ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ
Πρωτόγονη η αντιπλημμυρική θωράκιση, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων

Ανακοίνωση - καταγγελία με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή

Πέμπτη 6 Γενάρη 2022

Πλημμυρισμένες καλλιέργειες στον Εβρο
Τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» σε ανακοίνωσή της για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή ο εφιάλτης των πλημμυρικών φαινομένων χτύπησε και πάλι τις παρέβριες περιοχές, τον κεντρικό Εβρο, την περιοχή του Τυχερού και την κοιλάδα του Ερυθροπόταμου, προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, καθώς και σε τμήματα του οδικού δικτύου.

Ο κίνδυνος της πλημμύρας καραδοκεί κάθε χειμώνα στον Εβρο, και μόνο στην κοιλάδα του Ερυθροπόταμου παραμένουν ανοιχτά 24 ρήγματα στα αναχώματα του ποταμού από τις πλημμύρες του Φλεβάρη του 2021, αφήνοντας εκτεθειμένα στο έλεος των καιρικών φαινομένων 37.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα γης. «Σήμερα χρειάζεται μια απλή βροχή για να ξαναπλημμυρίσουν... Και θα μας μιλάνε και πάλι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και άλλα τέτοια», σημείωνε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων πριν από δύο μήνες.

Ούτε ένας χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες

Το 2021 ο Εβρος και ο Ερυθροπόταμος είχαν ξεχειλίσει δύο φορές, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων στις 12 Γενάρη και την 1η Φλεβάρη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, λαϊκή περιουσία και υποδομές. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των πλημμυρών έχασε τη ζωή του ένας 46χρονος πυροσβέστης, πατέρας τριών παιδιών, σε πολλές περιπτώσεις χωριά και οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν νηπιαγωγεία και σχολεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό στον Απαλό Αλεξανδρούπολης, όπου μέσα σε δυο βδομάδες εκκενώθηκαν το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, για να μην κινδυνέψουν οι ζωές των παιδιών. Μόνο από τις πλημμύρες της 1ης Φλεβάρη, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πλημμύρισαν τουλάχιστον 8.750 εκτάρια γης, με το 85,5% να αποτελεί αγροτικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Παρά τις τεράστιες καταστροφές και την τραγωδία που τις συνόδεψε, στις αρχές Δεκέμβρη είχε γίνει γνωστό ότι από τα 26 εκατ. ευρώ που αιτήθηκε η Αντιπεριφέρεια Εβρου για έργα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περσινού χειμώνα, έλαβε μόλις 8 εκατ., την ίδια ώρα που μόνο για τις καταστροφές στην περιοχή του Ερυθροπόταμου οι εκτιμήσεις των αρχών για τα αναγκαία έργα έκαναν λόγο για 6 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων σημειώνει πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα «ότι η Περιφερειακή Ενότητα Εβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Φέτος δε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας τα ρήγματα στα αναχώματα από παλιότερες πλημμύρες παρέμειναν ανοιχτά, με αποτέλεσμα τα αγροκτήματα χιλιάδων συναδέλφων μας στον Εβρο, στον Αρδα και στον Ερυθροπόταμο να είναι εντελώς απροστάτευτα».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι ευθύνη γι' αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς ο φετινός χειμώνας μέχρι τώρα είναι ήπιος. «Φταίνε η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που στις πολιτικές τους τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν είναι επιλέξιμα». Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες και στα τοπικά στελέχη των αστικών κομμάτων, «που για άλλη μια φορά θα σπεύσουν "επιτόπου" για να χύσουν δάκρυα που είναι πέρα για πέρα κροκοδείλια. Μπροστά στα μάτια τους η αρμόδια υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση, τα αναχώματα ανοιχτά, οι κοίτες των ποταμών και τα αποστραγγιστικά δίκτυα για δεκαετίες ακαθάριστα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων».

Η Ομοσπονδία καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να μην αποδεχθούν «ότι είναι μοιραίο στον 21ο αιώνα να πνίγονται κάθε χρόνο». Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές που θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, και συσπειρωμένοι να διεκδικήσουν: