ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απροσπέλαστοι δρόμοι και κίνδυνος ατυχημάτων πέντε μέρες μετά τον χιονιά

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον Βύρωνα και μίλησε με κατοίκους που παλεύουν μόνοι τους να καθαρίσουν σπίτια και πεζοδρόμια από τον πάγο

Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022

RIZOSPASTIS

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, όλη την περασμένη βδομάδα, με την κακοκαιρία «Ελπίδα» και τον χιονιά που έφερε, οι επιπτώσεις του οποίου διογκώθηκαν για άλλη μια φορά, στο έδαφος της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να προστατέψει τον λαό, σε όλη του την έκταση: Από την κυβέρνηση, τα υπουργεία και την Πολιτική Προστασία, μέχρι την Περιφέρεια και τους δήμους της Αττικής, που επωμίζονται επίσης την ευθύνη για το αίσχος των προηγούμενων ημερών.

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν εφιαλτικές ώρες εγκλωβισμένοι στις ακριβοπληρωμένες Αττική Οδό, Νέα Οδό και σε πολλούς άλλους κεντρικούς δρόμους (Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη, Μαραθώνος, Λαυρίου κ.ά.). Πάνω από 200.000 νοικοκυριά στην Αττική ξεπάγιασαν για μέρες χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό. Εκατοντάδες χιλιάδες δεινοπάθησαν να πάνε και να φύγουν τη Δευτέρα από τη δουλειά τους, επειδή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν και η δυσλειτουργία τους συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες.

Εκατομμύρια οικογένειες ταλαιπωρήθηκαν με τα κλειστά σχολεία και την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης. Εργαζόμενοι εκτέθηκαν χωρίς καμιά ουσιαστική προστασία από το κράτος σε απαράδεκτους εργοδοτικούς εκβιασμούς να πάνε για δουλειά μέσα στο χιόνι, παρά την κήρυξη αργίας την Τρίτη και την Τετάρτη και παρά την απαγόρευση των παραδόσεων δεμάτων και φαγητού από delivery και courier την Πέμπτη.

RIZOSPASTIS

27/1, τέσσερις μέρες μετά τη χιονόπτωση, στον Βύρωνα οι περισσότεροι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πέντε μέρες μετά τον χιονιά τα προβλήματα παραμένουν, κυρίως σε εκείνες τις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κακοκαιρία και «έλαμψε» η γύμνια του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά τα μέσα. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό των σκεπασμένων με πάγο δρόμων, ένας 77χρονος έχασε τη ζωή του την περασμένη Τετάρτη, προσπαθώντας να φτάσει στο φαρμακείο της γειτονιάς, όταν γλίστρησε στο πεζοδρόμιο.

Οδοιπορικό στον Βύρωνα

Ολόκληρες γειτονιές στους περισσότερους δήμους της Αττικής παρέμεναν απροσπέλαστες, αφού οι δρόμοι δεν είχαν καθαριστεί και ο πάγος έκανε επικίνδυνες τις μετακινήσεις ακόμη και με τα πόδια. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στον δήμο Βύρωνα, όπου ο «Ριζοσπάστης» πραγματοποίησε οδοιπορικό σε συνοικίες του την Πέμπτη το μεσημέρι.

Δυο τετράγωνα από τη Φορμίωνος η οδός Ανάληψης είναι ακαθάριστη και παγωμένη. Την ώρα που τη διασχίζουμε οδηγός ΙΧ κινείται προς τα πίσω γιατί είναι αδύνατον να την ανέβει. «Μας φορτώνουν τόσα δημοτικά τέλη, ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες τους, αφού πρώτα τις αποδυναμώνουν και τις υποβαθμίζουν για να λένε στον κόσμο ότι πρέπει να μπουν οι επιχειρηματίες στη διαχείριση και μετά μας λένε ότι δεν υπάρχουν προσωπικό και μηχανήματα. Ανοιξαν την Φορμίωνος αλλά δεν μας λένε πώς θα πας σπίτι σου μετά», θα πει οργισμένος ο οδηγός του αυτοκινήτου που μένει στην περιοχή.

RIZOSPASTIS

Οι κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν τον πάγο
«Ο δήμος εξαφανίστηκε», προσθέτει ο γείτονάς του, που με την σύζυγό του σπάνε τον πάγο στον ακαθάριστο δρόμο για να μπορέσει να πάρει το αυτοκίνητό του να πάει στη δουλειά του.

