ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Καμία υπηρεσία δομών φιλοξενίας προσφύγων σε εργολάβους και ΜΚΟ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2022

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ιωαννίνων και τον ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν, το πρωί της Τετάρτης, απολυμένοι συμβασιούχοι της δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Οι 53 εργαζόμενοι, που απασχολούνται από το 2019, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που υλοποίησε ο δήμος Ιωαννιτών, ανέλαβαν υπηρεσία τελευταία φορά τον Νοέμβρη του 2021 για ακόμη δύο μήνες και απολύθηκαν μετά την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την εκχώρηση των υπηρεσιών στις οποίες εργάζονταν σε εργολάβους και ΜΚΟ με στόχο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δομών φιλοξενίας προσφύγων.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, εργαζόμενη κατήγγειλε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για την επαναπρόσληψή τους με διαγωνισμό μέσω μοριοδότησης, τελικά επιλέχθηκε υπεργολάβος που προσλαμβάνει προσωπικό καθ' υπόδειξη της διεύθυνσης της δομής και πολιτικών προσώπων. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι παραμένουν απλήρωτοι και τον τελευταίο μήνα εργασίας τους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, σε δήλωσή του τόνισε ότι ο δήμαρχος, η Περιφέρεια Ηπείρου και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι πετάνε στον δρόμο δεκάδες εργαζόμενους μέσα στο καταχείμωνο και με την ακρίβεια να καλπάζει, ενώ την ίδια ώρα μοιράζουν εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η «ευέλικτη» και «ελαστική» εργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ ώστε οι εργαζόμενοι να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή για τη στήριξη της κερδοφορίας των εργοδοτών. Γι' αυτό χτυπιέται το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, συντηρούνται στρατιές συμβασιούχων με συμβάσεις ομηρίας, αξιοποιώντας το καθεστώς ανακύκλωσης της ανεργίας.

Απαιτεί, τέλος, να μην εκχωρηθούν οι υπηρεσίες διαχείρισης των δομών σε εργολάβους και ΜΚΟ και το υπουργείο να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις αυτού του προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών στις δομές φιλοξενίας.