ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Θετική ατζέντα» και ανταγωνισμοί του κεφαλαίου στις πλάτες των λαών
Τρίτη 25 Γενάρη 2022

Eurokinissi

Από τη χτεσινή Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας - Τουρκίας
Συνεδρίασε χτες στην Αθήνα η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας - Τουρκίας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννη, και τον υφυπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Mustafa Tuzcu.

Ολα αυτά την ίδια ώρα που ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επανέφερε με δηλώσεις του τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών (βλέπε παρακάτω) και στο Αιγαίο σημειώνονταν απανωτές υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά (Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη, Παναγιά), παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Απτή απόδειξη ότι ανταγωνισμός και συνεργασία ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις πάνε μαζί, με την λεγόμενη «θετική ατζέντα» να έχει στόχο να «ξεκλειδώσει» και το μεγαλύτερο παζάρι, για τις θαλάσσιες ζώνες και ευρωατλαντικής κοπής «διευθετήσεις».

Πρόκειται, άλλωστε, για την 5η Σύνοδο της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε το 2000, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και επανενεργοποιείται 11 χρόνια μετά από την τελευταία συνεδρίασή της, τον Οκτώβρη του 2010, δείγμα κι αυτό ότι στο παρασκήνιο «τρέχουν» εξελίξεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εκδόθηκε «κοινό ανακοινωθέν», σύμφωνα με το οποίο οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με «επιτυχία», οι δε επικεφαλής των αντιπροσωπειών εξέφρασαν «ικανοποίηση» για την επανενεργοποίηση της Επιτροπής, μετά από 11 χρόνια. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το διμερές εμπόριο και «προοπτικές διαφοροποίησης των εμπορικών συναλλαγών και ενίσχυσής τους με ισορροπημένο τρόπο». «Πρωτοβουλίες για επενδύσεις και ενθάρρυνση επιχειρήσεων να αναπτύξουν κοινά εγχειρήματα σε Ελλάδα και Τουρκία». «Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας». «Η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, αεροπορικών)». «Η ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών συναλλαγών σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα». «Η επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας στην Ερευνα και Τεχνολογία».

Ειδικά όσον αφορά τον Τουρισμό, και οι δύο πλευρές φέρονται να εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στη διμερή συνεργασία στον τομέα κατά τη διάρκεια της 4ης Συνόδου της Κοινής Επιτροπής Τουρισμού Ελλάδας - Τουρκίας που συνεδρίασε στις 18/11/21 και του 9ου Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό, που έλαβε χώρα στις 17/11/21 στη Σμύρνη και «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών».

Τέλος, οι δύο πλευρές «εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη προόδου στα θέματα που περιλαμβάνονται στη Θετική Ατζέντα, με έμφαση στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών».

Θυμίζουμε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές, αλλά και τα ΜΟΕ που συζητιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο, και σε πλαίσιο ΝΑΤΟ - συνομιλίες που αναμένεται να επαναληφθούν το επόμενο διάστημα - «τρέχουν» σε επίπεδο υφυπουργών, εδώ και μήνες, επαφές επί 25 θεματικών της «θετικής ατζέντας».

«Η ισχύς της Τουρκίας, η προστιθέμενη αξία του ΝΑΤΟ»

Την ίδια ώρα, με φόντο την επανέναρξη και των οικονομικών παζαριών για διμερείς μπίζνες, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «δική μας ελπίδα είναι να επικρατήσει η κοινή λογική» και έσπευσε να προσθέσει ότι «εμείς δεν έχουμε επεκτατικές τάσεις», κατηγορώντας ότι είναι η Ελλάδα που έχει τέτοιες και ότι «συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», είπε ότι «οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια άκρως καταστροφική και προκλητική προσέγγιση ως προς τη σχέση των δύο συμμάχων» και ότι «τα όπλα που αγόρασαν είναι υπερβολικά για την κανονική άμυνα, για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία είναι πολύ λίγα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας ρωτήσουμε ποιος είναι επεκτατικός; Ενήργησαν ενάντια σε όλες τις συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Λοζάνη, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα λένε "12 μίλια"; Είναι αποδεκτό αυτό;». Ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το «casus belli» που διατηρεί σε ισχύ η Τουρκία, για να καταλήξει τελικά ότι «δεν θέλουμε ένταση. Ας επωφεληθούμε όλοι από τον πλούτο των θαλασσών, λέμε, να είμαστε κι εμείς ευτυχισμένοι. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση» και ότι «επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας για την τέταρτη συνάντηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Αγκυρα».

Ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, ο υπουργός τόνισε ότι οι Αμερικανοί «πρέπει να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για το καλό της φιλίας και της συμμαχίας (σ.σ. μας)». Χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ΗΠΑ την YPG (σ.σ. αυτονομιστική οργάνωση Κούρδων Συρίας)» και υποστήριξε ότι «τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου», θίγοντας και τη διμερή συνεργασία στη στρατιωτική βιομηχανία.

Επέμεινε ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για αγορά και ανακαίνιση μαχητικών αεροσκαφών από αμερικανικές βιομηχανίες («Lockheed Martin»), επιχειρηματολογώντας ότι «αυτό θα συμβάλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία είναι ισχυρή, το ΝΑΤΟ θα είναι κι αυτό ισχυρό, επίσης. Η ισχύς της Τουρκίας αποτελεί την προστιθέμενη αξία του ΝΑΤΟ. Ρωτάμε τους συμμάχους μας: τι θα γίνει αν εμποδίσετε την δύναμη της Τουρκίας μέσω άμεσων ή έμμεσων αποκλεισμών;...».

Ολα αυτά ενώ στα τέλη της περασμένης βδομάδας οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ισραήλ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Γιαϊρ Λαπίντ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μετά από πολλά χρόνια, με φόντο και τα σενάρια περί επικείμενης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου στην Αγκυρα.

Στη Λευκωσία, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είχε - όπως δήλωσε - «μια παραγωγική συνάντηση» με τον Ισραηλινό πρέσβη, Ορέν Ανολίκ, για περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένου του σχήματος συνεργασίας «3+1» με τις ΗΠΑ, τις ενεργειακές πρωτοβουλίες και τους πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας. Σημειωτέον ότι την 1η Φλεβάρη ο Κασουλίδης θα βρεθεί στις ΗΠΑ, για επαφές που θα εστιάσουν και στην Ενέργεια.

Στο μεταξύ, με 42% αποχή έγιναν οι «βουλευτικές εκλογές» στην τουρκοκυπριακή πλευρά προχτές. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε πάλι το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με 39,54%, που ξεκινά επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς δεν έλαβε απόλυτη πλειοψηφία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβάθμιση των σχέσεων με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια (2024-02-22 00:00:00.0)
Ενίσχυση διμερών σχέσεων ειδικά σε Αμυνα και Ενέργεια (2023-12-20 00:00:00.0)
Μετεκλογική ετοιμότητα όλων των «παικτών» για κλιμάκωση των παζαριών (2023-05-31 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι (2017-11-14 00:00:00.0)
Δυναμώνουν την οικονομική συνεργασία (2017-09-02 00:00:00.0)
Διαρκές ευρω-τουρκικό παζάρι (2017-07-27 00:00:00.0)