ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Η στήριξη των ομίλων βάζει φωτιά στο λαϊκό εισόδημα

«Υπεράνω όλων» ο δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο, λέει η κυβέρνηση, μέτρα «στα όρια της ΕΕ» ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 15 Γενάρη 2022 - Κυριακή 16 Γενάρη 2022

INTIME NEWS

Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζει να τρέχει η ακρίβεια που εξαερώνει το λαϊκό εισόδημα, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός καλείται μόνιμα να πληρώνει με νέες θυσίες και την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως και την καπιταλιστική κρίση.

Ηδη οι εργαζόμενοι μετρούν δύο μισθούς χαμένους τον χρόνο - πάνω από 1.800 ευρώ με συντηρητικούς υπολογισμούς - από το μπαράζ ανατιμήσεων, με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, ο επίσημος πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Δεκέμβρη του 2021 για όγδοο μήνα, φτάνοντας στο 5,1%, ιστορικό υψηλό πολλών χρόνων, ενώ όπως όλα δείχνουν το κύμα της ακρίβειας θα συνεχιστεί στη διάρκεια όλου του 2022.

Οι ανατιμήσεις βάζουν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβρη, σε ετήσια βάση, ως εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις για το 2021 σε μέσα επίπεδα 12μήνου διαμορφώθηκαν σε 1,2%.

Τα στοιχεία καταγράφουν και την «απογείωση» των τιμών της Ενέργειας ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης» ανάπτυξης, στην οποία στοιχίζονται όλα τα αστικά κόμματα. Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού τετραπλασιάστηκαν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της μεγαβατώρας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από 55,4 ευρώ που ήταν τον Γενάρη του 2021, έφτασε τον Δεκέμβρη στα 244,8 ευρώ.

«Πρώτη προτεραιότητα» η «δημοσιονομική προσαρμογή»

Απέναντι σε αυτό το «τσουνάμι» αυξήσεων, η κυβέρνηση έσπευσε μέσα στη βδομάδα να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει κανένα σκοπό να ακουμπήσει τους συντελεστές ΦΠΑ, για να μη θιχτούν τα «δημοσιονομικά περιθώρια» που έχει για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με τον πρωθυπουργό να λέει στη συνέντευξή του την Πέμπτη ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής», τονίζοντας μάλιστα πως «έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα».

Υπερασπίστηκε δε τη στροφή στη λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια», που φέρνει τιμολόγια - φωτιά για τα λαϊκά νοικοκυριά, για τα κέρδη των ομίλων του κλάδου.

Την ίδια ώρα που με την πολιτική της για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ενισχύει όλες τις αιτίες που φουντώνουν την ακρίβεια για τον λαό, η κυβέρνηση σπάει τα κοντέρ της κοροϊδίας παρουσιάζοντας ως «μέτρα που στηρίζουν το λαϊκό εισόδημα»:

-- Τη «μείωση της φορολογίας», όταν με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή συνεχίζει κατά 95% να φορτώνει τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα, απαλλάσσοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις και προβλέποντας νέα αύξηση των κατεξοχήν αντιλαϊκών έμμεσων φόρων κατά 2 δισ. ευρώ, συνολικά πάνω από 3,5 δισ.!

-- Τη «μείωση των εισφορών» των εργαζομένων, που απαλλάσσουν τη μεγαλοεργοδοσία από το «κόστος» και ανοίγουν νέες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

-- Τα μέτρα - κοροϊδία για την Ενέργεια, που καλύπτουν ένα όλο και μικρότερο μέρος των αυξήσεων για τα λαϊκά στρώματα και έρχονται να επιδοτήσουν τις «ενεργοβόρες βιομηχανίες», στέλνοντας τον λογαριασμό επίσης στον λαό.

-- Και, βέβαια, τη δημιουργία κάλπικων προσδοκιών για «σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού» στη βάση του κατάπτυστου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που τον κρατάει καθηλωμένο (βλέπε και το σχετικό θέμα).

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να προσφέρει «χείρα βοηθείας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη «διαχειριστική ανεπάρκειά της» «υπονομεύει την κοινωνική συνοχή», τη στοίχιση του λαού δηλαδή στην κοινή στρατηγική τους που τον εξαθλιώνει και προτείνοντας μέτρα όπως η «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα». Δηλαδή «τόσο όσο» επιτρέπουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και τα κέρδη των ομίλων.

Τώρα μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για δήθεν λύσεις εντός «των επιτρεπτών ορίων της ΕΕ», το ΚΚΕ καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για:

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

-- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

-- Διαγραφή χρεών και μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους, επαναφορά του αφορολόγητου.

-- Προστασία του αγροτικού εισοδήματος, με πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής και ελάχιστες εγγυημένες τιμές.