Παρέλυσαν για άλλη μια φορά οι αστικές συγκοινωνίες

Αντί να είναι πρώτο μέλημα η απρόσκοπτη λειτουργία τους, οχήματα και συρμοί είτε αποσύρθηκαν, είτε περιορίστηκαν, επιτείνοντας την ταλαιπωρία

Τρίτη 25 Γενάρη 2022

RIZOSPASTIS

Χιονόπτωση μισής μόλις μέρας έφτασε για να παραλύσουν σχεδόν στο σύνολό τους οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας ότι η λογική «κόστους - οφέλους» εκτοπίζει και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως τη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ετσι, για άλλη μια φορά δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μείνουν ανοιχτά το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης. Και χτες ήταν μόνο η πρώτη μέρα της κακοκαιρίας...

Η λειτουργία των ΜΜΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων εργαζομένων, που προσπαθούσαν να μετακινηθούν το πρωί με τα οχήματά τους για να πάνε στη δουλειά. Το μεσημέρι, όμως, επιστρέφοντας μαζικά για να μην εγκλωβιστούν στους χώρους εργασίας, πέρασαν τελικά τη μέρα τους εγκλωβισμένοι στους δρόμους.

Πριν ακόμα από τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ) ανακοίνωσε το αναμενόμενο: «Λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν αποσυρθεί στα αμαξοστάσια»!

Πιο πριν, νωρίς το πρωί, η ΣΤΑΣΥ (μέσα σταθερής τροχιάς) είχε ανακοινώσει τη διακοπή των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο και ότι το Τραμ τερμάτιζε προσωρινά στη στάση «Λ. Βουλιαγμένης». Λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι έκλεισε η γραμμή του Ηλεκτρικού μεταξύ των σταθμών «Ειρήνη» - «Κηφισιά» λόγω εκχιονιστικών εργασιών, όπως ισχυρίστηκε.


RIZOSPASTIS

Η αλήθεια είναι όμως ότι, όπως και πέρυσι, που ο Ηλεκτρικός έκλεισε στο σύνολό του, δεν πάρθηκαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, παρόλο που υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας χιονόπτωσης, όπως μέτρα που αποτρέπουν το πάγωμα της ηλεκτροφόρου και των κλειδιών, ώστε να μπορούν οι συρμοί να ρευματοδοτούνται και να αλλάζουν τροχιά.

Επίσης χτες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την αναστολή των απογευματινών τοπικών δρομολογίων του Προαστιακού, στο τμήμα Κορωπί - Κάντζα. Ετσι, πολλοί εργαζόμενοι που επέστρεφαν από Κορωπί στην Αθήνα αναγκάζονται να περπατήσουν από τον σταθμό «Νερατζιώτισσα» στο σταθμό «Ειρήνη» μέσα στον χιονιά.

Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος επαναλήφθηκε η ίδια κωμωδία. Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει μόνο δύο μηχανήματα εκχιονισμού - αλατοδιανομής και προσπαθεί «να βγάλει δουλειά», αναθέτοντας έργο σε εργολάβους και βγάζοντας φωτογραφίες τα μηχανήματά τους για να δείξει ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα! Ακόμα αξίζει να θυμηθούμε ότι πέρυσι η ποσότητα αλατιού που διέθετε η Περιφέρεια Αττικής είχε τελειώσει από την πρώτη μέρα.

Παρέμβαση της ΤΟ Μεταφορών του ΚΚΕ

«Να ανοίξουν τώρα όλοι οι δρόμοι, να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα η λειτουργία των ΜΜΜ στην Αττική», απαιτεί η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Μια ώρα χιονόπτωσης ήταν αρκετή για να παραλύσει για άλλη μια φορά το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική.

Οι δήμοι και η Περιφέρεια αδυνατούν να κρατήσουν βασικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου ανοιχτές, και ενώ ο χιονιάς είχε προβλεφθεί (...) Διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο από τις 08.40 (σ.σ. χτες), λίγα λεπτά μετά την έναρξη του χιονιού, έχει δοθεί εντολή στους οδηγούς των λεωφορείων της ΟΣΥ από τα αμαξοστάσια Ανθούσας και Ανω Λιοσίων να αποσύρουν τα οχήματα, διότι σε λίγο δεν θα υπάρχει πρόσβαση!

Αποσύροντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η κυβέρνηση αφήνει στην ατομική ευθύνη και το ζήτημα της μετακίνησης. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιβατικό κοινό αναγκάζονται μες στον χιονιά, εν μέσω πανδημίας, να βρουν τρόπο να επιστρέψουν σπίτια τους ή να μετακινηθούν προς τις δουλειές τους.

Φτάνει πια! Εδώ και τώρα να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι που περνάνε τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, να εξασφαλιστεί η λειτουργία του ΗΣΑΠ, του Μετρό και του Τραμ σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιβατών».