίσει» τη στρατιωτική της παρουσία στο Στενό της Ταϊβάν και ευρύτερα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), με διευρυμένες ασκήσεις και περιπολίες κ.τ.λ., ενώ αντίστοιχα έντονη στρατιωτική παρουσία και κινητικότητα αναπτύσσουν στην ίδια περιοχή και οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους.

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο αντιδρά έντονα στις αυξανόμενες επαφές που μια σειρά δυτικών δυνάμεων προωθούν με τις αρχές της Ταϊβάν (βλέπε και πρόσφατες επισκέψεις Γάλλων γερουσιαστών στην Ταϊβάν, ενώ κάποιες βδομάδες πριν είχαν γίνει αντίστοιχες και από Αμερικανούς).

Στρατιωτική «ετοιμότητα» και από τις Φιλιππίνες

Στο μεταξύ, τη «θερμή ατμόσφαιρα» στη ΝΚΘ επιβεβαιώνει και η στρατιωτική «ετοιμότητα» που παρουσιάζουν όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής, που διατηρούν σοβαρές αντιθέσεις με την Κίνα, εδαφικές και όχι μόνο.

Χαρακτηριστική είναι η στάση που κρατούν οι Φιλιππίνες, την ίδια στιγμή βέβαια που προσπαθούν να αποφύγουν μεγάλη «διατάραξη» των σχέσεών τους με την Κίνα, εξαιτίας και της οικονομικής της ισχύος.

Ο υπουργός Αμυνας των Φιλιππίνων, Ντ. Λορεντζάνα, ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρήγγειλε δύο νέα πολεμικά πλοία από τον νοτιοκορεατικό κολοσσό «Hyundai Heavy Industries» (HHI). Πρόκειται για συμφωνία συνολικής αξίας 556 εκατ. δολαρίων, με έναν από τους ισχυρότερους ομίλους του κλάδου.

Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο Χονγκ Κονγκ, σε ένα ακόμα από τα «καυτά» σημεία της αντιπαράθεσης Κίνας - Δύσης, ο δημοσιογραφικός όμιλος «Stand News» έκλεισε χτες μετά από αστυνομική επιχείρηση και έρευνα στα γραφεία του.

Ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας στην αστυνομία, Τζον Λι, υποστήριξε ότι «δεν στοχοποιούμε δημοσιογράφους. Στοχοποιούμε αδικήματα εθνικής ασφάλειας (...) Οποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δουλειά των ΜΜΕ ως εργαλείο προώθησης των δικών του πολιτικών στόχων ή άλλων συμφερόντων και εναντιώνεται στον νόμο, ειδικά αδικήματα που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, αποτελεί κακοποιό στοιχείο που καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου».

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν άτομα με την υποψία «συνωμοσίας για τη δημοσίευση στασιαστικών κειμένων».