Απαιτούν την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας
Παρασκευή 21 Γενάρη 2022

ΑΙΓΙΟ
Την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μετά τις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης με τη μη ανανέωση των συμβάσεων σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, την επιστροφή και επέκταση των εργολαβιών, την απειλή απόλυσης των εργαζομένων σε αναστολή και τη μείωση της καραντίνας των υγειονομικών σε 5 μέρες, ανέδειξαν οι υγειονομικοί μέσα από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί με συνεχείς μετακινήσεις του ήδη εξαθλιωμένου προσωπικού, με δεκάδες εισαγωγές COVID σε κάθε γενική εφημερία, με τις κλινικές COVID μονίμως γεμάτες και με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Με συγχωνεύσεις κλινικών, αναστολή των χειρουργείων ακόμα και για τα επείγοντα περιστατικά, υποβάθμιση των υπηρεσιών στον ευαίσθητο παιδιατρικό πληθυσμό (συρρίκνωση παιδιατρικών και παιδοχειρουργικών κλινικών και αδυναμία πραγματοποίησης χειρουργείων).

Κατήγγειλαν επίσης ότι η επέκταση της χρησιμοποίησης εργαζομένων μέσω εργολάβων (στο διοικητικό προσωπικό και τους τραυματιοφορείς) και των ΣΔΙΤ (στα χειρουργεία κ.λπ.) και οι απολύσεις συμβασιούχων μέσω μη ανανέωσης συμβάσεων (π.χ. συμβασιούχοι σε αναστολή, συμβασιούχοι ΕΟΔΥ κ.λπ.) δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, αναφέρθηκε στη μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τον αγώνα των υγειονομικών για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα μείωσης της διασποράς. Τέλος προανήγγειλε συμμετοχή της ΕΝΙΘ και στη μέρα πανελλαδικής δράσης, την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος, ο οποίος ανέφερε ότι περίπου 20.000 χειρουργικές επεμβάσεις από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο για πρώτη φορά υπάρχει λίστα αναμονής για χειρουργείο.

Αίγιο: Τη στελέχωση του Νοσοκομείου απαιτούν συνδικάτα και φορείς της περιοχής

Απαιτώντας να σταματήσει η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου και άμεσα να προχωρήσουν μια σειρά μέτρα με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών), μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και στελέχωσή του με τον αναγκαίο εξοπλισμό, συνδικάτα εργαζομένων και φορείς της Αιγιαλείας προχώρησαν προχτές σε μαζική, δυναμική κινητοποίηση στο χώρο και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση.

Πρόκειται για δράση που οργάνωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων από κοινού με τους Συλλόγους Αγροτών «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Συνταξιούχων, Φαρμακευτικό Αιγιαλείας, τη Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας και τους συλλόγους εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Ρίο και στο εργοστάσιο «Καλλιμάνης».

Στο κάλεσμά τους στην κινητοποίηση ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου, ο Ιατρικός και ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής, ενώ η συγκέντρωση έκλεισε με κοινό ψήφισμα των παραπάνω φορέων, με το οποίο μεταξύ άλλων απαιτούν «να ανακληθούν οι απαράδεκτες αυταρχικές αποφάσεις για διενέργεια ΕΔΕ και να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης και φίμωσης των συναδέλφων συνδικαλιστών», ενέργειες στις οποίες είχε προχωρήσει η Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παράλληλα, καυτηριάζουν τις λύσεις των «μπαλωμάτων» που προωθούν κυβέρνηση, υπουργείο και 6η ΥΠΕ, με τις μετακινήσεις προσωπικού από χώρο σε χώρο, όπως πρόσφατα η απόφαση για τη μετακίνηση 30 γενικών ιατρών από τα Κέντρα Υγείας Ερυμάνθειας, Χαλανδρίτσας και Ακράτας, για την κάλυψη των εφημεριών στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Πρόκειται για μέτρο που ήδη υλοποιείται, αφού πρόσφατα γιατρός του ΚΥ Ευρυμάθειας εκτελούσε εφημερία στο Αίγιο.

Σύσκεψη την Τρίτη στο Ηράκλειο

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη 25 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Ηρακλείου, στην παλιά λαχαναγορά, όλα τα εργατικά σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την οργάνωση του αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.