ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Αρχισε η αποχώρηση των στρατευμάτων του CSTO
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022

Russian Defense Ministry Press

Τα ρωσικά «ειρηνευτικά» στρατεύματα ξεκίνησαν χθες την αποχώρησή τους από το Καζακστάν
Οι ρωσικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στο Καζακστάν στα πλαίσια του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Προέδρου Κ. Ζ. Τοκάεφ, στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και των επεισοδίων των προηγούμενων ημερών, ξεκίνησαν χτες την αποχώρησή τους.

Η καταστολή των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση Τοκάεφ είχε πολλά θύματα, εκατοντάδες τραυματίες και περίπου 10.000 συνελήφθησαν, ενώ για τα «ειρηνευτικά» στρατεύματα του CSTO αναφέρεται επισήμως ότι επιφορτίστηκαν με τη «φρούρηση στρατηγικών υποδομών» της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «τρομοκρατική επίθεση», με τον Πρόεδρο και άλλα στελέχη να κάνουν λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος». Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής των καυσίμων, την ώρα που εντείνονται η φτώχεια, η ανεργία και αυξάνει συνολικά το κόστος ζωής.

«Η επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης ολοκληρώθηκε (...) εκπληρώσαμε τα καθήκοντά μας», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός, επικεφαλής των 2.030 στρατιωτών του CSTO από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, που αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στις 6 Γενάρη.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί στις 19 Γενάρη.