ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Ιστορικές πρωτιές για Τεντόγλου και Ντούσκο

Σπουδαίες επιτυχίες από Εθνική ανδρών πόλο και Λ. Πετρούνια

Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 2 Γενάρη 2022

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ελληνική κωπηλασία σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε στο μονό σκιφ ο Στέφανος Ντούσκος
Η ιστορική πρωτιά του Μίλτου Τεντόγλου στο αγώνισμα του μήκους, η χρυσή επιτυχία του Στέφανου Ντούσκου στο μονό σκιφ (κωπηλασία), η πορεία της Εθνικής ανδρών πόλο μέχρι την 2η θέση και η τρίτη θέση του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους αποτέλεσαν τη συγκομιδή μεταλλίων της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Καταγράφηκαν και άλλες διακρίσεις από αθλητές που πήραν αξιόλογες θέσεις στα αγωνίσματά τους φθάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και σε ατομικό ρεκόρ.

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο μήκος, ο Μίλτος Τεντόγλου κάνοντας την ανατροπή στην τελευταία του προσπάθεια με άλμα στα 8,41 μ. εκτοξεύτηκε στην 1η θέση (από 4ος που ήταν μέχρι τότε) πιάνοντας εκεί τον μέχρι τότε πρωτοπόρο (με την ίδια επίδοση) Κουβανό Ετσεβερία και υπερτερώντας σε καλύτερες προσπάθειες. Η εγκατάλειψη (λόγω τραυματισμού) του Κουβανού στο τελευταίο άλμα σφράγισε την ιστορική πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο για τον Μίλτο Τεντόγλου, που αποτέλεσε το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στο συγκεκριμένο αγώνισμα και το δεύτερο στην ιστορία των Αγώνων στα λεγόμενα οριζόντια άλματα μετά από αυτό του Κώστα Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φόρας, το 1926.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ελληνική κωπηλασία, σε ένα άθλημα στο οποίο μέχρι τώρα η Ελλάδα είχε παρουσίες σε Ολυμπιακό βάθρο αλλά καμία πρωτιά, πρόσφερε ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ. Ο Ελληνας κωπηλάτης πρώτευσε με χρόνο 6.40.45, με μία απίστευτη κούρσα, ενώ έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6.41.34) στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016.

Eurokinissi

Ενα ιστορικό χρυσό για την Ελλάδα στο μήκος κατέκτησε στο Τόκιο ο Μίλτος Τεντόγλου
Στο πόλο το πρώτο μετάλλιο στη 16χρονη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες εξασφάλισε στο Τόκιο η Εθνική ανδρών φθάνοντας μέχρι τη δεύτερη θέση. Η Εθνική ηττήθηκε στον τελικό από την ισχυρή Σερβία με 13-10 παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο. Ωστόσο ακόμα και έτσι η σπουδαία πορεία μέχρι τη δεύτερη θέση, όπου κατέγραψε σπουδαίες νίκες επί ισχυρών αντιπάλων, όπως η Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο, αποτελεί σημαντική επιτυχία.

Στο βάθρο των νικητών με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους κρίκους ανέβηκε και ο Λευτέρης Πετρούνιας ολοκληρώνοντας έτσι μια συγκλονιστική πορεία που ξεκίνησε μετά την επέμβαση στον ώμο και την προσπάθειά του να βρεθεί στο Τόκιο και να διακριθεί. Ο Ελληνας πρωταθλητής ήταν άψογος πάνω στους κρίκους, ωστόσο μια μικρή ατυχία κατά την έξοδο του στέρησε κάτι παραπάνω από την 3η θέση, συγκεντρώνοντας 15.200 βαθμούς.