Στη συνέχεια της οδού Ανάληψης είναι η οδός Γεννηματά που καταλήγει στη Φορμίωνος. Πρόκειται για έναν άλλο δρόμο - «παγοδρόμιο» που για να τον διασχίσεις απαιτείται κατάλληλη επιδεξιότητα, ενώ υπάρχει κίνδυνος εξάρθρωσης ή κατάγματος παρά τις προσεκτικές κινήσεις. Ο Γιάννης κρατά το δίκυκλό του και περπατά με προσοχή στον δρόμο. «Πάω στη δουλειά μου», λέει θυμωμένος. «Μένω δυο στενά πιο κάτω αλλά για να βγω στη Φορμίωνος οδηγώντας τη μηχανή είναι αδύνατον. Ας μας πει ο δήμος και ο κάθε δήμος τι θα πω στον εργοδότη μου που θα μου ζητήσει και τα ρέστα. Να του ζητήσω... συγγνώμη, όπως ζήτησαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Γ. Πατούλης; Καταλαβαίνουν αυτοί από τέτοια;».

Συνεχίζοντας περνάμε στην οδό Τράλλεων. Ιδια κατάσταση επικρατεί και εκεί και στους γύρω δρόμους. Λίγα μέτρα πιο πάνω συναντάμε τον Θοδωρή και τον Κώστα που καθαρίζουν τον πεζόδρομο από τον πάγο και το χιόνι. Στην ερώτηση αν είναι δημοτικοί υπάλληλοι γελούν. «Κάνουμε τη δουλειά του δήμου», θα μας πουν. «Ευτυχώς που δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί κάποιος γέρος στο νοσοκομείο», προσθέτουν. «Κάπου διάβασα πως η "Αττική Οδός" ζήτησε 30 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη καραντίνα», σχολιάζει ο Κώστας, αγανακτισμένος για όσα είδε και άκουσε με τους εγκλωβισμένους των προηγούμενων ημερών. «Τι άλλο θέλουν πια!», αναρωτιέται.

«Είναι ...ακραίο να εμφανιστεί μια αλατιέρα, ένα εκχιονιστικό;»

RIZOSPASTIS

Την ώρα του οδοιπορικού άνθρωπος με πρόβλημα υγείας μεταφέρεται με τζιπ γιατί ασθενοφόρο είναι αδύνατο να προσεγγίσει το ...παγοδρόμιο
Προχωράμε προσεκτικά στην οδό Γ. Παπανδρέου, έναν από τους κεντρικούς δρόμους του δήμου. Στη διασταύρωση με την οδό Αργυρουπόλεως συναντάμε την κυρία Ελένη. «Τέσσερις μέρες ήμουνα κλεισμένη σπίτι μου. Σήμερα βγήκα για να ψωνίσω. Κοιτάτε χάλι. Είμαι μεγάλη γυναίκα και προσέχω μην πέσω και χτυπήσω γιατί ο δρόμος είναι επικίνδυνος. Πώς θα μετακινηθούν οι άνθρωποι για να πάνε στις δουλειές τους;». «Ζητάνε την ψήφο σου και μετά σε ξεχνούν», προσθέτει.

Στην οδό Καραολή και Δημητρίου, κοντά στη διασταύρωση με τη λεωφ. Καρέα έχει δοθεί μια λωρίδα κυκλοφορίας αφού έχει γίνει μερικός αποχιονισμός. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στη λεωφόρο στο ρεύμα ανόδου. Στη διασταύρωση του δρόμου με την παγωμένη «πίστα» της οδού Βαρνάβα εργαζόμενοι παρακείμενου σούπερ μάρκετ με φτυάρι και κασμά «συμβάλλουν» και αυτοί στον αποχιονισμό.

Λίγο πιο ψηλά, στην περιοχή Ζωοδόχος Πηγή, 4 - 5 εργαζόμενοι κοντινού συνεργείου και γείτονες μεταφέρουν έναν άντρα που έχει χτυπήσει στο κεφάλι. Στην ερώτηση αν έχουν καλέσει το ΕΚΑΒ απαντούν: «Πού να έρθει εδώ πάνω!». Τελικά, τον επιβιβάζουν σε τζιπ της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βύρωνα που φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες και τον απομακρύνουν για κάποιο πιο ...ασφαλές σημείο.

Στην οδό Ζ. Πηγής η Μαρία καθαρίζει τον δρόμο από το χιόνι και τον πάγο. «Επικαλούνται συνέχεια τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μα ...ακραίο είναι να εμφανιστεί στους δρόμους μια αλατιέρα ή ένα εκχιονιστικό;». Στον Καρέα, στην οδό Ελλήνων Αξιωματικών, η Σοφία, νοσηλεύτρια στο ΝΙΜΤΣ, καθαρίζει από τα χιόνια τον δρόμο αλλά και το αυτοκίνητό της. «Εδώ και τέσσερις μέρες πάω στη δουλειά μου με τα πόδια», θα πει οργισμένη. «Μόνο παλαμάκια είχε η κυβέρνηση για τους νοσηλευτές τώρα με την πανδημία. Τώρα μας "χάρισε" και πολλαπλές βάρδιες, διακοπές ρεύματος και κρύο».