Συλλήψεις και αναγνωρίσεις για τις φασιστικές επιθέσεις

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Ευόσμου

Τρίτη 25 Γενάρη 2022

Συλλήψεις και αναγνωρίσεις ατόμων που συμμετείχαν στις φασιστικές επιθέσεις σε βάρος μαθητών και γονιών έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και στις καταλήψεις - αποκλεισμούς του ΕΠΑΛ που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την εγκληματική δράση αυτών των ομάδων, από τον «Ριζοσπάστη» και το «902.gr».

Την Παρασκευή συνελήφθη ένας 22χρονος ημεδαπός, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχε στην κατάληψη του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκαν πανό τα οποία είχαν αναρτηθεί στον περίβολο του σχολικού συγκροτήματος και πλήθος έντυπου υλικού φασιστικού περιεχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μέλος της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα επίσης αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δράστες της επίθεσης που έγινε την περασμένη Τρίτη έξω από τα ΕΠΑΛ ο Πάνος Παντελής, μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση και εκτέλεση της επίθεσης έπαιξε και ο Αλγκερς Σουλμάνι.

Οπως έχουν αναδείξει με συνεχή δημοσιεύματα ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr», τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία όλο και πιο ανοιχτή, εγκληματική δραστηριότητα φασιστικών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Πριν λίγους μήνες ήταν το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ τώρα αυτές οι ίδιες (;) ομάδες εμφανίζονται πιο συγκροτημένα στο ΕΠΑΛ του Ευόσμου.

Ο Παναγιώτης Παντελής
Η φασιστική δράση δεν γίνεται ούτε στα κλεφτά, ούτε κάτω από τη μύτη των αρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φασιστική ομάδα Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ). Η συγκεκριμένη ομάδα έχει σχέσεις με την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, όπως και με το φασιστικό μόρφωμα του κατάδικου Κασιδιάρη.

Η «δραστηριότητά» της φιλοξενείται μάλιστα στους λογαριασμούς της στα social media, όπως στο Τwitter, όπου διαφημίζει:

1. Την οργανωμένη παρουσία της μέσα στο ΕΠΑΛ του Ευόσμου.

2. Βίντεο με την επίθεση ενάντια σε μαθητές που καλούσαν σε Γενική Συνέλευση του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου για συμμετοχή στις μαθητικές κινητοποιήσεις και την παρουσιάζουν ως «επίθεση σε αριστερούς από μέλη της ΕΝΕΘ και από μαθητές στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 18.01.2022».

3. Την πραγματοποίηση κατάληψης στο ΕΠΑΛ Ευόσμου με εμετικά, φασιστικά συνθήματα και σύμβολα. Φυσικά, για την κατάληψη ούτε καμία απόφαση μαθητών έχει παρθεί (πέρα από τα 24 άτομα, μαζί με τους εξωσχολικούς, της φωτογραφίας), ούτε επίσης έχουν κινηθεί δημοτικές αρχές ή η Εισαγγελία και οι αστυνομικές δυνάμεις... Περίεργη καθυστέρηση...

4. Η ίδια ομάδα έχει αναρτήσει φωτογραφίες με μέλη της να χαιρετάνε ναζιστικά.

Ανοχή κρατικών μηχανισμών και κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή, η ανοχή της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών βγάζει μάτι. Γιατί ενώ υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες από μαθητές, γονείς, καθηγητές των σχολείων, φορείς της περιοχής που καταγγέλλουν τη δράση φασιστικών ομάδων, μέσα στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγήν ιχθύος...

Και αυτό ενώ με ανακοίνωσή της η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει σωρεία εκφοβισμών και απειλών, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «πρακτική που έχει επαναληφθεί το προηγούμενο διάστημα στο σχολείο από άτομα κυρίως που δεν είναι μαθητές ή που κρύβονται πίσω από τις μάσκες για να μην αναγνωριστούν»...

Ο Αλγκερς Σουλμάνι
Την ανακοίνωση - ψήφισμα της Ε' ΕΛΜΕ προσυπογράφουν και η Α' και η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων, με συμμετοχή και εξωσχολικών, στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ του Ευόσμου.

Αναδεικνύουν ότι «οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία» και καλούν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τους γονείς, όλη την κοινωνία να επιδείξουν μηδενική ανοχή απέναντι στη ρητορική του μίσους, της βίας του φασισμού και των εκπροσώπων του. Τέλος αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες του υπουργείου Παιδείας αλλά και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αλήθεια, η δράση των φασιστικών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν είναι σε γνώση της Εισαγγελίας; Εχει περάσει κάτω από τη μύτη της Αστυνομικής Διεύθυνσης της περιοχής; Εχει πάρει - και αν ναι, τι είδους - μέτρα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; Οι διευθύνσεις των σχολείων;

Αυτά θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε και τις επόμενες μέρες με περισσότερες πληροφορίες.