«ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ
Παραχώρηση ενός ακόμα «φιλέτου» στους ομίλους
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κοινοποίησε χτες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου για να περάσει άλλο ένα «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας, ο Βοτανικός, προς αξιοποίηση για το κεφάλαιο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σε νεότερη ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων ως τροπολογία στο άρθρο 60 του ν. 4809/21, το 15% των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στο σωματείο του Παναθηναϊκού, όχι για 15 αλλά για 49 έτη από την έναρξη της παραχώρησης για την εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων».

Με τη λεγόμενη «διπλή ανάπλαση», υπό το πρόσχημα της δημιουργίας του γηπέδου του Παναθηναϊκού η περιοχή δίνεται βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους και εντάσσεται στον γενικότερο αστικό σχεδιασμό για την Αττική, που τη θέλει «οικουμενική πολιτιστική μητρόπολη, τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας με πολυσχιδή ταυτότητα με έμφαση στον πολιτιστικό και συνεδριακό τουρισμό (...) σε προορισμό μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων», όπως αναφέρεται αυτολεξεί στο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για την Αττική, το οποίο στηρίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Στη συγκεκριμένη ανάπλαση, το «τυράκι στη φάκα» είναι η δήθεν «ωφέλεια του ερασιτεχνικού αθλητισμού», όπως έχει αξιοποιηθεί και με άλλους επιχειρηματίες του αθλητισμού (βλέπε τις ΠΑΕ Ολυμπιακού και ΑΕΚ κ.λπ.), σε βάρος τελικά των αθλητών και του φίλαθλου κόσμου.