ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ «EDILMAC» - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Συνδικάτου

Η δράση του απέναντι στις μεγάλες ελλείψεις ήταν η αιτία της απόλυσης του προέδρου του

Παρασκευή 21 Γενάρη 2022

Η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των μεταλλωρύχων στο μεταλλείο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής επιβεβαιώνεται μέσα από την έκθεση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) σχετικά με τις αναφορές - καταγγελίες που έχει πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταλλείων - Λατομείων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) από τον Γενάρη του 2021.

Με αλλεπάλληλες καταγγελίες εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από την ίδρυσή του, το ΣΕΜΛΑ αναδεικνύει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση την κατάσταση που έχει επιβάλει η εργολάβος εταιρεία «Edilmac», η οποία έχει αναλάβει την «ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου Ολυμπιάδας» για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός».

Το περιεχόμενο της έκθεσης της ΕΜΒΕ επιβεβαιώνει επίσης ότι αυτή η στάση του ΣΕΜΛΑ ήταν που ενόχλησε τις εταιρείες των μεταλλείων και προχώρησαν στην απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάδειξη και προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων υγείας και ασφάλειας, τόσο μέσα από τη θέση του ως τεχνικού Ασφαλείας όσο και με τη συνδικαλιστική του δράση.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της ΕΜΒΕ μετέβη στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας στις 27/9/2021.

Σύμφωνα με την έκθεσή της, ακόμα και από τις ημερήσιες αναφορές επιθεώρησης που τηρούνται στο έργο από τους υπεύθυνους επιστασίας της «Ελληνικός Χρυσός» διαπιστώνεται ότι είχαν προκύψει μια σειρά αστοχίες (ανεπαρκές πάχος εκτοξευόμενου σκυροδέματος στην οροφή και στα τοιχώματα στοάς, τοποθέτηση αγκυρίων υποστήριξης σε απόσταση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, ανεπαρκής άντληση νερών κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τον αερισμό στους χώρους εργασίας, από αντίστοιχες καταγραφές προκύπτουν περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι «ο ανεμιστήρας βρισκόταν σε απόσταση από το μέτωπο εργασίας της στοάς και υπήρχαν σχισμένοι αγωγοί αερισμού σε σημεία της διαδρομής».

Βεβαιώνει ότι υπήρχαν λεπτομερείς γραπτές υποδείξεις του τεχνικού Ασφαλείας, δηλαδή του απολυμένου προέδρου του ΣΕΜΛΑ, οι οποίες αφορούσαν φθαρμένα ελαστικά και φθορές μηχανημάτων, σχετικά με την υποστήριξη των στοών, τη στράγγιση των νερών, σχισμένους αγωγούς αερισμού, αγωγούς αερισμού σε μεγάλη απόσταση από τα μέτωπα εργασίας, μη ύπαρξη χώρου ανάπαυσης των εργαζομένων κ.λπ. Υποδείξεις για τις οποίες η «Edilmac» δεν προσκόμισε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.

Υπήρχαν μάλιστα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας.

Στον χώρο των αποδυτηρίων δεν υπήρχαν αρκετά ατομικά ερμάρια ώστε ο κάθε εργαζόμενος να έχει τη δυνατότητα να κλειδώνει τα ενδύματά του κατά τη διάρκεια της εργασίας του, υπήρχαν μόνο τρία διαθέσιμα λουτρά (δεν τηρείται η αναλογία ενός λουτρού ανά πέντε εργαζόμενους), καθώς και προβλήματα εξαιτίας μη συντήρησης - καθαρισμού του αποχετευτικού δικτύου.

Η έκθεση μεταξύ άλλων προτείνει να δοθούν εντολές τήρησης μέτρων στις εργασίες που εκτελούνται από την «Edilmac» σχετικά με την υποστήριξη στοών, τη συντήρηση και επισκευή αγωγών κυκλοφορίας αέρα και την επέκταση του δικτύου αερισμού παράλληλα με την προχώρηση στοών. Επίσης, «χειρισμού των μηχανημάτων και μη παρουσίας άλλων εργαζομένων εντός της καμπίνας χειρισμού, εκτός του αδειούχου χειριστή και του βοηθού του, συνθηκών και διαθέσιμων μέσων στον χώρο των αποδυτηρίων των εργαζομένων».

Γι' αυτό στοχοποιήθηκε το Συνδικάτο και απολύθηκε ο πρόεδρός του

Το ΣΕΜΛΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την παραπάνω έκθεση σχολιάζει ότι επιβεβαιώνεται πως η στάση του Συνδικάτου ήταν που ενόχλησε τις εταιρείες των μεταλλείων και προχώρησαν στην απόλυση του προέδρου του, και καλεί και τα υπόλοιπα σωματεία των μεταλλείων Κασσάνδρας να δυναμώσουν και να ενώσουν τη φωνή τους μαζί του, στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων ήταν πολύ χειρότερες στην εποχή προ ίδρυσης και δράσης του Συνδικάτου μας» τον Αύγουστο του 2020, καθώς «κανείς δεν στήριζε και δεν διεκδικούσε για να επιλυθούν αυτά τα σοβαρά θέματα ασφαλείας από τις εταιρείες των μεταλλείων, τα οποία αντιμετωπίζαμε καθημερινά οι εργαζόμενοι. Κατάσταση η οποία έχουμε καταφέρει να βελτιωθεί, σε έναν μικρό βαθμό όμως, κάτω από τις συνεχείς πιέσεις και δράσεις του Συνδικάτου».

Αυτή η δράση στοχοποιήθηκε από την εργοδοσία, σημειώνει, «όμως δεν δεχτήκαμε να σκύψουμε το κεφάλι και να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα να δουλεύουμε σε επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλειά μας, και συνεχίσαμε με κάθε κόστος να διεκδικούμε τα παραπάνω, για το καλό όλων των μεταλλωρύχων».

Συνεχίζοντας το ΣΕΜΛΑ αναδεικνύει ότι «για να έχει αξία η έκθεση αυτή της ΕΜΒΕ, πρέπει οι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας να εντατικοποιηθούν, να είναι τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι. Διότι με το να πραγματοποιείται ένας κρατικός έλεγχος (και αν) τον χρόνο, χωρίς καν οι επιθεωρητές να έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο εξειδικευμένο εξοπλισμό για τα υπόγεια (όργανα μετρήσεων, όχημα), αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επιτήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας από τους κρατικούς φορείς, άρα και 100% διαφύλαξη της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Απαιτεί τέλος να δημιουργηθεί παράρτημα της ΕΜΒΕ στη Χαλκιδική, πλήρως στελεχωμένο, με εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό, για να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί τακτικοί έλεγχοι στα μεταλλεία και να διασφαλίζεται η προστασία της ζωής και υγείας των μεταλλωρύχων.